Sport 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KOŠARKA: Krivi koraci i nelogičnosti

Najlakše je suspendirati. Međimurci će to prihvatiti, a žele li igrati sigurno će popustiti. Zacijelo se tom mišlju rukovodio Zoran Košćak, povjerenik natjecanja B-muške košarkaške lige sjever kada je 16. veljače suspendirao KK Kotoribu i KK Donji Kraljevec, a glede dugovanja prema HKS-u, odnosno nekupovanju časopisa “Hrvatska košarka”. Da Međimurci nisu bedaki Košćaku su prigodnim dopisom pokazali u KK Donji Kraljevec u kojem mu ukazuju na sijaset krivih pravnih koraka kod donošenja ‘presude’.
“Dopis ste nam poslali e-poštom, a takav način ne možemo i nećemo prihvati, smatrat ćemo ga nevjerodostojnim i nevažećim. Tekst ne sadržava bitne sastojke koji bi odluku kao akt koji donosi određeno tijelo trebao sadržavati te je kao takva nepotpuna i nerazumljiva. U prvom redu, navedeni tekst s izrekom suspenzije nije pisan putem pošte, preporučeno. Iz njega se ne može vidjeti na što se suspenzija odnosi. Naime, navodi se samo da se ona izriče radi nepodmirenih dugovanja prema HKS-u u iznosu od 4.050 kuna. Nigdje se ne navodi koje je to dugovanje i na što se odnosi, koje je dospijeće istog, iz kojeg pravnog ili drugog odnosa, ili odluke proizlazi”, dio je citata iz dopisa Donjokraljevčana koji kažu kako je suspenzija nedostatno obrazložena i bez riječi ODLUKA, a ne stoji ni naziv tijela koje je donijelo tzv. odluku bez uputa o pravnom lijeku, tj. žalbi te roku i tijelu, a kojem se ista u slučaju nezadovoljstva može podnijeti.
U Propozicijama natjecanja HKS-a-B muških košarkaških liga: Istok, Centar, Sjever, Zapad i Jug, natjecateljska sezona 2009./10., propisane su financijske odredbe natjecanja B-liga, taksativno su nabrojeni troškovi, odnosno financijske obaveze koje snose klubovi. Navode se i ovlasti povjerenika u slučaju nepodmirenja obveza gdje stoji da protiv njegove odluke klub ima pravo žalbe Arbitraži HKS-a i to u roku od 24 sata od primitka odluke o suspenziji, a uz plaćanje pristojbe u iznosu od 1.500 kuna. Donjokraljevčani ističu kako su uvidom u poslovne knjige HKS-u utvrdili da nemaju otvorenih dugovanja, a Košćak ih ističe kako bi ih mogao suspendirati. Povjerenika lige mole da Odluku o privremenom isključenju kluba iz natjecanja (tzv. suspenziju) do naplate financijskih obveza uskladi sa svim pravnim regulama kako bi bila vjerodostojna, potpuna i razumljiva. Potporu navedenom dopisu dobili su i od KK Kotoriba.
K tome trebamo dodati podatak kako su uz ova dva kluba, očitovanje o časopisu “Hrvatska košarka” uputili i KK Dubravčan iz Donje Dubrave i Prelog. Očitovanje je upućeno na osobnost Danka Radića, predsjednika UO HKS-a, Darka Kotaranina, predsjednika NO HKS-a i Branka Sikirića, voditelja financija pri spomenutom savezu, gdje navode kako im HKS jednostrano bez ikakvog pravnog temelja, svojevoljno i prisilno nameće obvezu kupnje. Učinili su to 12. veljače, a da očitovanje nije naišlo na plodno tlo pokazuje suspenzija KK Donji Kraljevec i KK Kotoriba četiri dana poslije. Preložani i Donjodubravčani su u međuvremenu svoje obveze podmirili okrenuvši tako leđa suspendiranim klubovima. Donjokraljevčani i Kotoripčani obveze nisu podmirili i ostali su dalje suspendirani.
Kotoripčani su u subotu, da budu u kontinuitetu, odigrali svoj susret protiv Mladosti iz Ivanovca, doduše prijateljskog karaktera. “Hvala prijateljima iz Ivanovca što su imali razumijevanja i došli k nama”, rekao je klupski predsjednik Dobriša Zvošec, dodavši kako im sada prijeti isključenje iz natjecanja.
- Podnijet ćemo i to. Ako treba, dok traje prvenstvo, naizmjenično ćemo igrati s košarkašima Donjeg Kraljevca, a u međuvremenu ćemo u proces traženja istine uključiti i druge službe naše pravne države, kazao je. Donjokraljevčani nisu otputovali u Ludbreg jer znaju kkako se tamo “diše” i koga oni podržavaju.

Mladen Grubić

Izvor: 2863