Glas javnosti 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Strašno-stravično

Kupio sam list Međimurje 2. ožujka i na naslovnici ugledao nešto strašno, velika glava crveno-modre boje i pomislim na crnu kroniku, malo se saberem, pogledam bolje i prepoznam Vargu. Vide se na crvenom licu ispucane kapilare i modre žilice. Zabrinuo sam se što se to događa s Vargom i sjetio se medicine: pucanje kapilara i modrenje lica posljedica su prekomjernog konzumiranja gemišta loše kvalitete. Rekao sam sam sebi: Varga, Varga, promjeni krčmu ako ne želiš da Hajvan dođe po kaparu.
Pogledao sam naslov i okrenuo stranu 8-9, a kad tamo samoreklamiranje Varge i njegove obitelji, sve se sjaji od slika i samohvala. Čitam intervju načelnika Varge kad tamo kuknjava da je Zagreb (vjerojatno misli na ministarstva) loš i da odande ne može dobiti ni jednu kunu. Gospodine Varga, mogao bi već nakon toliko godina Dobravčanom, a i javnosti reći istinu zašto samo baš Vi odnosno općina Donja Dubrava ne dobivate novce iz Zagreba i zašto ne prolazite na natječajima.
Kad su drugi koristili pamet i političku mudrost Vi ste Varga koristili jezik i glumili narodnog heroja da bi sebi podizali popularnost. Dok su drugi dobivali novce pred Vama su se zbog Vašeg ponašanja svugdje zatvarala vrata, postali ste “persona non grata”, nepoželjna osoba i nigdje niste imali pristupa. Dok su drugi pisali programe i išli na natječaje Vi ste po novinama i medijima razvlačili sve relevantne osobe u Vladi i zato su pred Vama zaključali vrata.
Vaši programi su ličili na ono dječje dopisivanje - vita jela zelen bor, molim brzi odgovor, ali takvi programi sigurno nisu imali prolaza. I dok su drugi imali pune šake novca, mi smo u Dubravi imali heroja Vargu.
To ne bi bilo tragično i katastrofalno da se radi o Vargi osobno, ali radi se o Donjoj Dubravi i Dubravčanima. Bez tih novaca nije ostao Varga nego mi svi žitelji D. Dubrave, a posljedica toga je permanentno zaostajanje D. Dubrave za naseljima u donjem Međimurju. Trebamo pogledati naselja koja su bila iza ili daleko iza D. Dubrave, danas su ispred nas, to je posljedica Varginog ponašanja. Pogledajte kako izgledaju druga sela, imaju pješačke i biciklističke staze, imaju kulturu, a mi u D. Dubravi imamo Vargu i blato.
I opet kuknjava: ni ova nova županijska vlast nevalja. Da ne valja HDZ može biti jasno, ali zašto sada Vargi ne valja njegova vlast HNS, možda ni oni ne žele raditi Vargine poslove. Suradnja s Mađarskom za Vargu je super stvar, ali za nas Dobravčane trošak. Do sada se Varga našetao po Mađarskoj, potrošio poprilično naših dobravskih penez na putovanja, sastančenja i feštanja u Mađarskoj, a da natrag nije donešeno ništa, to Vargino bezvezno hodanje mi smo debelo platili. A u tome ima i nešto drugo - bolje se isplati hodati u Budimpeštu nego u Zagreb. Putni troškovi za Zagreb su samo 120 km, a za Budimpeštu 250 km. Pa bolje se isplati kasirati 250 km nego 120.
Velike priče o turizmu od kojeg u turističkim katalozima i brošurama Međimurja o D. Dubravi nema ni slova t. Čak nema niti turističke atrakcije “kako Varga jaše na Muškatlinovi kobili”. Barem da smo se riješili jednog naselja i nije za vjerovati da će Vam urbanisti dozvoliti graditi drugo u Vašem ciganjščaku. Ipak ima Dubrava nešto u turističkoj brošuri “Međimurje malo”, ima jedan čižmar Antun Benko koji promovira D. Dubravu u turizmu, a da nasuprot Vargi koji je u ime turizma razbacao mnogo našeg dobravskog novca, taj skromni pl. Benko koji je promotor dubravskog turizma na račun Dubravčana nije popio niti jedan gemišt, sve je stvarao svojim radom i na svoj račun.
Varga spominje Darka Horvata da nije za D. Dubravu ništa uradio. To je Vargin stil, kad on ništa ne uradi onda to prebacuje na druge. Pa kako ste Vi Varga uopće mogli nešto uraditi ako Vam nitko nije htio dati novce, ali Darko je i previše uradio u odnosu na to kako ste se Vi odnosili prema njemu. Da Varga, s kulturnim ljudima treba kulturno razgovarati, pa gotovo ako hoćeš novce, a ne po njima pljuvati.
Da, Varga, vi ste svojim ponašanjem, neradom i nemarom D. Dubravu povjesno unazadili (upropastili) i tko zna kada će se vratiti vremena da će država opet imati novca za djeljenje a za to vrijeme će susjedna naselja biti još više ispred nas.
Antun Benko,
Donja Dubrava

Izvor: 2866