Arhiva 23.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

U Toplicama Sveti Martin otpušteno 40 radnika!

Franjo Veble, županijski sindikalni povjerenik SSSH-a i jedan od potpredsjednika Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije, na protekloj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika prozvao je općinske i gradske čelnike za nekooperativnost.
Naime, većina načelnika jednostavno ignorira dopise i inicijative GSV-a, pa je Veble upozorio da je zadnji čas da se to promijeni.
- U suprotnom, neće ostati ništa, neće biti niti nas u sindikatu, niti vas načelnika i gradonačelnika, pitaj boga hoće li biti i župana, upozorio je Veble.
Kao primjer kamo stvari u Međimurju idu naveo je “jedno respektabilno trgovačko društvo koje spada u Općinu Sveti Martin na Muri i čiji se reklamni oglasi mogu vidjeti posvuda”. Veble tvrdi da je nedavno ovo razvikano trgovačko društvo otpustilo 40 radnika, a kao najnoviji “biser” spomenuo je potez Uprave koja je na sve registar kase izvjesila obavijest da radnici ovaj mjesec neće primiti plaću. I to bez ikakvog pojašnjenja. Veble je pozvao mjerodavne županijske službe na hitnu reakciju budući da u tom društvu, koje Veble nije imenovao, ali neslužbeno saznajemo da se radi o Toplicama sveti Martin, zbog straha ljudi sindikat nije organiziran.
- Tu je i župan, čuje što se zbiva, a ovo što se događa, ne samo u spomenutom društvu, poprimilo je prestrašne razmjere.
Niti jedan grad, niti jedna općina u Međimurju nije izvan Županije, molim vas, koristite GSV jer samo svi zajedno možemo nešto postići, rekao je Veble. Upozorenje je poslano i županu Ivici Perhoču, a Veble je zaprijetio i mogućnošću izlaska sindikata iz GSV-a ako Županija na dnevni red ne stavi teme od bitnog interesa za Međimurje. Pri tome sindikati neće prihvatiti odgovornost za daljnja događanja.
V.Trstenjak

Vratit ćemo dio ljudi
Predsjednik Uprave Toplica sveti Martin Rudolf Radiković u telefonskom nam je razgovoru potvrdio otpuštanje dijela radnika, kao i obavijest o kašnjenju plaće, međutim, stvari ipak nisu tako crne kako se to moglo iščitati iz Vebleovog obraćanja. - Radi se o trenutačnim problemima koji će uskoro biti riješeni. Ovo je prvi put što će plaća kasniti 15-ak dana, a razlog je kreditna obveza koja nam dolazi na naplatu, ali bit će isplaćena. Od 2003. godine plaća je dva puta kasnila po dva dana, sve ostale bile su redovito isplaćene. Istina, otpustili smo dio ljudi, ali bili smo u velikom investicijskom ciklusu, a i kriza se dosta osjetila. Međutim, stanje je u zadnjih nekoliko mjeseci vrlo dobro i nikakvih problema nema. Otpušteni su radnici koji su zadnji došli, ali planiramo ih vratiti natrag na posao. Žao mi je što se gospodin Veble nije pojavio kod nas prije ovako neutemeljenog istupa. Nemam ništa protiv razgovora, ali čudi me što se danas javlja, a kada smo u zadnjih nekoliko godina zaposlili 250 ljudi, nitko se nije javljao - rekao je predsjednik Uprave Toplica Rudolf Radiković. (vt)

Izvor: 2891