Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Zašto Hrvatske šume skrivaju cijenu i kupca?

Mještani Sivice i Podturna prije mjesec dana svjedočili su rušenju nekoliko desetaka hektara šume Dobrava - od ulaza u šumu iz smjera Sivice prema Podturnu do lovačkog doma. Budući da nije bilo nikakvih informacija o čemu se radi, krenule su priče o koridoru za novu cestu (kamo bi vodila?), spominjali su se budući dalekovodi, još jedan krak naftovoda... No, istina je mnogo prozaičnija. Taj dio šume je državno, odnosno vlasništvo RH kojim gospodare Hrvatske šume, Podružnica Čakovec. O razlozima sječe, tim više što su drvnu građu odvozili kamioni čakovečkog Promminga, privatne tvrtke, pisanim smo putem zatražili odgovor od Benjamina Horvata, dipl.ing. šum., upravitelja čakovečke Šumarije. Na žalost, dobili smo samo načelne odgovore.
Na pitanje kolika je površina šume posječena, Benjamino Horvat odgovorio nam je da je površina na kojoj je izvršena sječa i količina posječene drvne mase u skladu s propisom osnove gospodarenja i Planom sječa za 2010. godinu. O razlozima sječe odgovoreno nam je da je ona izvršena u skladu s njezinim uvrštavanjem u godišnji plan sječe za 2010., te je na temelju toga sječa i izvršena. Nakon izvršene sječe, radi se na izvozu drvnog materijala, a po završetku tog rada površina odsjeka pripremit će se za pošumljavanje. Sadnja će se izvršiti u proljeće 2011.
Ono što nas je ipak najviše zanimalo je pitanje gdje je završio drvni materijal i je li za njegovu prodaju raspisan javni natječaj te po kojoj je cijeni prodan kubni metar drvne mase. Odgovor upravitelja Šumarije na ta pitanja prenosimo u cijelosti:
- Prema poslovno-financijskom planu Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, sklapaju se ugovori s kupcima o količini drvnog materijala. Komercijalne službe uprava šuma na bazi tih ugovora šumarijama dostavljaju dispoziciju za otpremu drvnog materijala. Drvni materijal iz predmetne šume prodan je kupcu iz Međimurske županije. Prodaja drvnog materijala vrši se po važećem cjeniku Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, ovisno o mjestu prodaje i načinu izrade drvnog materijala, odgovorio nam je upravitelj, a cijena i “kupac iz Međimurske županije”, tako su trebali ostati obavijeni velom tajne. Tajna je ostala samo cijena jer kupac je, ipak, kako saznajemo, tvrtka Promming iz Čakovca.
V.Trstenjak

Izvor: 2875