Crna kronika 10.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Neka doista bude mir i dobro

Naša će policijska uprava uz predstojeće blagdane provoditi tradicionalnu operativnu akciju Mir i dobro u cilju zaštite javnog reda i mira te opće sigurnosti građana. Iz PU međimurske podsjećaju da blagdansko raspoloženje ponekad nosi i zloporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, posebno na mjestima masovnog okupljanja. To nerijetko rezultira lakšim i težim ozljedama i(li) oštećenjima imovine.
Policija podsjeća na odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima: pirotehnička sredstva razreda II. (za male vatromete) mogu se prodavati samo osobama starijima od 18 godina, a mlađima tek uz pratnju roditelja i skrbnika, i to u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba tih sredstava dopuštena je samo u ovom razdoblju, ali je zabranjena u zatvorenim prostorijama i na mjestima okupljanja većeg broja osoba.
Za prekršaje ovih odredbi pravna osoba koja prodaje takva sredstva kaznit će se novčano u iznosu od 20 do 40 tisuća kuna. Novčanom kaznom u iznosu od tisuću do 5 tisuća kuna kaznit će se fizička osoba koja koristi pirotehnička sredstva II. razreda izvan dopuštenog razdoblja ili u zatvorenim prostorijama i na prostorima na kojima se okuplja veći broj osoba.
U sklopu akcije Mir i dobro PU međimurska provodit će niz mjera i aktivnosti i pojačati prisutnost policijskih službenika na mjestima većih okupljanja građana. Pojačano će se nadzirati sve prometnice, a i objekti koji mogu biti na udaru lopova, kao što su novčarske ustanove, trgovački centri i drugo.
Ovim putem apeliramo na građane da prilikom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavanju vatreno oružje te eksplozivna i rasprskavajuća sredstva, kako ne bi ugrozili vlastiti, odnosno tuđi život i imovinu. Prošli praznici u tom su pogledu prošli vrlo mirno, bez ranjavanja i kaznenih djela – neka tako bude i ove godine, poručuju iz PU međimurske-

Izvor: 2850