Arhiva 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Zašto su prešućene ozljede startnog suca na spidveju?

Na nedavnoj utrci zajedničkog hrvatskog i slovenskog prvenstva u spidveju dogodila se neobična nesreća koja je izazvala pozornost nekih naših čitatelja koji imaju oštro oko za ovaj sport. U ovom sportu nesreće nisu rijetkost, to je znano, ali ova je iznimna - nije stradao vozač, već sportski dužnosnik, sudac starta (predstarter i finišer) Speedway kluba Unia Zlatko Cerovec. Tijekom treninga na njega je naletio jedan od mladih vozača. Trening se sastojao od dva kruga slobodne vožnje i jednog pokušaja starta na startnim vratima (tako je uobičajeno). No, potpuno neiskusan mladić nije se zaustavio nakon dva kruga, kako je trebao. Predstarter je krenuo na stazu kako bi postavio stabilizator startne vrpce za start koji je trebao uslijediti, računajući s tim da je staza slobodna i ne sluteći opasnost. Čitatelj koji nas je upozorio na ovo naglašava da je, nakon što je predstarteru pružena pomoć, on prevezen u čakovečku Bolnicu, ali ne kolima Hitne medicinske pomoći, koja su bila uz stazu, već privatnim kombijem. Nije li to zanemarivanje ozlijeđenoga, pitao je naš čitatelj, ali i dodao pretpostavku da se radilo o sebičnosti organizatora kojem se žurilo, pa je želio izbjeći prekid koji bi morao nastati da su ambulantrna kola napustila trkalište. No, i organizator i voditeljica ekipe Hitne medicinske pomoći koja je dežurala na utrci demantiraju ovakvo razmišljanje.
- Organizator je tražio da jedna ekipa HMP-a (tj. jedna ambulantna kola) budu pripravna već tijekom jutarnjeg treninga i natjecanja B skupine, a tijekom popodnevnog natjecanja u pripravnosti da budu i dvije ekipe - kaže Iva Žvorc, dr., voditeljica ekipe HMP-a na tom natjecanju. G. Cerovca pogledala sam odmah nakon nezgode i utvrdila da je dobio nekoliko oguljotina čeonog i postranskog dijela glave, zatim desnog koljena, kao i natučenja prsta desne šake. G. Cerovec nije izgubio svijest, bio je orijentiran u sva četiri pravca, a žalio se samo na bol u desnom koljenu, ali su pokreti u koljenu bili održani. Nakon pregleda, u dogovoru s organizatorom i na njegov prijedlog, a s obzirom da je to njegovo stanje dopuštalo, on je odvezen drugim, privatnim vozilom, a trening je nastavljen. No, nazvala sam i dežurne liječnice u HMP i obavijestila ih da će g. Cerovec doći te zatražila da se pregled ponovi i poduzme obrada.
Pitali smo i u Speedway klubu Unia. Sandra Percač koja je na ovoj utrci predsjedala žirijem utrke koji nadgleda regularnost natjecanja, inače direktorica za spidvej u Hrvatskom motociklističkom savezu, dakle odgovorna za regularnost sveg događanja u ovoj dispciplini, rekla nam je:
- Čudim se i prigovoru i sumnji. Trening je počeo u 10 sati, vozača u B skupini je malo i program je trajao kratko. Njihova utrka završila je u 12.45 sati, svo vrijeme ovog svijeta imali smo do glavnog popodnevnog programa. Nije bilo ni kiše, dakle ničega što bi nas stavljalo u iskušenje da žurimo. Što bi nas onda tjeralo da se igramo zdravljem čovjeka s kojim smo prijatelji i izvan natjecanja, a i zaposlenik je tvtke g. Zvonka Pavlica koji je predsjednik Kluba. G. Cerovec prevezen je u Bolnicu našim vozilom jer je voditeljica ekipe ocijenila da je to dovoljno, a mi smo nastavili program.
Ozljede Zlatka Cerovca ipak su se se pokazale neugodnima - on je u Bolnici zadržan na promatranju do srijede. Sam nam je rekao:
- Ja ne bih o tome, utrka ima vodstvo koje je odgovorno za to kako postupati, a i sjećam se samo onoga što se događalo kad sam već došao na Hitnu. Sretan sam što sam živ, ipak je dečko na motoru bio u brzini, to je moglo i puno gore završiti. Lijeva strana tijela mi je jako udarena, zadobio sam i ozljedu bedrene kosti i dobio bolovanje od dva mjeseca, prvo to moram obaviti.
Zlatko Cerovec dodao je da ga ovaj incident nije uplašio i odvratio od ovog sporta. Kad se oporavi, stajat će za startnom vrpcom na utrci za Grand Prix Hrvatske.
Zašto incident nije spomenut u policijskim biltenima? Policija je bila na licu mjesta, obaviještena o događaju. Je li to prikriveno od javnosti, također je bilo sumnjičavo pitanje. Policijska ophodnja konstatirala je da se radi o nezgodi u okviru sportskog događaja, dakle bez elemenata umišljaja, i zato nema kaznene ili prekršajne odgovornosti, rekoše nam u PU međimurskoj. Zato se policija time nije ni bavila, kao što se ne bavi ni sličnim situacijama u drugim sportovima. Ipak je zbog ovog našeg zanimanja zapisnik proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu - neka ono prosudi ima li tu nešto čime bi se valjalo pozabaviti.
D.Kovač

Izvor: 2869