Arhiva 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Međimurski kuhari predlažu blagdanske specijalitete

Lijepo oku i milo nepcu

Tri mlada međimurska kuhara pripremila su za čitatelje MEĐIMURJA prijedloge jela za blagdanski stol. Svetomarčanin Krunoslav Tilošanec (28), Davor Vadlja (24) iz Hodošana i Ante Žvorc (24) iz Cirkovljana izabrali su jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena, a do potrebnih namirnica lako je doći ili se nalaze u svakoj kuhinji. Uz namirnice, potrebna je tek kap ljubavi i prstohvat entuzijazma.

KRUNOSLAV TILOŠANEC: Domače je domače
Krunoslav Tilošanec je profesionalni kuhar 10-ak godina, a nakon školovanja u Čakovcu, radio je po međimurskim restoranima. Danas radi u Prelogu kao glavni kuhar. - Ovo je profesija čija je prednost brzo zapošljavanje, iako plaće baš nisu na razini potražnje na tržištu - kaže K. Tilošanec, no dodaje da nikada nije požalio zbog izbora zanimanja. Osobno je ljubitelj domaće kuhinje: - Najviše volim jesti meso, osobito svinjetinu, tako da bi se moglo reći da sam zaljubljenik u međimursku kuhinju.

Punjena jelenja roladica
Namirnice: jelenji but (80 dag - za 4 osobe), špek, mrkva, sol, vegeta, papar, šampinjoni, češnjak, luk, ulje, brašno, lovorov list, crno vino.
Priprema: jelenji but prvo ostaviti u marinadi 24 sata. Marinadu pripremamo od češnjaka, luka, mrkve, lovorovog lista, soli i papra u zrnu. Kad je meso marinirano, režemo odreske od 20 dag, potučemo ih i začinimo. Na odrezak stavljamo tanke kriške špeka i kuhanu mrkvu (cijelu). Odrezak zarolamo i omotamo alu-folijom te pečemo u pećnici 30 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme u tavi ispirjamo luk, mrkvu i češnjak koje potom izmiksamo štapnim mikserom i zalijemo crnim vinom. U umak stavimo roladicu i zajedno pirjamo još 20-ak minuta. Umak začinimo po potrebi, a zgušnjavamo ga brašnom. Šampinjone operemo, posolimo i pržimo na grilu ili gril tavi. Roladicu režemo na pola i stavljamo na tanjur, prelijemo umakom te poslužimo uz šampinjone.

ANTE ŽVORC: Kreativac
Cirkovljančanin Ante Žvorc nakon školovanja u preloškoj Srednjoj školi i zapošljavanja, specijalizirao se u Austriji. U ovo zanimanje privukla ga je mogućnost kreativnosti. Iako je tijekom 6 godina rada stekao nove vještine i znanja, kaže da je “mamina kuhinja i dalje najbolja”. Za ovo predstavljanje Ante je izabrao pileće ražnjiće:
- Riječ je o jelu koje se može pripremiti za samo 20-ak minuta i smatram ga posebno prigodnim za mlade, zaljubljene parove jer im ostane više vremena da se posvete jedno drugom - dodaje mladi kuhar Ante.

Pileći ražnjići od filea omotani špekom i sirom
Namirnice: pileći file (80 dkg), slanina, sir gauda, sol, papar, vegeta, jaje, glatko brašno i krušne mrvice.
Priprema: pileći file narežemo na ploške te začinimo, ispaniramo i omotamo sirom i slaninom. Nabodemo ražnjiće na štapić i pečemo na žaru do zlatnožute boje. Kao prilog je najbolje poslužiti pire krumpir i tikvice sa žara, a po želji se pri serviranju ražnjići mogu preliti i kiselim vrhnjem.

DAVOR VADLJA: Djedovo naslijeđe
Dvadesetčetverogodišnjem Davoru Vadlji iz Hodošana ljubav prema pripremanju hrane usadio je djed Martin Vadlja:
- Moj djed nije profesionalni kuhar, ali zahvaljujući izuzetnoj volji, postao je i ostao najbolji kuhar u našoj obitelji - kaže mladi Hodošančanin koji je u 5 godina karijere radio u nizu restorana u Zagrebu (u kojem se i školovao) i na Jadranu.

Vuzmeno pečenje s kroketima
Namirnice: svinjski odrezak (80 dag za 4 osobe), šunka, kuhana jaja, hren, gljive, luk, sir gauda, češnjak, vrhnje, sol, vegeta i papar.
Priprema: od svinjskog buta odrežemo odrezak od 20 dag, a luk popržimo na ulju te dodamo šampinjone i šunku. Kuhana jaja narežemo na ploške, položimo ih na potučeni odrezak, dodamo ranije poprženu smjesu te pospemo hrenom i sirom. Preklopimo odrezak i zatvorimo štapićem. Pržimo na tavi, a kad je pečeno, dodamo nasjeckan češnjak i zalijemo juhom. Umak zgusnemo, začinimo i dodamo vrhnje za kuhanje. Poslužimo s kroketima.

Izvor: 2866