Glas javnosti 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Umjesto spaljivanja, iskoristite granje

BESMISLENA TRADICIJA VUZMENKI

Vaš tjednik iz godine u godinu objavljuje natječaj za najvuzmenku i na taj način, u duhu sportskog nadmetanja, potiče stanovnike Međimurja na nepotrebno spaljivanje ogromnih količina granja. Dok već i vrapci na grani govore o tome kako proizvođači motornih vozila ulažu ogromna sredstva ne bi li smanjili emisije za svega nekoliko grama CO2 po kilometru, Međimurci će u samo jednoj noći spaliti tisuće tona drvne mase. Da besmislenost takve tradicije bude veća, spaljivanjem drveta na otvorenom pored CO2 u zrak ćemo ispustiti i veliku količinu dioksina i furana - izuzetno kancerogenih plinova.
Kad bi danas netko predložio izgradnju spalionice u Međimurju, Vaš list bi se vjerojatno svrstao među protivnike takve ideje upravo zbog emisija dioksina i furana (premda takvi objekti imaju pet stupnjeva filtrtacije ispušnih plinova), dok istovremeno potičete praksu spaljivanja na otvorenom koja za posljedicu ima potpuno nekontrolirane (ali sigurno štetne) emisije u zrak.
Također je poražavajuće da u kriznim godinama ne potičete čitatelje na korištenje drvne mase za grijanje, jer drvo je obnovljivi izvor energije, a količina drveta koja se spali na veliku subotu sigurno je dovoljna za energetske potrebe nekoliko naselja tijekom cijele godine.
Da je moguće energijom drvne mase pokretati čitav proizvodni pogon dokazala je prije nekoliko godina tvrtka Proming d.o.o. iz Čakovca koja je nabavila peć na drvenu sječku i drobilicu kojom usitnjava trupce. Nisam siguran, ali mi je u uhu ostao podatak, ta je investicija bila teška više od milijun eura. Po drugi pozitivan primjer ne morate ići daleko, dovoljno je da odete do Macinca, i tamo ćete pronaći tvrtku Centrometal d.o.o. koja proizvodi kotlove na drvenu sječku i pelete. Na njihovim web stranicama sam pronašao kontakte tvrtki koje proizvode i prodaju pelete. Ali mi smo prebogati da se igramo s granjem, ili prekomotni, nama je lakše to sve spaliti, kaj će nam novci. Na kraju Vas moram podsjetiti da je Međimurska županija donijela pravilnik kojim je regulirala spaljivanje na otvorenom i propisala obavezno prisustvo vatrogasaca prilikom takvih aktivnosti. Dakle, sve prijavljene vuzmenke kraj kojih nije parkirano vatrogasno vozilo s posadom spremnom za intervenciju su protivne važećim propisima i trebalo bi ih prijaviti nadležnim institucijama. I naravno diskvalificirati iz sportskog nadmetanja jer se ne pridržavaju pravila igre.
Slobodan sam predložiti da za slijedeći Uskrs pripremite nadmetanje u što boljem iskorištavanju drvne mase, bilo za grijanje, proizvodnju električne energije, kogeneraciju ili nešto četvrto. Takav bi natječaj potaknuo čitatelje na pozitivne promjene u duhu budućeg vremena, za razliku od ovogodišnjeg koji nas ostavlja u prošlosti davnoj.
Saša Avirović

Izvor: 2866