Arhiva 30.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Ukida li se Županijski sud?

Aktualni sat otvorio je Željko Pavlic (MDS) pitanjem hoće li Županijska vlast reagirati na najave o ukidanju Županijskog suda u Čakovcu čije se područje nadležnosti seli u ŽS Varaždin. Iz odgovora župana prozlazi da dogovara razgovor s predsjednikom Vrhovnog suda, kako bi se učinilo što se učiniti da.
- Činjenica je da slijedi racionalizacija, i u organizaciji lokalne i regionalne samouprave, pa ćemo se u dogledno vrijeme morati baviti i tim problemom, ali smatram da naš sud spada među one koji su najažurniji u rješavanju predmeta, rekao je župan. One koji ukidanje čakovečkog suda pravdaju blizinom varaždinskom, pitao je zašto nije obrnuto. Zašto varaždinski sud svoju nadležnost ne bi preselio u Čakovec?
Bespravna gradnja uz Muru
Josip Kolarić (HSP) osvrnuo se na bespravnu gradnju uz Muru ustvrdivši da je većina objekata namijenjena isključivo pčelarstvu, ljudi su uznemireni, prijeti im se rušenjem...
Kolarić je podsjetio i na 23. kolovoz koji je EU proglasila Danom sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Pošto se na našem području nalazi više obilježenih grobišta, koja su obišli jedino članovi Društva za obilježavanje grobišta, a nitko od načelnika općina na kojima se stratišta nalaze nije se odazvao. Pitao je župana je li netko iz Županije obavijestio načelnike o tom danu.
Župan je odgovorio da Javna ustanova radi samo na identifikaciji takvih objekata, a s tom će se evidencijom upoznati resorno ministarstvo. Župan je upozorio da se u velikom dijelu radi o zidanim objektima, pa i višekatnicama. Svi ti objekti moraju imati dozvolu za gradnju, bez obzira što se radi o privatnom zemljištu, pa će nadležne inspekcije trebati dati svoja rješenja.
U vezi drugog pitanja, župan je potvrdio da je formirao skupinu koja radi na utvrđivanju značajnih datuma koje treba obilježavati, a među tim datumima je i 23. kolovoz.
Dozvole za rakiju i
Vukšićeva operacija
Ivan Martan (HDSS) tražio je od zamjenika župana Anđelka Horvata da se očituje o mjerama koje kani poduzeti kako bi poljoprivrednici mogli ishoditi dozvolu za pečenje rakije u carinskoj ispostavi u Čakovcu. Sada se takva potvrda mora ishoditi u Varaždinu. Od Horvata je zatražio i pisani odgovor po kojim je kriterijima Marijanu Vukšiću odobreno 10 tisuća kuna pomoći za operaciju.
Mladen Križaić (HDZ) tražio je specifikaciju 2,7 milijuna kuna nenamjenski utrošenih sredstava, a također ga je zanimalo gdje su sada ti silni dugovi “kosturi” koji su se spominjali prilikom primopredaje vlasti?
Kristinku Blažeku (HSLS) zanimalo je je li Županija odustala od osnivanja centara izvrsnosti jer nam najdarovitije i najuspješnije učenike “vrbuju” škole iz većih sredina (Čanadi, Glavina, Sobolčec...).
Župan Ivica Perhoč pohvalio se kako je srednjoškolsko obrazovanje u Međimurju na visokoj razini, podupire razne radionice koje vode vrhunski stručnjaci, Županija želi pomoći nastavak školovanja nadarenih učenika, pomoći će u opremanju kabineta u Gimnaziji Čakovec i Srednjoj školi Prelog.
Kome je ROP Biblija?
Josip Posavec (nezavisni) sjetio se lista Međimurje i “apsolutno krivog” teksta kolege Belčića o reviziji, a da Posavec, kako je rekao, nije imao mogućnost iznijeti svoju istinu. Župana je podsjetio na temeljni dokument razvoja Međimurske županije, ROP i pitao ga zna li koja je vizija razvoja i temeljni ciljevi razvoja Međimurja, a navedeni su u ROP-u. Perhoč se složio da s osnova izvješća revizije ne treba tražiti “dežurnog krivca”, a za ROP je upozorio da još niti jednom nije bio revidiran iako su se mnoge stvari promijenile. Perhoč je velikodušno podijelio odgovornost za to s Posavcem.
Predrag Kočila (nezavisni) zanimao se za projekt Međimurske suvenirnice, pitao je pod koji upravni odjel spada turizam jer ga u traženju papira šalju od odjela do odjela.
O suvenirnicama, u kojima je uprihodovano 25 tisuća kuna, govorio je Matija Posavec. Objasnio je da studente koji su u njima radili plaćaju općine i gradovi u kojima se suvenirnice nalaze, troškove izrade objekata, voditelje projekta, administrativne troškove...platit će Ministarstvo turizma, tako da Županija neće imati nikakve troškove.
Župan Perhoč objasnio je da turizam spada u Upravni odjel za poljoprivredu i turizam.
Uređenje romskih naselja
Kristinka Klepač (HNS – Liberalni demokrati) osvrnula se na birokratske prepreke koje koče realizaciju uređenja triju romskih naselja u Međimurju, iz programa IPA 2010, uz opasnost da će se novac morati vratiti u EU.
Župan je potvrdio da postoji problem legalizacije bespravne gradnje u romskim naseljima. Prepreke su imovinsko-pravni odnosi, financijske obveze koje treba izmiriti prije izdavanja građevinske dozvole, prodaja zemljišta prenesenog općinama i gradovima. Tu su zatim takse, komunalni doprinos, a Romi to ne plaćaju... Mjesečnim izvješćima koja se dostavljaju Europskoj komisiji date su određene zadaće koje treba ispuniti, a komisiju jedino zanima broj priključaka, a ne i problemi s kojima se ovdje susrećemo. Ako se ne iznađu rješenja, morat će se stati s projektom.
Roberta Barat (SDP) osvrnula se na staru školu u Bukovcu koja ju je potaknula na pitanje je li i kada popisana imovina Županije i postoji li, ili je u izradi plan gospodarenja istom. (vt)

Izvor: 2892