Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 09:15.

MURSKO SREDIŠĆE: Dvorište nestalo u rupi!

Gospođa Emilija Gult iz Murskog Središća nemalo se proteklog četvrtka iznenadila kad je u dvorištu obiteljske kuće u kojoj stanuje njezina kći koja radi u Njemačkoj ugledala rupu promjera otprilike jedan metar. Ono što je izgledalo kao nečija šala, ili tek lagano slijeganje terena, nije bilo bezazleno kako se u prvi mah činilo jer je rupa bila poprilično duboka (3 - 4 metra), a na dnu se nazirao tunel. Ispostavilo se da je dvorište, nakon obilnih kiša, počelo propadati u nekadašnje rudarske tunele obližnje rudarske jame Kraljić – Majhen. Uznemirena gospođa Emilija prvo je pozvala susjedu, potom otišla u Grad, a gradske službe alarmirale su policiju koja je osigurala dvorište. Naime, postojala je bojazan da će se teren i dalje urušavati. Uzbunjen je i rudarski inspektor koji je utvrdio da ne postoje nikakve karte na kojima bi bili ucrtani ovi rudarski rovovi. Za njih nije znala niti Emilija koja se prestrašeno pitala što će biti s kućom jer je jedan od rovova vodio prema kući, a drugi prema Martinskoj ulici.
- Kuću smo ovdje napravili prije pedesetak godina, rekla nam je gospođa Emilija. Nikada nam se nešto ovakvo nije dogodilo, niti smo imali pojma da su se ispod nalazili rudnici. Došla sam posipati puževe u kćerkino dvorište i primijetila ovu rupu. Kad sam pogledala unutra, imala sam što i vidjeti. Rupa je jako duboka i normalno da sam se prestrašila, pa sam otišla u Grad, a oni su dalje organizirali ostalo, rekla nam je gospođa Gult.
Nakon što je policija osigurala teren, pozvana je mehanizacija kojom je, po preporuci rudarskog inspektora, rudarsko okno zatrpano, a navožen teren je nabijen, kako bi se spriječilo daljnje urušavanje.
Treba pohvaliti gradske službe koje su zaista brzo reagirale, a na licu mjesta cijelo su vrijeme bili zamjenik gradonačelnika Dražen Srpak i “komunalac” Antun Šimunić. Zamjenik gradonačelnika u razgovoru nam je rekao da je nepostojanje vjerodostojnih karti podzemlja Murskog Središća velik problem.
- Tko zna kamo sve vode i gdje se nalaze brojni rudarski rovovi ispod grada, rekao je Srpak, uz podsjećanje na sličan događaj otprije desetak godina, kada je također zabilježeno slijeganje terena u blizini. Tada se zemlja nije “otvorila” do rova, kao u ovom slučaju. Nitko ne želi pretpostavljati što bi se dogodilo da se urušavanje dogodilo ispod same kuće, ili ispod vrlo prometne Martinske ulice (prema kojoj vodi jedan krak rova), a ne želi se špekulirati niti oko razloga urušavanja. Vjerojatno je razlog propadanja obilno natopljeno tlo koje je jednostavno “kliznulo” u rov.
V. Trstenjak