Glas javnosti 14.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

ODGOVOR FRANJI VEBLEU

Zanjko: “U županijskom sindikatu imam dovoljno pokvarenog sindikalista da mi sve javi o vašim postupcima”

Ponukani javljanjem povjerenika SSSH-a za Međimursku županiju Franje Veblea dajemo sljedeće odgovore:
Konferenciju za novinare je sazvala Sindikalna organizacija Međimurje-inženjering d.d., a ne Krešimir Ivanek kojega Franjo Veble proziva.
Radnici našeg dioničkog društva sakupili su potpise za pokretanje stečaja sredinom rujna 2009. godine. Pripremajući svu potrebnu dokumentaciju za otvaranje stečajnog postupka na županijskom sindikatu u petak 16. rujna 2009. godine. U sobu u kojoj se pripremao materijal ušao je Franjo Veble i pitao što se radi, odgovoreno mu je da se priprema dokumentacija za otvaranje stečajnog postupka. U srijedu 23. rujna 2009. predali smo zahtjev za otvaranje stečajnog postupka na Trgovački sud u Varaždin. Kada smo dobili poziv na ročište za 23. listopada 2009. godine, vidjeli smo da je otvaranje stečaja prema zahtjevu direktora Ivice Zanjka, koji je zahtjev predao u ponedjeljak 21. rujna 2009. godine. Cijelo vrijeme do dobivanja poziva za ročište direktor Ivica Zanjko je kritizirao našu sindikalnu organizaciju zašto je pokrenut stečaj, a sada se vidi da ga je on pokrenuo prije nas. Na naše čuđenje kako je predao zahtjev prije nas, a cijelo vrijeme je bio protiv pokretanja stečaja jednom prilikom je rekao: “Imam ja tamo (županijski sindikat) dovoljno pokvarenog sindikalistu da mi sve javi o vašim postupcima.” Do danas nam nije bilo jasno tko je tako veliki prijatelj s direktorom da mu javi kada ćemo mi slati zahtjev.
Skupština na prvom ročištu održanom na Trgovačkom sudu u Varaždinu dana 22. prosinca 2009. godine između ostalog imenovala je predstavnika radnika u odbor vjerovnika. Na prijedlog Mladena Zemljića, a ne na osnovu potpisane punomoći, uz pristanak dvoje prisutnih radnika, Krešimira Ivaneka i Snježane Lukman-Vnučec, imenovan je Miroslav Molnar. Na osnovu punomoći koju je potpisalo 27 radnika ionako nije pokrenut stečajni postupak, pa se stečaj vodi po direktorovom zahtjevu. Smjenu našeg predstavnika Miroslava Molnara tražio je 21 radnik potpisan na punomoći koju spominje Franjo Veble, a ne Krešimir Ivanek, njega radnici predlažu za novog predstavnika u odboru. Za sastanak radnika u prostoriji SSSH-a Miroslav Molnar, na koji nije došao, nije bio obaviješten pismeno već je obaviješten usmeno od strane Mladena Zemljića koji nam je to potvrdio na sastanku a i poslije izjave Veblea da nije bio obaviješten. Molnar je podnio ostavku na mjesto predstavnika radnika u odboru vjerovnika tek nakon našeg petog ili šestog usmenog traženja i jednog pismenom traženja smjene putem Trgovačkog suda. Kako smo mogli znati da Molnar sada misli “ozbiljno” kada nam je već više puta ponudio da dade ostavku a nije to učinio. Da nam je potvrdio da je dao ostavku do konferencije za novinare sigurno bi to objavili.
Žao nam je da F. Veble još uvijek ne zna da MI d.d. u stečaju više nema nijednog zaposlenog radnika. Manji dio radnika koji još radi u zgradi MI nalazi se u novoosnovanom doo-u Čakovec-projekt u vlasništvu bivše Uprave i dijela N.O. propalog MI-a, to je samo u Hrvatskoj moguće.
Da je biti “čast” ili “korist” u Odboru vjerovnika potvrđuje i činjenica da je ta manjina radnika na nagovor Ivice Zanjka dala punomoć Franji Vebleu te podnijela zahtjev za izbor Veblea u Odbor vjerovnika što nam je potvrđeno na Trgovačkom sudu. Tko će sada zastupati ostalu većinu radnika u stečajnom postupku, kako se žali F. Veble. Inače po našim saznanjima od Trgovačkog suda predstavnik radnika u Odboru vjerovnika je predstavnik svih oštećenih radnika, a ne samo onih koji su mu dali punomoć. S punomoći se zastupaju određeni radnici izvan Odbora vjerovnika.
Krešimir Ivanek tražio je razliku krivo obračunate plaće zbog nezakonitog postupanja stečajnog upravitelja Stanka Makara. Da je nezakonito postupano vidi se i iz prijave Državnog inspektorata Stanka Makara Prekršajnom sudu. Navedeni novac isplaćen je na račun Krešimira Ivaneka bez ikakvog pismenog dokaza o sklopljenoj nagodbi sa stečajnim upraviteljem, pravnik županijskog sindikata valjda radi na osnovu usmene nagodbe. Zastrašeni prijetnjom Franje Veblea da smo sudionici u kaznenom dijelu zbog neprijavljivanja nepravilnosti u našem propalom dioničkom društvu, sa zakašnjenjem ćemo podnijeti prijavu tih nepravilnosti državnim organima. Ujedno nas iznenađuje kako se sada Veble drži zakona, dok ga to baš nije zanimalo prije desetak godina.
Sindikalna organizacija Međimurje inženjeringa d.d. u stečaju

Izvor: 2894