Arhiva 14.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

VELIK DAN ZA MALO MEĐIMURJE

9. SIJEČNJA, SPOMEN-DAN PRIPOJENJA MEĐIMURJA HRVATSKOJ

Polaganjem vijenaca na rodnoj kući dr. Ivana Novaka u Macincu i svečanom akademijom u organizaciji Međimurske županije u Čakovcu u petak te polaganjem vijenaca na grob dr. Novaka i javnim čitanjem Rezolucije o odcjepljenju te prijavka Zrinske garde međimurskom županu Ivici Perhoču u subotu obilježen je spomen-dan pripojenja Međimurja Hrvatskoj.
Spomen je to na 9. siječnja 1919. godine, kada je na Franjevačkom trgu ispred čakovečke Crkve sv. Nikole, nakon svečane euharistije, održana velika narodna skupština s deset tisuća međimurskih Hrvata, koja je uslijedila nakon što su na Badnjak 1918. godine postrojbe Hrvatske vojske oslobodile Međimurje. Na Božić je predsjednik Narodnog vijeća za Međimurje dr. Ivan Novak izdao proglas narodu Međimurja povodom oslobođenja te je donesena odluka o održavanju niza narodnih skupština po mjestima i velike narodne skupštine u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine. Oslobođenje i Rezolucija bili su izraz dugogodišnjih težnji međimurskih Hrvata za pripojenjem matici domovini. U Macincu su vijenac položila izaslanstva Međimurske županije, Općine Nedelišće, Osnovne škole «Dr. Ivan Novak» Macinec i Matice hrvatske Čakovec, a vijenac je položen i na spomen-ploču dr. Ivanu Novaku u Čakovcu.
Svečanoj akademiji u dvorani «Zrinski» u Čakovcu nazočilo je mnoštvo uzvanika i gostiju, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Sabor je odluku o spomen-danu donio 2005. godine, na inicijativu saborskog zastupnika Dragutina Lesara. Nakon pozdravnih riječi međimurskog župana Ivice Perhoča, o povijesnim događajima i Novakovoj ulozi govorili su ravnatelj Muzeja Međimurja mr. Vladimir Kalšan i predsjednik Matice hrvatske Čakovec prof. dr. Stjepan Hranjec.
Na kraju se skupu obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji je Međimurcima čestitao spomen-dan kao sjećanje na dan u kojem su dalekovidni i hrabri ljudi prije 91 godinu na Franjevačkom trgu u Čakovcu, u nazočnosti deset tisuća ljudi, donijeli povijesne i dalekosežne odluke za budućnost hrvatskog naroda u Međimurju. Govoreći o Međimurju kao izrazito naprednoj sredini danas, Bebić je rekao kako u svijetu zasigurno ne postoji kraj koji je na tako malom prostoru toliko bogat tradicionalnom glazbom i kulturom kao što je to Međimurje. Uoči akademije, otvorena je izložba starina i slika iz vremena dr. Ivana Novaka, u organizaciji Društva žena Macinec. U programu je nastupio mješoviti zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, a svečanost je uljepšala i postrojba Zrinske garde Čakovec. Pripadnici Zrinske garde u subotu su, u pratnji Limene glazbe Dekanovec, prodefilirali središtem Čakovca. Ovogodišnje obilježavanje spomen-dana zaključeno je misnim slavljem za domovinu i poginule branitelje u župnoj Crkvi sv. Nikole biskupa.
Vlado Trstenjak

Izvor: 2855