Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Posavec bi vlast poslao na neplaćeni dopust

Protekla sjednica Skupštine Međimurske županije, 8. u ovom sazivu, održana u četvrtak, protekla je u ozračju međusobnih političkih nadmudrivanja, a prednjačio je i opet bivši župan Josip Posavec. Posavec je imao potrebu raspravljati o gotovo svakoj točki dnevnog reda, a bilo ih je 14.
“Zakuhalo” je već kod prve točke - prodaji nekretnina u vlasništvu Međimurske županije (južni dio bivše vojarne i i na području Poslovnog parka Međimurje), ukupno vrijednih oko 120 milijuna kuna.
Župan Ivica Perhoč u uvodu je spomenuo da kod zainteresiranih za kupnju nekretnina postoje naznake kako će se trebati krenuti u izmjene GUP-a, što je Posavcu bilo dovoljno da prisutne podsjeti kako je na to stalno upozoravao.
- GUP nije dobar i po njemu se neće moći prodati nekretnine, prošlo je godinu dana, a ništa se nije promijenilo. Zanima me koliko ste potraživanja naplatili od Čakovca jer ovako to izgleda kao nekakav dogovor. Problem je u tome što vi u SDP-u do danas niste donijeli političku odluku o tome, rekao je Posavec, dodavši da Perhoč nije predstavnik Grada Čakovca, nego Županije, a župan mu je odgovorio da se ne smatra najpametnijim i da ima svoje greške, ali ih je sposoban i priznati. Time je samo dao štofa Vladimiru Ivkoviću za raspravu o idućim točkama dnevnog reda - plaćama i pravima direktora i ravnatelja te plaćama župana i njegovih zamjenika.
“Niste najpametniji, a imat ćete najveću plaću”
Naime, Ivković je u raspravi o plaćama ovu županovu rečenicu iskoristio konstatirajući da “niste najpametniji, ali ćete imati najveću plaću”. Činjenica da župan nije mogao, jer bi time prekršio Zakon o zaštiti tajnih podataka, iako je predsjednik NO-a Međimurje plina kojem je Ivković direktor, otkriti iznos Ivkovićeve plaće, navela je Ivkovića da sam o tome nešto progovori. Spomenuo je da je pristao na 33-postotno smanjenje plaće, odrekao se 60 posto predviđenog iznosa otpremnine, a odrekao se i prava na dobit i osiguranje, što nikada nije niti iskoristio. U svakom slučaju, Ivkovićeva plaća bit će manja oko 5 tisuća kuna u neto iznosu. Ivković je, međutim, upozorio da će, umjesto stručnjaka, sada politika imati najveću plaću.
Na to je upozorio i Posavec, prozvavši pri tome i oba županova zamjenika, zapitavši se za što su oni zapravo odgovorni u Županiji. Prema njihovim plaćama uskladit će se i plaće direktora i ravnatelja “županijskih” poduzeća i ustanova. Predrag Kočila mišljenja je da se ne mogu uspoređivati odgovornosti direktora trgovačkih društava i zamjenika župana, a Posavec zaključio da župan i njegovi zamjenici koštaju oko 2,5 milijuna kuna u mandatu, a budući da manje rade, trebali bi si oni smanjiti plaće. Zapravo da si plaće i nisu zaslužili, na što je župan vrlo emocionalno reagirao, spomenuvši obiteljske prilike i činjenicu da nije koristio niti jedan dan godišnjeg odmora. Posavcu je na um pala ideja da bi možda bilo najbolje da sva trojica (i župan i zamjenici) odu na godišnji.
Zoranu Šariću kupili auto vrijedan
250 tisuća kuna
Dosta rasprave povelo se i oko prihvaćanja izvješća o poslovanju REDEA-e, MIN-a, MESAP-a, Međimurskih voda, a pravi, pozitivan šok doživio je direktor REDEA-e Matija Derk kad ga je na “otvorenoj sceni” nahvalio vijećnik Zvonimir Siladi. Isti onaj koji je sve donedavno uporno “jahao” na pitanju već zaboravljenog Međimurje Newsa i Derku “sapunao dasku”. Zanimljivije je postalo u raspravi o izvješćima o radu ustanova kojma je osnivač Međimurska županija, a na rešeto je stavljen ravnatelj ŽUC-a Zoran Šarić i predsjednik Upravnog vijeća Zvonimir Pavčec. Božidar Kolarić imao je niz primjedbi na izvješće, planove ŽUC-a nazvao je pismom svetom Nikoli, a Nikola želje ispu-njava, bez ikakvih podloga, projekata, stvarne potrebe...Pa je onda 5,5 milijuna kuna potrošeno u izgradnju pješačko-biciklističkih staza, ali tamo gdje nema infrastrukture.
Nude se planovi, a kad Skupština prođe, ti planovi završe u košu. Kolariću nije jasno (a nije niti nama) zašto je ravnatelju Šariću u ovim teškim vremenima kupljen novi auto vrijedan 240 tisuća kuna kojim može raspolagati 24 sata dnevno.
Vijećnik Zvonimir Siladi, umjesto Šariću, pitanja je postavio Pavčecu, predsjedniku Upravnog vijeća, koje je, da bi se zadovoljili apetiti, nedavno prošireno s 5 na 7 članova. Pavčec nije odgovorio na pitanja kako je u ŽUC-u ostalo 2,5 milijuna kuna viška prihoda, a toliko toga treba odraditi.
Ostvarene su 562 tisuće kuna kamata, pa je Siladi htio čuti s kojeg naslova. Predsjednika je pitao kakav je njegov stav oko tekućih donacija, troškova promidžbe i marketinga te poprilične stavke za reprezentaciju. Isto to pitanje postavit će i “svom”članu UV-a Mladenu Čonki. Siladija je dijelom ispravio vijećnik Kočila, ustvrdivši da njihova nezavisna lista nema svog člana u UV-u ŽUC-a jer ne žele sudjelovati u takvom vijeću. Oni će dati svog člana, ali da se iznos naknada predviđen za UV ne povećava.
Spomenimo i to da se predsjednik Skupštine Petar Novački nije baš dobro snašao u vođenju protekle sjednice, dopuštajući vijećnicima, ali i županu preopširne elaboracije, pa je sjednica trajala do kasnih poslijepodnevnih sati.
V.Trstenjak

AKTUALNI SAT

Granica na Muri

Vijećnik Branko Polanec tražio je zauzimanje stava Skupštine oko nedavnih izjava slovenskog ministra vanjskih poslova, vezanih uz 800 ha teritorija (Općina Sveti Martin na Muri) koji bi trebao biti vraćen Sloveniji.
Župan Ivica Perhoč odgovorio je da su stavovi oko toga odavno jasni. Polanec se požalio i na odgovor HZZO-a oko radnog vremena koji je nazvao smiješnim.
Ivan Martan postavio je pitanje kako pojedini službenici Grada ili Županije mogu biti članovi raznih vijeća i za to primaju honorar. Župan Perhoč ne zna za takav slučaj, pa je vijećnika Martana pozvao neka mu takve slučajeve, ako postoje, prijavi.
Valentin Kočila izrazio je nezadovoljstvo katastarskom izmjerom na području k.o. Selnica. Odgovoreno mu je da je izvođača izabrala Državna geodetska uprava, ali da svakako za ono što se sufinacira treba dobiti i adekvatnu uslugu.

Što će Čačić na svečanoj sjednici?

Josipa Kolarića zanimalo je postoji li naputak po kojem roditelji djece hrvatske nacionalnosti ne mogu upisati djecu u škole koje žele, referirajući se pritom na školu u Macincu, a nije mu bilo jasno niti u kojem se svojstvu na svečanoj sjednici Županijske skupštine pojavio Radimir Čačić. Nema takvog naputka, čulo se u županovom odgovoru Kolariću, a Čačić je, kako je odgovorio zamjenik župana Matija Posavec, na sjednicu pozvan kao predsjednik parlamentarne stranke.
Branko Krnjak pitao je zašto je u prvom krugu prodaje Međimurje vodogradnje prodano samo 25 posto, a župan mu je odgovorio da nije bilo većeg interesa.
Mladen Križaić načuo je da Ministarstvo zdravstva nije prihvatilo izmjene uvjeta kredita za Županijsku bolnicu, što je župan opovrgnuo, ali je potvrdio da određene zadrške ima Ministarstvo financija.

Obiteljski centar

Nevenku Breslauer zanimalo je kada će se izgraditi studentski dom i poboljšati prehrana učenika, a Sunčana Glavak pitala je što je s Obiteljskim centrom za koji iz resornog ministarstva već godinama šalju požurnice, ali nema odziva. Jedini trošak je prostor, a država će plaćati desetero zaposlenih.
Vladimir Ivković ustvrdio je da vladajuća politika vodi antiseosku politiku, a Josip Posavec zamjerio je što se župan europskom veleposlaniku pohvalio oko “znanja i visokih tehnologija”. Perhoč je Posavcu priznao zasluge, ali najveće zasluge za Veleučilište ipak je pripisao Vladimiru Ivkoviću.
Na primjedbu Posavca da minus u proračunu ne bi bio tako velik kad bi župan naplatio potraživanja od Grada Čakovca razvila se već poznata priča. Uglavnom, kasa je bila prazna, a i sada je prazna. Predrag Kočila pitao je zašto su se u Županiji kopirale pozivnice za trku Grada Čakovca, na što će dobiti pisan odgovor.
V.Trstenjak

Izvor: 2875