Čet, 28/01/2010

Koban propust

Katarina Rajnović
 

Revoltirana i ogorčena, obraćam vam se ovim pismom, a u vezi mog brata Ivana Grabara.
U teškom stanju primljen je u čakovečku bolnicu 22.12.2009. godine na odjel infektologije. Dijagnoza, upala pluća s visokom temperaturom i simptomima svinjske gripe. Pošto posjeti nisu dozvoljeni, ipak mi se jednom dozvolilo da ga vidim. Bila sam šokirana. Nakon toga svakodnevno kontaktirala sam s odjelom, bilo sestrom ili doktoricom.
Na odjelu je bio od 22. prosinca, kao što sam navela, a otpušten je 5. siječnja ove godine. Hitna ga je dovela gotovo polumrtvog.
Nije mogao stajati na nogama, nije mogao govoriti. U takvom stanju nećete napustiti ni životinju, pa tako nisam mogla ni svog brata. Otišla sam na Centar za socijalnu skrb. Centar je bio obavješten o njegovu stanju i otpustu iz bolnice. Nakon mnogo okrenutih telefonskih brojeva, kako bi smjestili negdje mog brata, jedina solucija bila je gospođa Ana Benko iz Zasadbrega. Bila sam zahvalna gospođi s Centra Biserki Domančić, jer se pobrinula o smještaju mog brata, nakon što se i sama uvjerila u kakvom je stanju. Na žalost, drugi dan tj. 6. siječnja moj brat je umro!
Odjelna liječnica, Tanja Potočnik-Hunjadi, specijalist za infektivne bolesti, učinila je veliki propust što ga je otpustila iz bolnice. OTPUSNO PISMO: »Stanje: “Poboljšanje” - virus nije dokazan.«
U čemu, pitam je putem ovog pisma, je uzrok smrti? Nitko ne zna. Ja želim znati! Ili je možda i taj slučaj dobro zataškan. Netko će možda reći: bio je star, pio je, itd. Zar je to važno? Mnogo ih je takvih.
No to ne opravdava doktoricu. Isto tako, kod svakodnevne vizite, ostalo stručno osoblje uz doktoricu, nadam se i doktora Dragutina Golubića, nije primjetilo da moj brat nije za otpust iz bolnice. Pitam se, da li je Dragutin Golubić vidio i pročitao otpusno pismo. Njegov žig na njemu stoji, ali ne i potpis, kao rukovoditelja tog ili te djelatnosti.
Sve ovo dokaz je velikog propusta cijelog odjela infektologije zbog kojeg je još jedan život ugašen. Na žalost svi su oni “u pravu”, i opet će za sve naći opravdanje.
Putem ovog pisma, želim se zahvaliti svima koji su izrazili iskrenu sućut i ispratili mog brata na vječni počinak.
Katarina Rajnović