Kultura i prosvjeta 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SREDNJA ŠKOLA ČAKOVEC POČINJE S RADOM

U Čakovcu je s radom započela prva privatna srednja škola u Međimurskoj županiji - Srednja škola Čakovec. Njezini su osnivači Savez baptističkih crkava u RH Zagreb i Baptistička crkva s Pastoralnim centrom Čakovec, a sjedište je na adresi Jakova Gotovca 2, u prostorima Pastoralnog centra.
Prema najavi v.d. ravnatelja Josipa Zbiljskog, škola će obuhvatiti obrazovna područja medicinskih zanimanja i gimnazije.
- Dugoročan plan naše škole je obrazovanje učenika u četverogodišnjim medicinskim programima. Počet ćemo s četiri razredna odjela, od kojih će jedan biti opće, a jedan klasične gimnazije. Imat ćemo jedan kombinirani razred za fizioterapeute i medicinske kozmetičare te razred medicinskih sestara i tehničara. U svaki od odjela upisat ćemo maksimalno 24 učenika, s time da naglašavam kako je smjer medicinskih sestara i tehničara petogodišnji - kaže J. Zbiljski.
U elaboratu opravdanosti osnivanja škole navedeno je čak sedamnaest zanimanja, od kojih Srednja škola Čakovec zasad ima osam. Možda zbunjujuće zvuči podatak da će u školskoj godini 2010./11. upisivati samo četiri razreda.
- Mi ćemo svake godine usaglašavati program škole s potrebama sredine. U gimnazijskim usmjerenjima konzultirat ćemo se s Gimnazijom Čakovec i Srednjom školom Prelog koja ima i gimnazijski smjer. Moguće je da ćemo jedne godine upisati dva od tri gimnazijska smjera, kao što je i sada slučaj. Generalno, opredijelili smo se za društveno-humanističke znanosti i očekujemo puno promjena u svakodnevnom životu koje će pokazati da je način rada koji zamišljamo dobar. Djecu nećemo upisivati u školu kako bismo ih obrazovali za Zavod za zapošljavanje, već za zaposlenje - ističe Josip Zbiljski. SŠ Čakovec ugovore o suradnji na kojima će temeljiti realizaciju plana i program iz područja zdravstva potpisala je s Domom za starije i nemoćne osobe Čakovec, Toplicama sveti Martin i Županijskom bolnicom Čakovec. S GP-om Ekom potpisan je ugovor o korištenju otvorenih i zatvorenih terena za potrebe tjelesne i zdravstvene kulture, dok će se nastava održavati u prostorima Pastoralnog centra Čakovec.
Upis
Upisi u Srednju školu Čakovec obavljat će se u vrijeme regulirano odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a ono je za sve škole isto. U pravilu se ljetni upisni rok organizira prvog ponedjeljka u srpnju, a potom u još dva upisna kruga. - Sada obilazimo osnovne škole i predstavljamo naše programe, a upise ćemo imati kad i sve druge škole. Za medicinske smjerove odredili smo prag od 36 bodova, za fizioterapeute 40, a za gimnaziju 46 bodova - kaže v.d. ravnatelja J. Zbiljski. Rad škole neće biti stalno vezan uz radne prostore Pastoralnog centra. Naime, već je osigurana lokacija za izgradnju nove školske zgrade, pripadajuće sportske dvorane i otvorenih sportskih terena.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2869