Glas javnosti 30.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Bači načelnik

Zasipani smo lošim vijestima, što globalnim, što lokalnim... Vrijeme je Božića kada svi nastojimo u sebi probuditi ono najbolje što možemo izvući iz sebe. Jako jadno od svih nas. Zašto ne možemo cijele godine u sebi posložiti ravnotežu tijela i duha, zdravog razuma i poštenja?! Poštenih u ovoj našoj državi gotovo i nema, a oni koji žive od svoga rada u pravilu su siromašni i na dnu tzv. društvene ljestvice.
Uvijek treba pomesti ispred svoga praga, pa evo: malo selo na istoku Međimurja cijele godine proteže se u lokalnim novinama uglavnom u negativnom kontekstu. Hladni pogon (Općina) održava sam sebe bez ikakvih namjera i znanja za nekakvim promjenama. Načelnik se nalazi uz bok Čačića, proziva Perhoča i sve istance Županije, na sud bi zbog osobnih ambicija, zapošljava i stipendije daje po pripadnosti svojoj stranci. Morali bi ga prozvati Baći načelnik jer se u svemu okrenuo Budimpešti i Mađarima. Uz dužno poštovanje prema susjedima izgubio je kompas, jer Zagreb je prema sasvim drugoj strani.
Dane Općine slavio je sa svojim vijećnicima i Zrinskim vojnicima. Što Zrinski imaju s Danima naše Općine?! Napravio je dobru promociju G. Zmaja i samog sebe. Opozicija (i HDZ i HSS) misle da su jako pametni ako ga ignoriraju i ne pojavljuju se na njegovim skupovima, napuštaju sjednice Vijeća, umjesto da mu ne dozvole da uopće radi takve privatne promocije. Ako čovjek u osam godina ništa ne napravi u svojem dvorištu nije dobar gazda, a kakav je to gazda kada ništa osim isticanja JA, JA ništa ne napravi našim novcima u Općini?!
Prošao sam mojim malim selom 18.11. na Dan sjećanja na pale Vukovarce. Osim u jednoj ulici gdje je prvu svijeću upalio jedan umirovljenik i poslije još dvije obitelji, nigdje nisam vidio plamen.
Bog je velik i sve vidi. Pravda je spora. Ne znam da li je dostižna.
Drage moje gazde i gazdarice. Kada ćete biti na misi pomolite se za sebe, svoje obitelji, ali i za one koji misle da im Bog ne treba. Negdje na svome dugom putu zaboravili su što znači biti čovjek čovjeku, susjed susjedu, brat bratu. Ima puno Bačija u našem malom selu. Možda sam i ja jedan od njih. Nitko nije bezgrešan, ali treba stati i vidjeti što radiš ljudima oko sebe, ako ti je barem malo stalo.
Nisam rekao ništa novo, ali eto. Barem malo promislite gazde i gazdarice istočnog međimurskog sela.
Ivanko Horvat

Izvor: 2905