Gradovi i općine 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

HODOŠAN: Kišnica s ceste u dvorište!

Dio gruntišta Bernarde i Ivana Kovača u Hodošanu (Ivanove očevine, zapravo), u Glavnoj ulici br. 5 Općina Donji Kraljevec svojevremeno je otkupila zbog potrebe preuređenja ulice i uređenja inače prometnog, a nepreglednog raskrižja. Kao i u slučaju sličnih zahvata u drugim mjestima Općine Donji Kraljevec, s vlasnicima je
sklopljen aranžman koji nije podrazumijevao samo prodaju dijela gruntišta:
- Moja pokojna mama s kojom sam bio suvlasnik gruntišta dugo nije htjela niti čuti za prodaju jer na komadu koji je bio potreban za uređenje raskrižja bili su stara kuća, svinjci, kokošinjci, škedenj... No, ipak sam je (danas mi je zbog toga žao) s ljudima iz našeg mjesnog odbora uspio uvjeriti da je to potrebno radi sela. S Općinom je dogovorena prodaja, ali i to da se na tom dijelu gruntišta o trošku Općine uredi ograda (kao mnogima u Ludbreškoj ulici u Donjem Kraljevcu). Za sve što je bilo na tom dijelu gruntišta nama je plaćeno 42.000 kuna. Zamislite – a za rušenje stare kuće plaćeno je 90.000 kuna! Sad je već uređeno i raskrižje, a mi nemamo ograde, kota ceste je podignuta, oborinska kanalizacija na tom dijelu ne funkcionira najbolje, pa se za svake veće kiše nama u dvorište slijeva voda, automobili prskaju fasadu... Što je još zanimljivije – kad smo prodali staru kuću, nisam čak smio ni slike uzeti van, stare ormare, neke uspomene... - kaže Ivan.
- Sad su cestu podigli toliko da niti normalno ne možemo ući na ulična vrata u dvorište. Zelene površine uz postojeću ogradu stoje mjesecima neuređene, Općina i Mjesni odbor željeli bi lijep centar, a onda ne izvršavaju svoje obaveze, dodaje Bernarda.
Ivan je pokušao intervenirati u općinskom uredu, ali bez većeg efekta:
- Tražio sam Zlatka Horvata, načelnika Općine, i Josipa Mlinarića koji je ranije bio predsjednik Mjesnog odbora, a sad je predsjednik Općinskog vijeća. Njih je u Općini teško naći, a na telefon mi se niti ne javljaju. Mi smo gruntište prodali u dobroj vjeri, ni za kakav novac, dok se u drugim mjestima plaćalo i 25 eura po kvadratu, gradile su se ograde, a nama – do danas ništa! Ako je tako, onda sam mislio – nek ljudi u novinama pročitaju kako se Općina odnosi prema preuzetim obvezama - da se svi znaju ravnati kad se nađu u sličnoj situaciji.
(MB)

Izvor: 2874