Glas javnosti 25.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Razlog "striptiza" Petra Novačkog

Na bedastoće iznijete u prošlom broju lista »Međimurje« u rubrici “Glas javnosti” pod naslovom “’Striptiz’ Petra Novačkog”, autora dr.sc. Predraga Kočile, dr.vet.med., prisiljen sam odgovoriti iz jednog jedinog razloga, a to je da ljudi ne misle da sam lud ili ekzibicionist.
Narečeni događaj ću sadržajno i kronološki opisati doslovce kako se odvijao. Prolazeći ispred terase cafe-bara “Arcus” jedan me golub “počastio” obilatom dozom kakice po kragni i ramenici bijele košulje kratkih rukava. “Fleka” je bila doista velika, vlažna i lako uočljiva. Mogao sam birati između dvije mogućnosti, ili da ignoriram kakicu, svoj kiseli osmijeh i veseli smijeh gostiju s terase koji su skužili o čemu se radi, i nastaviti svoj put, ili pak da skinem košulju, što sam uz veselo ozračje u publici i učinio. Uz ispriku nazočnima (među njima su bile i moje dvije odrasle kćeri), otišao sam (u potkošulji koja tom prilikom nije stradala i nisam je skidao) u najbliži dućan, kupio majicu kratkih rukava, obukao je i vratio se na “mjesto zločina” (terasu cafe-bara “Arcus”), pridružio se društvu na kavi i “trpio” peckave komentare, primjerene takvoj situaciji. Nekoliko puta sam čuo tada i tog dana kada sam prepričavao tu dogodovštinu izreku: “Sreća je kada te golub posere”. Iskreno, i nije to baš velika sreća. Od tada su prošla četiri mjeseca i već sam zaboravio na taj “nesporazum” s jednim nestašnim golubom.
Kada bi taj događaj bio opisan kao “štiklec” iako bi mi bilo nelagodno na pismo Predraga Kočile, ne bih reagirao, ali to pismo sadržajno i intonacijom ima, po meni, za cilj poniziti mene osobno i indirektno omalovažiti sve institucije u čiji rad sam uključen.
O pozadini razloga i motiva Predraga Kočile koji su ga vodili i vode ne želim spekulirati, ali mu skrećem pažnju da kada piše o nekom događaju da ga obuhvati u cjelini, tj. da elaborira njegov razlog, tijek i posljedice, a ne samo ono što mu se čini tog trenutka probitačno.
Ne sporim Predragu Kočili “promptno” iznošenje njegovih visokih moralnih standarda u odnosu na čine drugih ljudi, ali ga molim i predlažem da svoj znanstveni opus obogati jednim istraživanjem pod naslovom “Kako educirati golubove da ne s... po ljudima, kao što to činim ja, dr.sc. Predrag Kočila, dr.vet.med.”.
Petar Novački, prof.

Izvor: 2900