Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

SVETI MARTIN NA MURI U FINALU

ZLATNI CVIJET EUROPE 2010.

Proteklog ponedjeljka i utorka u Općini Sveti Martin na Muri boravili su članovi žirija koji su ocjenjivali kandidaturu Svetog Martina na Muri za prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2010. Međunarodni suci iz 12 država sudionica natjecanja obišli su Općinu Sveti Martin na Muri “uzduž i poprijeko”, upoznali se s njezinim krajobraznim, kulturnim i povijesnim vrijednostima, a nakon obilaska održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednik asocijacije Entente florale Europe (AEFP) Rudi Geerardyn i njegov kolega, predsjednik hrvatskog dijela asocijacije Vojko Pleština.
Načelniku Općine Franji Makovcu zahvaljeno je na domaćinstvu i gostoprimstvu, a pale su i čestitke za uspješnu nominaciju Općine koja je ušla među 24 finalista – najprestižnija grada i mjesta iz 12 europskih zemalja. Dovoljno je spomenuti da je u kandidaturi za ovogodišnji Zlatni cvijet Europe sudjelovalo više od 5.400 gradova i mjesta - da bi bilo jasno kako je i sam ulazak u uži izbor velika pobjeda. Bez obzira kako na kraju žiri odluči.
Članice AEFP/EFE su Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Irska, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija i Velika Britanija, a sve te zemlje imaju svoje kandidate za Zlatni cvijet Europe. Sveti Martin na Muri prepoznat je kao mjesto koje njeguje izuzetno veliko povijesno i kulturno naslijeđe, tradicijske običaje i kulturu, uz poštivanje zahtjeva zaštite ambijenta i ekološke ravnoteže.
Mjesto ima značajan turistički potencijal, što su prepoznali i članovi žirija, međutim, na konferenciji za novinare, nakon jednosatnog vijećanja i zbrajanja rezultata, o dojmovima i šansama Svetog Martina na Muri nije se previše govorilo. To je ostavljeno za veliko finale koje će se održati u Italiji u jesen, kada će se biti objavljeni ovogodišnji pobjednici Zelenog cvijeta Europe.
V.Trstenjak

Što su sve vidjeli?
Obilna kiša koja je članove žirija pratila tijekom cijelog posjeta nije poremetila dogovoren hodogram ocjenjivanja. Žiriju je nakon dolaska, u Spa golf resortu prezentirana Općina Sveti Martin na Muri, a potom su obišli župnu crkvu, Osnovnu školu, mlin na Muri, Dječji vrtić Smješko, izložbu i radionicu povijesne grupe, OPG Hažić... uz završni jednosatan izlet cijelim područjem Općine. (vt)

Izvor: 2879