Gradovi i općine 13.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

M. SREDIŠĆE: Gradonačelniče, gdje su projekti?

Gradonačelnik M. Središća Josip Dobranić te zamjenik gradonačelnika Dražen Srpak vijećnicima su na sjednici održanoj 8. srpnja donijeli dobre vijesti o rješenju nadležnog ministarstva prema kojem Grad dobiva 12 hektara zemljišta u industrijskoj zoni na lokaciji zvanoj Slatina. Rješenje će biti pravomoćno od 1. kolovoza te gradonačelnik Dobranić poziva investitore da se jave. D. Srpak dodao je kako će se iz Grada kandidirati projekt za uređenje prometnica u zoni, što je jedino moguće do kraja godine, s obzirom na vremenske rokove kandidature. Srpak je predstavio i projekte za IPA fond: prvi projekt vrijedan 85.000 eura (s Općinom Beltinci) odnosi se na otkup zemljišta za šetnicu, uređenje mlina na Muri i sanaciju Halovih graba, a drugi bi se trebao realizirati u suradnji s Televizijom AS iz Murske Sobote. Riječ je o projektu koji precizira uređenje ribolovnog područja Napolitanke te manifestaciju Ljeto uz Muru 2011. godine.
Zamjenik gradonačelnika D. Srpak ukratko je predstavio i ovogodišnji program Ljeta uz Muru koji će se odvijati od 5. do 8. kolovoza u M. Središću. Manifestacija započinje misom 5. kolovoza te pokaznom vježbom interventne policije na Muri i dječjim igrama. Narednog dana slijedi sajam poljoprivrednih proizvoda te zabava za mlade, a 7. kolovoza Ljeto uz Muru nastavlja se ribičkim natjecanjem, tradicionalnim Gradskim kotlićem i koncertom Vlade Kalembera. U završnici (8. kolovoza) će se održati 1. murska alka, a u večernjim satima nastupaju domaći i slovenski KUD-ovi.
NIJE DOSTA SJEDITI U UREDU
U aktualnom satu vijećnika Josipa Sršana zanimalo je prodaje li se Modeks.
Gradonačelnik Dobranić odgovorio je kako nema pouzdane informacije, no da je uputio službeni upit nadležnima s obzirom na činjenicu da je Gradu u interesu da tvrtka opstane:
- Koliko znam, u Modeksu se radi, imaju posla, a i plaće - dodao je Dobranić.
Vijećnik Marijan Kutnjak obrušio se na gradonačelnika zbog inertnosti tvrdeći da u dvije godine mandata nije potaknuo izradu niti jednog značajnog projekta.
- Nije dovoljno sjediti u uredu pet, šest sati. Zašto se niste izborili za županijska i državna sredstva - pitao je, između ostalog, vijećnik Kutnjak. Gradonačelnik je obećao da će ga deargumentirati u pisanom obliku te podastrijeti potpore koje su uplaćene u gradsku blagajnu.
Vijećnika Miladina Matića zanimala je eventualna prodaja autobusnog kolodvora u M. Središću.
- Kada će do prodaje doći, još uvijek ne znamo, no Grad je zainteresiran za kupovinu i o tome su odgovorne osobe upoznate u kontaktima koje smo imali - odgovorio je Dobranić.
Zaiskrilo je između vijećnika Marija Nerera i gradonačelnika Josipa Dobranića:
- Navodno smo u krizi, a na moje pitanje koliki su bili troškovi za Dan Grada, poštom mi šaljete 3 rečenice koje nisu ni za vrtićki uzrast. Stoga tražim da mi dostavite specifikaciju jer iz ovog što ste mi poslali ne vidi se ništa - rekao je Mario Nerer.
Gradonačelnik smatra da je “sramotno što vijećnik nije bio prisutan na priredbama, na osnovi čega bi znao što se događalo i tko je nastupao”:
- Uopće, na priredbama je bilo najmanje vijećnika, što nije u redu - dodao je Dobranić. U raspravu se ubacio i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Leček s opaskom “da nikada ranije nije potrošeno manje novca”.
KRAĐA RUDNOG BLAGA
Vijećnik Sanjin Tomšić ponovo je upozorio na ilegalnu eksploataciju rudnih bogatstava i devastaciju na području Grada.
- Održali smo sastanak s nadležnima i nastavljamo rat protiv devastacije, osobito pekleničkih jama - rekao je Dobranić, no odgovor na drugo pitanje Sanjina Tomšića kada će biti ispunjeno obećanje i asfaltirana ulica u Peklenici gradonačelnik nije imao.
Stanare Ul. kralja Zvonimira muči loša odvodnja oborinskih voda, što je iznio I. Leček, a gradonačelnik je rekao da je rješenje u rukama Hrvatskih voda. (žd)

Izvor: 2881