Sport 03.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

KUGLANJE: Željezničari prvaci Međimurja

Zgusnuti raspored HKS-a primorao je Međimurski kuglački savez da u blagdasnkom vikendu priredi pojedinačno prvenstvo županije i već unaprijed proglasi najbolje za 2011. godinu. 20 finalista natjecalo se u dva nastupa, a posebno drugog dana svjedočili smo nekolicini izuzetnih nastupa. Nakon uvoda u petak najbolje je kotirao Zvonimir Plevnjak (591) iz Čakovca, a pratio ga je Željezničarov dvojac Predrag Turk (583) i Bojan Košak (581). Još je nekolicina kuglača unutar nekoliko drva razlike bila u uskom krugu onih koji su se mogli nadati plasmanu na postolje. Prije svih konkurirali su Igor Maček i Ivica Punčikar sa po 576, Andrija Crnčec (571) te trio Zlatko Turk, Mladen Kancijan i Rajmond Pokrivač, svi po 569. Iz prikrajka je sa tek desete pozicije priliku vrebao Bojan Plevnjak (562).
Subota je ponudila pregršt uzbuđenja te brojna iznenađenja, i to kako ona pozitivna tako i negativna. Prvi je to nagovjestio Bojan Plevnjak koji je u gotovo nepogrešivoj igri srušio najbolji rezultat prvenstva i sa 630 čunjeva bacio rukavicu ostalima. Izazov je prihvatio Predrag Turk i u vjerojatno najgoroj sezoni karijere napokon proigrao te sa fenomenalnih 625 drva u ukupnom zbroju (1208) zasjeo na prvo mjesto. S te ga pozicije do kraja dana nitko više nije izbacio pa je tako po šesti put u zadnjih osam godina postao prvakom Međimurja. Niti Bojana Plevnjaka (1192) nitko nije uspio ozbiljnije ugroziti pa je skočio sa „desetke“ na mjesto viceprvaka, napredovavši tako i za jednu stepenicu u odnosu na minulu godinu. U direktnom četveroboju na stazama za najmanju „vazu“ izborio se Rajmond Pokrivač sa također impresivnih 611 čunjeva te time upotpunio dominaciju Željezničara
Zvonimir Plevnjak (581) ostao je par drva prekratak te okončao na neslavnom četvrtom mjestu. Igor Maček potvrdio je da igra u životnoj formi te s novih 586 drva zauzeo petu poziciju. Ono što prikazuje na treninzima nije u punoj mjeri u pravom trenutku pokazao Zlatko Turk (569+585) pa se morao zadovoljiti šestim mjestom, dok je odmah do njega skoro do u drvo ujednačen Andrija Crnčec (571+573). Nastup na regionalnom takmičenju, koji je ujedno i poluzavršnica državnog prvenstva, izborili su još i Ivan Pigac (563+565) te Ninoslav Mikac (559+568) kojem je ovo bio tek prvi službeni nastup jesenas. Kao glavna razočaranja moramo navesti prošlogodišnjeg prvaka Bojana Košaka koji je s lošim drugim nastupom (541) zamjenio mjesta sa svojim imenjakom Plevnjakom te se srozao na 10. mjesto. Još je slabiji, 13., bio Ivica Punčikar (576+521), a Mladen Kancijan priuštio si je u subotu nedopustivih 487 te potonuo do 15. mjesta. Trećeligaški igrači nastupili su tek vođeni Coubertainovim načelom. (A. Crnčec)

3. HKL
Dubravčanu dvije u nizu
Trećeligaši nisu preskakali kolo već su odigrali uzbudljive utakmice. Odlična je atmosfera vladala na dvoboju Dubravčana i Željezničara 2. Pred punom kuglanom uz mnoštvo mladih kako na tribinama tako i na stazama Dubravčan je odnio pobjedu od 6-2 i 85 razlike, ali susret je bio mnogo izjednačeniji od konačnog rezultata te je lako moglo biti i 4-4 da su prvenstveno braća Turk, Zvonimir i Nikola, a onda i Matija Vikert bili tek trunku smireniji. Željezničar je preko Gorana Vrčeka (538) i Zvonimira Turka (496) poveo sa 1,5-0,5 pri čemu je Zvonimir zapravo poklonio pola poena Fabiću (496), dok je Josip Čižmešija (525) na kraju ublažio zaostatak za Vrčekom. U srednjem bloku glavnu ulogu je preuzeo i oduševio oporavljeni Saša Štefić te sa 573 čunja osim poena donio i kako se pokazalo presudnu zalihu čunjeva za Dubravčan. Odlično je krenuo i Tomislav Hraščanec (284) pa je čak i uz lošu igru (247) u nastavku uspio zadržati vodstvo. Željezničarovi Zrinko Maček (515) i Denis Košak (499) bili su u tom periodu više statisti nego ravnopravni protivnici. U završnici još jedna podjela poena između Branka Horvata i Matije Vikerta (obojica 531), dok je Nikola Turk (527) velikodušno podario duel Draženu Cenku (535) za drugu uzastopnu pobjedu Dubravčana. Zanatlija je prešao preko Ivančice i sa 6-2 te 130 razlike uz vrlo dobrih 3219 čunjeva došao do novih bodova. Stjepan Mikulić (534) i Franjo Posavec (559) odmah su doveli Zanatliju u vodstvo od 2-0 i 101 drva prednosti, ali je srednji blok to dobrano kompromitirao te je Ivančica izjednačila na 2-2 i u jednom trenutku se približila na svega 9 zaostatka. Zakuhao je ponovo Ivan Pongrac (489), a prvi kiks desio se i Jurici Petković (518). Opasnost potencijalnog gubitka otklonili su Ivan Vukoja (540) i odlični Damir Grašić (579). Zahavljujući Katarini Rašperger (536), Dragutinu Daniloviću (538) i Josipu Šariću (538) Prosvjetar je protiv Elektre iz Križevaca stalno bio u egalu te čak imao konstatno i nešto plusa u čunjevima. Nažalost, novom porazu od 5-3 i 42 minusa prvo su kumovali Zoran Vidović (495) i Ilija Višić (489), a svoju ekipu dokrajčili su Stjepan Čuček (234) i Gordan Vrbanec (249).

PH PAROVI (-18)
Zlatna sredina
Na državnom prvenstvu dobne skupine do 18 g. u disciplini parova bila su dva tima čakovečkog Željezničara. U konkurenciji znatno starijih kolega, četrnaestgodišnjaci Matija Vikert i Zvonimir Turk zauzeli su solidno 11. mjesto od 28 sudjelujućih. Pri tome je Matija bio znatno bolja polovica para s vrlo dobrih 536 čunjeva, dok je Zvonimir srušio 502. Još mlađi Denis Košak (483) i samo dvanaest godina stari Stanislav Štrukelj (453) stjecali su tek iskustvo pa njihov plasman na začelju ne treba kritizirati. Prvacima su postali dječaci iz Konikoma, a kako se igralo u Novskoj spomenimo nevjerojatan učinak svega trinaestgodišnjeg igrača pobjedničkog para Matije Tutnjevića koji je srušio 611 drva što je i za većinu najboljih svjetskih seniora (!!!) neostvarivo na iznimno teškoj (doduše i neispravnoj) Novskoj.

NAJAVE
Vikend derbija
Željezničari su frustracije skupljene kroz prvoligaške neuspjehe istresli na lokalnom prvenstvu te ponovili prošlogodišnji uspjeh kada su također osvojili sve međimurske pokale. Znaju li se kuglati samo za sebe ili mogu približno identičnu partiju pružiti i u ligi vidjet ćemo u subotu kada hvataju doslovce posljednji vagon jurećeg vlaka u borbi za eventualni opstanak. U goste stiže zagrebačka Grmoščica, a njezina 11. pozicija na tablici sugerira da se radi o derbiju začelja. Međutim, samo dva osvojena boda „zelenih“ mogu veoma zavarati budući da se radi o ekipi koja je već u nekoliko navrata bila na 3700, a redovito se vrte na visokih 3600.
Dijametralno suprotan okršaj biti će onaj između Čakovca i prošlogodišnjeg prvoligaša Bjelovara. Radi se naime o borbi za (vjerojatno) preuzimanje čelne pozicije među drugoligašima. Čakovec na svom terenu zrači samopouzdanjem i već godinama u pravilu ne gubi poene. Gledamo li njihov udarni kadar u petak su ostvarili 3424, da bi u subotu to još dodatno poboljšali na 3439. Kvartet Plevnjak-Turk-Maček-Crnčec preuzet će većinu posla na sebe, ne sumnjamo da će se Kancijan iskupiti za nedavne propuste, a u borbi prsa o prsa za upotpunjavanje početnog sastava prednost u fotofinišu vjerojatno će otići Grašiću, dok će Žnidarić i Blažek priliku čekati sa klupe.
Andrija Crnčec

Izvor: 2897