Arhiva 03.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Treba li Međimurju dežuran stomatolog?

Tragom pitanja naših čitatelja zašto Međimurje nema dežurnog stomatologa već dvadesetak godina, nailazimo na jedinstven stav struke i HZZO-a: riječ je o nadstandardu koji bi u ovom trenutku bio nepotreban luksuz.
U našoj županiji trenutno radi 45 stomatologa, odnosno timova koji imaju ugovor s HZZO-om, uz koje djeluju i 3 privatne ordinacije. U Hitnoj medicinskoj pomoći Doma zdravlja Čakovec u dane (i noći) vikenda zbog zubobolje se jave tek jedan do dva pacijenta. Iz ove jednostavne matematike jasno je da dežurstvo stomatologa nije nužno potrebno, smatra predstavnik struke, predsjednik Hrvatskog stomatološkog društva - Hrvatskog liječničkog zbora Čakovec Vladimir Mađarić, dr. stom.
- Smatram da dežurstva stomatologa u našoj županiji u ovom kriznom razdoblju predstavljaju nepotrebno ulaganje značajnog novca. Kad bi novca i bilo, trebalo bi ga uložiti u preventivu umjesto u kurativu jer samo tako možemo dugoročno doći do kvalitetnije razine zdravstvene prosvijećenosti koja je nezadovoljavajuća. Zubobolja je u najvećem broju slučajeva rezultat zapuštenosti, odnosno loše skrbi za oralno zdravlje, a u najvećem broju slučajeva nije hitno stanje - smatra doktor Mađarić.
U Hrvatskoj trenutno država plaća dežurne stomatološke timove samo u velikim gradovima: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Dežurnu stomatološku službu ima i Varaždin, ali je financiranje preuzela njihova županija.
Kad bi naša županija i osigurala novac za financiranje dežurnog stomatološkog tima, postavlja se pitanje gdje bi se dežuralo? Služba čakovečke Hitne medicinske pomoći već sada radi u iznimno skučenim prostorima, što znači da bi u obzir došla jedino opcija da stomatolozi dežuraju u svojim ordinacijama. I što ako zub zaboli čovjeka u Kotoribi, a baš te bolne nedjelje dežura stomatolog u Murskom Središću? Ispada da će zuboboljac prije stići do Zagreba.

35 GODINA ZABLUDE?

Dopunu informacije o ovoj temi potražili smo i od voditelja čakovečkog područnog ureda HZZO-a Josipa Juraškovića, dipl. iur.:
- HZZO osigurava standard, a dežurstvo stomatologa u Međimurju predstavlja nadstandard, što nije u našoj nadležnosti. To je zabluda u kojoj ljudi žive 35 godina. Ako Međimurcima treba dežuran stomatološki tim, to im mora osigurati Županija, na što ih obvezuje i zakon. HZZO nije adresa za ovo pitanje - pitajte u Domu zdravlja - rekao nam je J. Jurašković i time pokazao dubinu jaza između provoditelja zdravstvenih zakona i onih koji unutar, nerijetko, gluhih paragrafa - skrbe za ljude.
Zato me zanimalo mišljenje ravnateljice Doma zdravlja prim. Nevenke Krčmar, dr. med.:
- Zubobolja nije hitno stanje i moramo znati odrediti prioritete. U našoj stanici Hitne pomoći zbrinut ćemo bol svakom pacijentu koji nam se obrati s tim problemom, a u iznimnim slučajevima, na raspolaganju je služba otorinolaringologije ili, eventualno, oralni kirurg. Dakle, pokrivena je i skrb za pacijente koji se HMP-u obrate zbog zubobolje - kaže prim. N. Krčmar, dr. med.
Željka Drljić

Izvor: 2862