Glas javnosti 22.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Elvis Kralj, borac za što?

Poštovani građani, lijepog nam Međimurja. Započet ću istim dijelom rečenicu kao i “Elvis Kralj, borac za ljudska prava” u broju 2879, od 29.06.2010.
Navodni borac za ljudska prava, napao je novinarsku koja se oglasila u ime svih nas ne-roma, koja je krivicu preuzela na sebe, a govorila o tome što nas ne-rome muči, i o čemu šutimo.
Nemojte povezivati brigu o državi ili županiji sa Romima, jer to ne ide zajedno. Svaka čast pojedincima, a ima ih nekoliko (stvarno samo nekoliko, sramotno malo) koji rade i pritom pomažu županiji ili državi u kojoj žive. To je briga za sebe i druge (čitaj državu ili županiju). Javna je tajna da su Romi veliki problem!? Nije. Samo što Međimurec to nerado govori, a dobro zna.
Gospodine, govorite o problemima i da ih nitko ne rješava ili nudi rješenja? Pa jeste li Vi samozvani “borac za ljudska prava” probali riješiti neki od njih? Ne mislim pri tom na blaćenje novinarke, pljuvanje ruku koje vam daju socijalnu pomoć, “Hrvatskih majki” i slično, sa čime bi pošten Međimurec dobro živio, a živi od svoje plaće koja je puno manja od financija koje vi dobivate. Jeste li Vi ikad probali, i ustrajali u tome da naučite Rome (jer to je svačije pravo) da kad dođe kod doktora, ili na hitnu, da čeka u redu kao i svi drugi, da se opere, da ne smrdi, da ne bude arogantan, da se ne dere. Vi govorite o segregaciji? Pa zar nije segregacija poslije pijanog, zamazanog, i alkoholiziranog čovjeka morate leći kod doktora na krevet? Vi spominjete ginekologa, i da poslije pregleda Romkinje neće ne-romkinja leći na plahtu, pa jeste li se zapitali vi “borče za ljudska prava” da educirate tu Romkinju, kako bi se trebalo uredno doći kod doktora? Jeste li barem jednog pripadnika romske manjine naučili na koji način da se ponaša u društvu? Ne. Vi mislite da je dužnost nekoga drugoga da to obavi umjesto Vas. Može Vas biti sram što ste se uopće javili. Vi se možete ugledati na Gospodina iz Vaše nacionalne manjine iz Trnovca (oprostite dotično što Vam ne znam imena) koji već dugi niz godina radi u Čakomu, na prošlogodišnje diplomiranu odgajateljicu, na ovogodišnje diplomiranu učiteljicu. E to su ljudi koji su vrijedni razgovora, a ne Vi koji galamite, a ne pridonosite ništa boljitku, već samo tražite svoja prava, a ne znate da su obveze prije toga.
Pišete da se ne dozvoljava korištenje mrtvačnice? A zašto ne pište da samo Vi Romi, kad isto koristite to Vam služi za opijanje i stvaranje nereda. Pijanke su samo kad Vi koristite takve objekte. E zato ne možete to koristiti. Pametnom je to jasno.
Vi kažete da se želite socijalizirati? Molim Vas provjerite što znači ta riječ, pa je onda spominjite. Želite biti ravnopravni, pa pobogu, počnite se ponašati tako. Zašto Vi kao manjina koja obilato koristi sva moguća prava koja smo Vam greškom dali, ne ponudi na primjer općini u kojoj živite da nešto odradi za te socijalne pomoći koje primate. Zašto zimi ne idete čistiti snijeg starijima u općini, ne nacijepate drva. Time biste vratili dug društvu, promijenili pogled na Rome, i integrirali se i socijalizirali. Nije socijalizacija samo traženje već i davanje. Nitko vas neće omalovažavati ni prozivati ako se ponašate i živite kao svo stanovništvo. I prestanite praviti razlike (jer ih Vi i Vama slični pravite) između Vas i nas, ovih i onih.
Zar Vas nije sram da spominjete 1625 godinu od kad žive Romi u Međimurju? Propadnite u zemlju od sramote. Od te godine do danas Romi nisu mogli naučiti jezik? Pored takvih “boraca za ljudska prava” kao što ste vi? Kome mažete oči? Tko se to želi integrirati i socijalizirati? Zar Vi ne znate da kod nas ima puno drugih manjina? Naravno da ne znate, jer su se integrirali samo svojom voljom, a da pri tom njeguju svoje običajue i vrijednosti. Za te ljude ne znate da li je Mađar, Slovenac ili Rus. Ima puno Ruskinja koje su došle 90-tih godina. One su poštovane i aktivne članice društva, ali to im nitko nije dao, tako se ponašaju. I vidi čuda, govore hrvatski, a nisu tu od 1625.
I na kraju Vi samozvani “borče za ljudska prava” probajte svoju misiju malo doraditi sa obvezama, i ugledajte se na one ljude koje sam spomenuo iz Vaše zajednice jer oni su prava vrijednost, a ne lopovi, pijanci i sileđije. Ima ih sigurno više vrijednih i poštenih, ali su neprimjetni jer ne galame. Ali to su oni koji znaju svoja prava i obveze.
Inače, ne daje Vam Europa novce za Vas zato je Vam jako želi pomoći, već zato da te probleme zadrži kod nas. Ali vjerujem da ste Vi to shvatili i sami.
Andrej Šimunić,
neborac za ljudska prava

Izvor: 2882