Arhiva 30.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Uhićen ginekolog Nenad Muršić

Prošlog utorka, 21. prosinca uhićen je Nenad Muršić, dr., (38), liječnik ginekolog na Odjelu ginekologije i opstetricije Županijske bolnice u Čakovcu. Službenici Policijske uprave međimurske tog su dana u jutarnjim satima na Odjelu ginekologije doktorom Muršićem proveli nad kriminalističko istraživanje, kako se kaže u policijskom izvješću što ga je PU međimurska izdala sutradan. Razlog je sumnja na više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti. Muršiću je policija u istrazi privremeno oduzela različitu dokumentaciju, dva računala i mobilne telefone, a obavila i pretragu njegove liječničke sobe na ginekološkom odjelu te stana i drugih prostorija u Nedelišću koje on koristi, kao i dvaju osobnih automobila. On je u 13.35 sati i uhićen, a kasnije tijekom dana, u 17.30 sati, sproveden u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu. Tamo mu je prvo određeno zadržavanje od 48 sati, a onda i pritvor u trajanju od 30 dana, u cilju onemoćenja mogućeg utjecaja na svjedoke.
Uhićenjem Muršića policija je okončala akciju koju je vodila već duže vrijeme, intenzivnije otprilike posljednjih godinu dana, zbog sumnje da je Muršić u 2009. i 2010. godini u svojstvu odgovorne osobe, s ciljem da pribavi imovinsku korist za sebe, u više navrata svoj položaj liječnika iskoristio i prekoračio granice svojih ovlasti. Naplaćivao je zahvate od nekih svojih pacijentica, rodilja kojima je porode vršio carskim rezom, ili od njihovih supružnika. Za zahvat je tražio od 100 do 500 eura, a činio je to protupravno, bez uporišta u zakonu ili u propisima Županijske bolnice. Policija je utvrdila da je tako počinio ukupno 10 kaznenih djela. Iz policijskih podataka može se računati da je na taj način zaradio oko tri tisuće eura. No, radi se o slučajevima i iznosima za koje je policija ocijenila da ih je sa sigurnošću utvrdila, pa će to prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu. U policiji ocjenjuju da je “crna”, skrivena brojka i osjetno veća.
I ravnatelj Bolnice Dragutin Kopasić, dr., rekao nam je da se policija posljednjih mjeseci zanimala za to ima li neregularnosti ili nezakonitosti u radu nekih liječnika Županijske bolnice, osobito intenzivno nakon što je u javnost izbio slučaj s Ginekološkog odjela u Varaždinu na kojem je uhićeno nekoliko ginekologa. Na pitanje znači li uhićenje, odnosno ono što iza njega stoji, opasnost da bude okrnjen ugled Županijske bolnice, rekao je:
- Naša struka radi vrlo dobro, o tome govori podatak da mi nemamo tužbi zbog nestručno ili nesavjesno obavljenog liječničkog posla, dok ih npr. ginekološki odjel u u Vinogradskoj u Zagrebu ima pedesetak. I doktor Muršić je u pogledu struke vrlo sposoban i kompetentan liječnik.
Kopasić je dao nekoliko podataka o medicinskom aspektu slučaja. Na ginekološkom odjelu naše bolnice carski rezovi u ukupnom broju poroda sudjeluju s oko 22 posto, što je za nekoliko postotaka više nego je hrvatski prosjek, ali i nekoliko postotaka manje nego je prosjek u zemljama EU. Nekim našim privatnim klinikama carski su rezovi bitan, ako ne glavni izvor prihoda – u ukupnom broju poroda koje obave, oko polovice su obavljeni carskim rezom. Kopasić kaže:
- U nacionalnoj strategiji borbe protiv korupcije postoji i poglavlje koje se odnosi na medicinu i razrađuju se mjerila, čak brojčano, u tablicama, za ocjenu je li određena zdravstvena usluga ili intervencijom opravdana i nužna. Ali nikakav algoritam ne može tu zamijeniti prosudbu liječnika. Dokumentacija doktora Muršića u tom je pogledu vrlo uredna i čista. Carski rezovi koje je obavljao bili su utemeljeni u smislu ginekološke struke.
U “slučaju Muršić”, po ovome što je iznio ravnatelj Bolnice, nema elementa prijevare Hrvatskog zavoda za zdrvastveno osiguranje, kao u varaždinskom. Doktor Muršić naprosto je naplaćivao uslugu koja se po službenom cjeniku ne naplaćuje. Slabost našeg zdravstvenog sustava je nejasna granica između javne i privatne prakse, a Muršić si je tu pojednostavio situaciju - svoju je privatnu praksu obavljao u Županijskoj bolnici, zašparao si je troškove koje nosi prava privatna djelatnost, zarada na crno je čista lova.
O tome se zapravo šuškalo neko vrijeme, a glas je pred nešto više od godinu dana došao i do župana Ivice Perhoča. Njemu su se obratile neke žene žaleći se da su za carski rez morale dati “narukvicu”.
- Zasmetalo me to kao župana, onoga tko vodi poslove Županije koja je Bolnici osnivač. Svakom pacijentu ili pacijentici mora biti zajamčen isti standard usluge pod istim uvjetima – mora biti jasno koje se usluge naplaćuju, a koje ne. Za one koje se naplaćuju prihod mora ići Bolnici. Na to sam upozorio i ravnatelja Bolnice.
Perhoč dodaje da će trebati pogledati kako funkcionira unutarnji red u Bolnici. Doktor Muršić nije mogao na posao doći izvan svog radnog vremena niti zahvate obavljati sam, kaže župan. Nekome je moralo nešto biti sumnjivo. Ali ravnatelj Bolnice kaže:
- Od Hrvatske liječničke komore zatražio sam da ispita slučaj, a ona je provjerom utvrdila da je, sa stanovišta medicinske struke, u radu dr. Muršića sve bilo u redu.
No, što je s onom drugom stranom, kriminalnom?
- Nisam tu imao što prijaviti. Nama tu nije ništa prijavio ni kao ustanovi, a niti Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata - odgovara Kopasić.
Policija je zato slučaj istraživala temeljem tzv. javnog pogovora – to znači bez formalne, pisane prijave, već su policjaci sami negdje čuli da se neka pacijentica požalila da je carski rez morala platiti - ili im je netko rekao da je to čuo. Sama je potražila svjedoke, naprosto preuzevši spisak žena koje su išle kod doktora Muršića. Tako je obavljeno mnoštvo informativnih razgovora, dvjestotinjak, ako ne i više. U policiji kažu da to nije bio baš lak posao, ali ih nije ni obeshrabrio – ako treba, još će istraživati. Možda će trebati. U javnom pogovoru i o nekim se drugim liječnicima priča da na duši nose iste grijehe kao i doktor Muršić.

Izvan struke istaknuta ličnost

Nenad Muršić istaknuta je javna ličnost i izvan okvira svoje struke. Istaknut je sportski radnik, u karateu, predsjednik je Karate kluba Nedelišće, a bio je i izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske. Imao je i političkih ambicija. Na posljednjim izborima u Županijskoj organizaciji SDP-a bio je protukandidat dotadašnjem i kasnijem predsjedniku Ivici Perhoču. Nije bio blizu uspjehu, ali je dobio i nezanemarivih desetak posto glasova, zacijelo temeljem reputacije liječnika i sportaša. Sada na kocki nije samo ta reputacija, već i njegov profesionalan status liječnika.
Nakon što se na poslu nije pojavio pet dana, ravnatelj će predložiti izvanredni raskid radnog odnosa. O tome će se očitovati sindikat u Županijskoj bolnici. Neće začuditi ako se ne bude jako zauzimao za njega.

Izvor: 2905