Glas javnosti 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Kamo dalje, rođače?!

Prolazeći jednog dana gradom i vidjevši mnoge beskućnike zapitala sam se kakva budućnost mene očekuje? Moje razmišljanje još su više potakli beskrajni plakati predsjednićkih kandidata koji se tako bezbrižno smješkaju i obećaju nam “brda i doline”. Mlada sam studentica koja traži posao. Prvi posao kojeg sam radila bio je promašaj. Sva nadobudna krenula sam u taj posao zbog jednog razloga : da si platim daljnje školovanje. Jer ako želim išta postići u životu, bez naobrazbe to je nemoguče.
Dodajmo tome da sam vanredan student na jednom fakultetu, a svi znamo da, barem što se tiče vanrednih studenata, bez novaca nema obrazovanja. I tako sam ja krenula na svoj prvi posao koji se iz dana u dan pretvarao u promašaj. Konobareći u jednom kafiću, od konobarice postala sam “mlado meso” kojeg je svaki čovjek željan ljubavi moga dodirivati. Rekla sam to svom tadašnjem šefu i dobila odgovor koji me zapanjio: “Znam da je neugodno, ali navikni se!
Pa to ti je posao!” Nisam više mogla podnositi da budem kao lutka u izlogu koju svi mjerkaju i dodirivanju, ali stisnula sam zube tješeći se mišlju da ću kad završim fakultet moči raditi ono što stvarno volim. Pošto sam fakultet pohađala petkom navećer, mom se šefu to nije svidjelo jer nisam mogla raditi navećer pa sam lijepo dobila otkaz.  Sve bi to bilo donekle podnošljivo da kasnije nisam saznala da uopće nisam bila prijavljena.
Ugovor sam morala potpisati svaki put kad bi u kafić došla inspekcija. Plaću da i ne spominjem! Od dovorenog iznosa dobila sam polovinu. Kad sam upitala šefa što je s ostatkom rekao mi je da bi plaću dobila u potpunosti da radim 18.00 sati na dan, a to bi iznosilo od 150 do 200 kn. s time da još danas  nisam dobila isplaćenu svu plaću. I tako sam ja ostala bez posla.
Tražeći daljnji posao nailazila sam samo na poslove konobarice, kojeg zbog prijašnjeg iskustva ne bi htjela raditi. pa mi dođe da se zapitam: postoji li uopće posao u kojem  poslodavac ne tlači zaposlenika? posao kojeg mogu dobit temeljem svog znanja i iskustva a ne fizičkog izgleda?!
D. B., Čakovec

Izvor: 2851