Glas javnosti 23.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

O ulicama posvećenim obitelji Zrinskih (2.)

U vašem tjedniku od 14. rujna u članku pod naslovom “Pohvalno ili ne, ali istinito” pod rubrikom P.S. autor članka se žali kako su ga dvoje čitatelja kritizirala zbog njegove kritike zašto u Čakovcu “gradu Zrinskih” nema posebne ulice kao i dostojanstvenije mjesto i spomenik vojskovođi i heroju sigetske bitke Nikoli Šubiću Zrinskom.
Žalosno je ali istinito da u gradu Čakovcu koji se dići kao “grad Zrinskih” postoji prikrivena politička i društvena opozicija koja se perfidno bori protiv svega što nosi ime Zrinski. Očito je da ti ljudi vrlo malo ili ništa ne znaju što je značila obitelj Zrinskih u povijesti Čakovca, Međimurja i Hrvatske kao i ovog dijela Europe. Da nije bilo obitelji Zrinski kao pokretača i vojskovođe u ratovima protiv Turaka i agresivnog islama danas bi vjerojatno ta gospođa po Čakovcu hodala u dimijama i s maskom preko lica u čakovečku džamiju!
Nikolu Šubića Zrinskog u to doba poznavali su i cijenili u cijeloj Europi a posebno u Beču i Pragu! Istina je da mu prilikom turske opsade Sigeta kao i tokom borbe car nije pružio vojnu pomoć ali to je bilo zbog carske vojne i moralne nesposobnosti kao i podvojenosti koja je vladala između nekih katoličkih i protestantskih vojskovođa carske vojske. Tako je na primjer, šurjak Nikole Zrinskog, češki vojskovođa Petr Rožmberk doveo iz Češke 10.000 naoružanih vojnika ali bez carske zapovijedi nije mogao krenuti na Siget u pomoć sestrinom mužu. O sigetskoj bitci već je te 1566. godine u Češkoj napisana knjiga. U Češkoj postoji više pismenih radova o Nikoli Šubiću Zrinskom, njegovoj supruzi grofici Evi Rožmberk (Zrinski) i sinu Ivanu, Janu Zrinskom. U Slovačkoj je napisana pjesma “Pisen o Sigetskem zamku” 1566. godine koja slavi Nikolu Zrinskog i branitelje Sigeta. Spjev je elegičan po intonaciji i oplakuje junake koje čeka turska osveta.
Sigetska junačka bitka Nikole Zrinskog inspirirala je najpoznatijeg češkog slikara iz 19. stoljeća Alfonsa Muchu (u Parizu boravio 50 godina) da od 20 slika velikih dimenzija posvećenih povijesti slavenstva “Slovanska epopeja” upravo Sigetsku bitku naslika na platnu velikih dimenzija. Slika je bila dugi niz godina izložena u Pragu a potom je premještena u dvorac Moravski Krumlov kraj Brna.
Nešto o ulicama posvećenim obitelji Zrinskih. Na sjeveru Češke u gradu Olmoucu postoji ulica Zrinski, potom u Beču, a u Budimpešti postoji 15 (petnaest) ulica koje nose ime Zrinskih! Ta petnaesta ulica dobila je ime po grofici Iloni Zrinskoj odnosno Jeleni Zrinskoj!
Nakon prethodnog kratkog napisa treba li uopće polemizirati s gospođom “X” i gospodinom “Y” ili je bolje za njih da ostanu nepoznanice XY.
Kinezi imaju jednu poučnu poslovicu koja glasi “Narod koji ne poštuje svoju prošlost, nema ni pravo na budućnost”!
mr. Josip Đebi, dipl. ing., Čakovec

Izvor: 2891