Gradovi i općine 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Povratak normalnom životu

KLA ZDRAVI ŽIVOT SVETA MARIJA

U prostorijama KUD-a Ivan Mustač-Kantor Sveta Marija sastala se skupina liječenih alkoholičara Zdravi život iz Svete Marije pozvavši u goste predstavnike srodnog kluba Nada iz Kotoribe. Okupili su se i kako bi simbolično ukazali na svoje postojanje i proslavili 11. apstinencijsku godinu Željka Balenta (45) iz Donjeg Mihaljevca. Stručna terapeutkinja Marija Janković rekla je kako već 2 godine nisu imali godišnje skupštine jer im je većina članova bolesna, dio je pokojnih, jedan dio je u recidivu, a novi ne dolaze u klub i da ona danas praktički radi s tri člana.
- Klub Zdravi život ove će godine obilježiti 20. obljetnicu osnutka i ne smije se ugasiti, mora ostati i opstati - rekao je Mato Matolek, jedan od klupskih osnivača. Dodao je kako je klub bio utočište posrnulih iz čitavog donjeg Međimurja, susjednog prekodravlja, pa i Čakovca te da su na njemu uspješne temelje izgradili srodni klubovi u Kotoribi i Donjoj Dubravi.
– Kroz klub je do sada prošlo 200-tinjak ljudi. Srećom, dio se drži zdravog života, a na žalost, neke su pokosile alkoholom izazvane bolesti rekao je 71-godišnji Stjepan Frančić-Fićo koji je apstinent 17 godina i desna je ruka terapeutkinji Janković. Uz razmjenu iskustava i davanje međusobne potpore, izrazili su radost što je u njihove redove došla i prva žena koju alkohol nije pobijedio.
- Tu je tek kratko. Učinit ćemo sve da joj ostatak života protekne u apstinenciji- zaželjela je klupska terapeutkinja, obećavši kako će svi biti uz nju, kako će, ostane li, dogodine za nju napraviti još veće slavlje.

M. Grubić

Izvor: 2857