Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ŽUPANIJA: PONIŠTEN NATJEČAJ

Poništen natječaj za pročelnika UO-a za obrazovanje, kulturu i sport?

Župan Ivica Perhoč poništit će natječaj za mjesto pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije na koje je jučer, 15. veljače trebao stupiti Darko Belović. Takvu mogućnost proteklog nam je tjedna potvrdio David Vugrinec, novi pročelnik Upravnog odjela za poslove župana, a kao razlog za poništenje natječaja Vugrinec navodi da su kod Belovića, “kandidata za pročelnika UO-a za obrazovanje utvrđene određene zakonske prepreke te će se, prema svemu sudeći, poništiti natječaj za taj upravni odjel i u najkraćem roku raspisati novi”. Darko Belović s druge je strane od odvjetničkog ureda samoinicijativno zatražio pravno mišljenje o uvjetima za imenovanje pročelnika upravnih tijela Međimurske županije u svezi pravnih posljedica osude zbog počinjenja kaznenog djela. Belović je, podsjetimo, pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, uz uvjetnu osudu da se odmjerena kazna neće izvršiti ako okrivljenik u roku od godine dana po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Beloviću je suđeno radi kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina – povredom prava na rad i drugih prava iz rada (Belović je tada bio direktor trgovačkog društva Ultravox d.o.o. Čakovec), a prema Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ili je pravomoćno osuđena za kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina ne može biti primljena u službu. Međutim, prema pravnom mišljenju Zajedničkog odvjetničkog ureda Željka Brlečić & Predrag Brlečić iz Varaždina, Belović ispunjava sve uvjete za imenovanje na mjesto pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Odvjetnici se pozivaju na Kazneni zakon iz čijih odredbi proizlazi da pravne posljedice kaznene osude (nemogućnost zapošljavanja u “državnoj službi”) mogu nastupiti ako je počinitelj kaznenog djela osuđen na kaznu zatvora od najmanje jedne godine, bez primjene uvjetne osude. Budući da je Belović kaznenim nalogom uvjetno osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca, uz rok kušnje od godinu dana, prema mišljenju odvjetnika, nema nikakve zakonske zapreke za njegovo zapošljavanje. Belović će tako, čini se, snositi posljedice ne zbog zakonskih zapreka, nego zbog činjenice da je na natječaj dostavio “čistu” potvrdu o nekažnjavanju i tako “zatajio” svoj slučaj otprije četiri godine.
Kako bilo, do daljnjega će poslove pročelnika tog UO-a obnašati dosadašnja vršiteljica dužnosti Dijana Pahek Kovačić, a Kovačić je, podsjetimo, tužila Županiju nakon što nije bila (re)izabrana na mjesto pročelnice.
V.Trstenjak

Zeleno svjetlo doktorici Bijelić
Status Lidije Bijelić, nove pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine, koja je na to mjesto došla umjesto Mladena Mezge, nije upitan i za nju ne postoje zakonske prepreke za obavljanje dužnosti. U Županiji nisu utvrdili da je na bivšem radnom mjestu (ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije s kojega je prijevremeno smijenjena) počinila bilo kakve nepravilnosti za koje su predviđene zakonske sankcije. (vt)

Ostaje šezdeset zaposlenih
Novi pročelnici u roku od dva tjedna po stupanju na dužnost moraju izraditi prijedloge ustroja svojih odjela u kojima će predvidjeti poslove koje će obavljati postojeći te eventualno novozaposleni djelatnici. U njihovim odjelima, ukoliko bude potrebe, pronaći će se i mjesto za dosadašnje pročelnike upravnih odjela. Bez obzira na eventualna nova zapošljavanja, intencija je da se u narednom razdoblju racionalizira županijska uprava te smanji broj djelatnika. Nakon lokalnih izbora, sadašnja je županijska vlast preuzela 60 zaposlenih, a nakon odlaska nekih u mirovinu ili na nova radna mjesta te zapošljavanja pročelnika koji nisu radili u Županiji, broj je ostao isti. (vt)

Izvor: 2860