Glas javnosti 01.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Njihovih deset godina

Prije deset godina skupina hrabrih žena, oboljelih od raka dojke odlučile su osnovati Klub žena liječenih od raka dojke, te zajedničkim snagama pomagati onima kojima ta pomoć bude potrebna.
Rak-šok, nevjerica, strepnja, mnogo pitanja, mnogo strahova... Učiniti prvi korak, otići k liječniku, priopćiti obitelji, prijateljima, dragim ljudima... A onda operacija, iščekivanje, nada... Iz dana u dan sve se više žena uključilo u Klub žena liječenih od raka dojke, Dobra nada. Tako su zajednički tražile način da si život učine bogatijim, prihvatljivijim u naizgled (bezazlenoj) bezizlaznoj situaciji. Ali tu je nada koja je prisutna u našim životima. Uz njihove predsjednice svesrdnu pomoć i podršku pružala je gospođa Jelena Klinčević, specijalista kliničke psihologije i dr. Huscin Saghir koji su uz njih bili od samog osnivanja.
U petak, 19. studenog u Katoličkom domu proslavile su one svojih prvih deset godina djelovanja. Obitelji, dragi ljudi, prijatelji, njihovi dobročinitelji i sponzori, došli su da uveličaju njihovu proslavu. Mnogo je liječnika i medicinskog osoblja došlo dati potporu tim zaista hrabrim ženama. Potporu du došle dati i žene iz Varaždina i Murske Sobote koje također vode bitku s tom okrutnom bolešću. Kroz program nas je vodila gospođa Tea Perenc i svojim toplim i srdačnim glasom, unatoč bolesti zaslužila sve čestitke i pohvale nas prisutnih. Sam program osmislile su same žene uz svesrdnu pomoć dr. Klinčevih i dr. Saghira. Na samom početku uvodnu riječ pročitala je sadašnja predsjednica Kluba gospođa Jasenka Štefić (Jasna). Sve nas prisutne posebno su oduševile, a i izmamile suze žene koje su hrabro svjedočile o svojoj kalvariji kroz koju su prolazile u borbi sa opakom bolešću i mnogom drugim životnim izazovima. Otvorile su svoje srce i dušu gospođa Marija Žganec, Ivanka Horvat, Mirjana Lesjak, Đurđica Vresk i na kraju gospođa Tea Perenc. Hvala im! Velike ste, ujedno i bogate. I mnoge druge žene imaju ista i slična iskustva i zato jesu članice Kluba Dobra nada. Veoma dobro osmišljena ideja o iskupu tih žena koje su našle put do naših srdaca. Bilo je tu i glazbenih brojeva Marije Jambrošić, vokalne grupe “Gloria”, tamburaša te žene iz KUD Nedelišće koje su izvele skeč o mamografiji. To je ujedno i poziv svima nama da budemo odgovorne prema svojem zdravlju. Bilo je lijepo, radosno, čarobno, savršeno. Barem danas svoju bolest potisnule su u drugi plan. Druženje je nastavljeno u holu Katoličkog doma uz bogati domjenak i uz jako fine kolače koje su same ispekle. I zar onda ne doći i odazvati se pozivu dragih ljudi? Biti prijatelj i imati prijatelja pravo je bogatstvo. Ali kao što reče gospođa Tea, u bolesti se prijatelji osupnu, kao da se boje s njima razgovarati i poruke se pritaje... A njima je potrebna potpora, lijepa riječ, malo vremena... A zar to sve nije potrebno i svima nama? Zar moramo razgovarati o bolesti, nevoljama, patnjama? Približimo im ljepotu našem dragog Međimurja, ljepotu svega što nas okružuje, otvorimo im svoja srca i dokažimo da nisu sami. U svakom čovjeku ima nešto dobro. Pronađimo to dobro u njima i budimo prijatelji. Posebno poštovanje zaslužuju njihove obitelji, posebno bračni partneri ili prijatelji koji se nisu izgubili u tim teškim kušnjama. Oni koji su možda neku i napustili i ne zaslužuju da ih se spominje. Stići će i njih plaća za učinjeno. Žena je žena i majka sa cicama i bez njih. Dobro srce i bezgranična ljubav vrijedniji su od bilo kakvog bogatstva. Ali one trebaju našu potporu, razumijevanje i našu ljubav. Bog će to obilato nagraditi.
One su našle put i zajednički putuju kroz sve tegobe. Najgore je zatvoriti se i čekati smrt, prepustiti se očaju, beznađu, malodušnosti... Uvijek ima neka svijetla točka, nešto lijepo. One samo žele živjeti. U našim životima uz puno ruža ima isto toliko trnja. Samo ti, ja, naš liječnik i dragi Bog siguran su put do malo radosti i svjetlosti u našim životima.
Marija Sklepić (Koraj)

Izvor: 2901