Arhiva 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

TKO JE KRIV ŠTO MEĐIMURSKA ŽUPANIJA JOŠ NEMA OBITELJSKI CENTAR?

Međimurska županija, jedina u Hrvatskoj, uz Brodsko-posavsku županiju nema obiteljski centar. Nema ga niti Grad Zagreb, ali taj nedostatak “pokriva” Grad sa svojim ustanovama, stručnim udrugama... Obiteljski centri su ustanove koje se bave prevencijom moguće “obiteljske patologije”, imaju savjetodavnu i preventivnu ulogu u obiteljskoj problematici u najširem smislu riječi. Od problema učenja, preko rada s djecom s poteškoćama u razvoju, psihosocijalnog tretmana, prevencije ovisnoti, čak do procjene sposobnosti žena za umjetnu oplodnju. “Prazan prostor” nepostojećeg Centra sada uglavnom popunjava Zavod za javno zdravstvo i dijelom psihijatrija.
Sudeći prema pitanju Sunčane Glavak, postavljenom na aktualnom satu županijske skupštine, vezanom uz obiteljski centar, Međimurska županija već ga je odavno mogla imati. Jedino što je trebalo osigurati je prostor, a država pokriva sve ostale troškove i plaće minimalno pet zaposlenih (psiholog, logoped, socijalni radnik, defektolog i jedan djelatnik učiteljske struke, op.nov.). Nekakav prostor bio je namijenjen toj svrsi (Feštetićeva zgrada u krugu Županijske bolnice), ali je ta priča naprasno “zaboravljena”.
Vaši i naši
Vijećnica Glavak županu Ivici Perhoču predbacila je njegov odgovor da bivša županijska vlast nije ništa poduzela kako bi se obiteljski centar i realizirao, za što je u državnom proračunu bilo osigurano 2,5 milijuna kuna. Glavak tvrdi da to baš nije tako (iako ne želi da se o tome govori - “vaši i naši”), a očito je, ustvrdila je Glavak netko pogriješio i 2009. godine (vijećnica misli na drugu polovicu 2009.) jer je državni tajnik Stjepan Adanić i u Grad Čakovec i u Županiju poslao dvadesetak požurnica na koje nije dobio odgovor. Činjenica je da je propalo 2,5 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu i da deset ljudi koji su mogli biti zaposleni na teret državnog proračuna – nije zaposleno.
Pila okrenuta naopako
Poznavateljima kronologije oko obiteljskog centra pokušaj HDZ-ove vijećnice da se krivnja za neotvaranje obiteljskog centra svali na aktualnu vlast ovo izgleda kao “okretanje pile naopako”. Naime, obiteljski centar u Međimurju (bilo je, na sreću, neuspjelih pokušaja da se Centar locira izvan Čakovca) trebao je biti otvoren u isto vrijeme kada i onaj u Varaždinu, još 2007. godine. Navodno zbog nedostatka prostora, unatoč osiguranom novcu, to je propalo iako je državni tajnik Adamić (rodom Varaždinac) otvorio obiteljski centar u Varaždinu, u potpuno neprimjerenim uvjetima, u dvorani Centra za socijalnu skrb. Istoj onakvoj kakvu ima i naša ispostava Centra za socijalnu skrb.
U to je vrijeme na čelu županijskog “resora” bio zamjenik župana Mladen Križaić, odnosno pročelnik Mladen Mezga. Mezgi Obiteljski centar, kako se tada izrazio, “nije prioritet”. Kasnije se kroz medije iskristaliziralo da je “mnogo energije” u Centar uložio Vladimir Ivković, tada predsjednik Skupštine. Unatoč uloženoj energiji očito posao nije bio odrađen, a činjenica je da tadašnji Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine za obiteljski centar nije imao pripremljen niti jedan dokument. A procedura za otvaranje ustanove nije jednostavna. Sigurno to zna i nova pročelnica Lidija Bjelić koja je morala stvari posložiti. Sada, kako se čini, imamo papire, ali nemamo novca u državnom proračunu.
Nakon promjene vlasti, bivši pročelnik još je neko vrijeme ostao na svojoj poziciji, ali posao nije odradio, pa su u najmanju ruku diskutabilna prozivanja sadašnje oporbe za propuštenu priliku. Novac za obiteljski centar u državnom se proračunu “provlačio” kroz 2007., 2008. i 2009. godinu, kada je i brisan rebalansom.
Aktualan župan na skupštini je zanijekao da je do njega došla bilo kakva požurnica iz resornog ministarstva te potvrdio da je bio na razgovoru kod državnog tajnika, kako bi se novac za obiteljski centar našao u proračunu za 2011. Zanimljivo je da se u aktualne prijepore oko toga “tko je kriv” niti jednom riječju nije uključio bivši župan Josip Posavec koji inače o svemu ima stav.
V.Trstenjak

Izvor: 2876