Glas javnosti 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Škole nam, naravno, ne trebaju…

Javljam se povodom članka objavljenog u listu broj 2862 od 2. ožujka u rubrici “Glas javnosti”, odnosno na iznesene nebuloze i glupe izjave u članku “Škole nam, naravno, ne trebaju...” od strane potpisanog Vanje Vrbanca iz Mačkovca. Osvrnuo bih se samo na prvi stupac članka dok me drugi ne pogađaju, ali iz cijelog članka da se zaključiti da je gospon pomiješao jabuke i kruške i još štošta. Dakle, spomenuto raspelo kod “Lipe” na ulazu u Mačkovec.
Dragi gospodine, da bi se postavilo raspelo koje vama očito smeta, blagoslovljeno 17. lipnja 2008. godine, a postavljeno tjedan dana prije, bilo je potrebno četiri godine ishođenja dozvola i nemala svota novca. Raspelo je postavljeno i financirano isključivo iz privatnih sredstava bračnog para Sidonije i Ivana Labazana iz Štefanca, pa je neukusno i umobolno uspoređivati lik Isusa Krista sa Davorom Gobcem. Za postavu ishođene su sve dozvole od hrvatskih autocesta, vlasnika infrastruktura koje prolaze tim djelom, kao i vlasnika parcele na kome se ono nalazi. Ishođena je i građevinska dozvola. Kao zadnji svoju su suglasnost u pisanom obliku dali i članovi Mjesnog odbora Mačkovec i Crkveni odbor Mačkovec na čelu sa župnikom Josipom Blažonom koji je isto i blagoslovio.
Da prosvjetlim malo gospona Vanju. Razlog postavljanja raspela je zavjet kojim se Ivan Labazan zavjetovao davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, ako ikada ode na rad u Njemačku da će dati postaviti raspelo. Kako je izabrao baš tu lokaciju? Vozeći se na biciklu ili motoru svakodnevno na posao iz rodnog Štefanca u rudnike u Mursko Središće dopalo mu se mjesto kod Lipe i na tom se mjestu uvijek poklonio i zamislio kako bi tu lijepo stajalo raspelo. Kako se njemu ispunila želja i otišao je raditi u Njemačku za zahvalu je odlučio ispuniti tadašnji zavjet koji je sada realizirao i pretvorio u stvarnost. Nakon skoro četiri godine borbe s birokracijom uspio je ishoditi sve potrebne dozvole i suglasnosti te odmah po izdavanju dozvole za rad dao izraditi i postaviti raspelo. Župnik Josip Blažon je između ostalog rekao kako će raspelo biti još jedno u nizu ukrasa Mačkovca gdje će se svaki vjernik pogledom na raspelo moći prisjetiti boga. Tako je Međimurje bogatije za još jedan sakralni objekt.
Gospon Vanja, vi ako imate financijskih mogućnosti i strpljenja ishodite dozvole za kip D. Gobca i postavite ga gdje vam srce želi, ali ubuduće ne komentirajte stvari i nečija djela a da se prije ne upoznate sa činjenicama.
Franjo Oreški, u ime Sidonije i Ivana
Labazana

Izvor: 2863