Gradovi i općine 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:23.

PRIBISLAVEC: Dvorišta opet pod vodom

Visoka voda ponovo je zaprijetila - na području Međimurja u četvrtak i petak bila je proglašena redovna obrana od poplava, kako nam je rekao Ivica Mustač, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Čakovcu.
Uzrok višku vode bilo je ćudljivo vrijeme, obilat snijeg početkom tjedna, a onda naglo i drastično zatopljenje koje je donijelo puno vode od topljenja snijega najednom. Zato problem nisu bili vodostaji naših velikih rijeka, već Trnave i njenih lateralnih kanala. Hrvatske vode na nekoliko su mjesta intervenirale.
Naše smo fotografije napravili u Pribislavcu koji je imao najviše problema, kako se čini, i to već u rujnu, uz obilne kiše, a i sada.
- Ovo je prvi put nakon puno godina, više desetljeća, da su nam dvorišta bila poplavljena, i u devetom mjesecu i sad - rekao nam je Franjo Mihalković koji kuću i domaćinstvo ima s istočne strane lateralnog kanala u Pribislavcu.
Pod vodom su bila i neka dvorišta sa zapadne strane kanala koja su tako stradala i u rujnu.
Posebnost situacije u Pribislavcu je to što se tamo nalazi zapornica lateralnog kanala, a uzvodno uz kanal, s istočne strane, proteže se polje inundacije, odteretnog plavljenja.
I sada je ono bilo gotovo prijeteće puno, voda se protezala gotovo do groblja kod Mihovljana. Prošlo plavljenje donijelo je i prepirke oko pitanja koliko su za vodu u pribislavečkim dvorištima krive Hrvatske vode.
Za slijevanje vode “okrivljena” je jedna neispravna zaporka. Mustač je kategoričan u tvrdnji da ona nije bila dio infrastrukture Hrvatskih voda, već komunalna, a otvor je nakon toga i zatvoren.
Podzemne vode značajno su se podigle, još uz prošle kiše, sad je došao i naglo se otopio snijeg. Ali u petak je ono najgore prošlo, ocijenio je Mustač.
Dražen Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2903