Crna kronika 27.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Između Mihovljana i Čakovca više se neće loviti!

Prvi lov u ovoj godini koji su članovi Lovačkog društva Zec u Čakovcu održali 2. siječnja na prostoru između Čakovca i Mihovljana nije završio samo na negodovanju građana. Udruga za zaštitu životinja Prijatelji prijavila je LD Zec Policijskoj upravi međimurskoj i policija sada istražuje sve okolnosti lova.
U tome će se osloniti na mišljenje lovnog inspektora nadležnog (i) za našu županiju - ovisno o tome što on utvrdi, Državnom odvjetništvu uputit će kaznenu ili prekršajnu prijavu protiv odgovornih, već prema tome u kojoj je mjeri bila, ako je bila, ugrožena i sigurnost ljudi. Reagirali su i sami lovci, a i Međimurska županija. Bio je to redovni lov u lovištu, u skladu s lovnogospodarskom osnovom, programom uzgoja divljači i odredbama Zakona o lovu, kaže predsjednik LD-a Zec Stjepan Horvat u dopisu što ga je uputio Županiji, odnosno njenom odjelu za poljoprivredu i turizam. Lov je i najavljen PU međimurskoj, kako se i mora učiniti, već na početku sezone, kaže Horvat. I naboji su za vrijeme lova korišteni u skladu s odredbama odgovarajućih pravilnika i pravilima lova i lovačke etike, što znači bez ugrožavanja sigurnosti ljudi. Najvažnije, u zabranjenom pojasu od 300 metara od ruba naselja nije se pucalo, kaže Horvat. Svrha lova bila je specifična - planiran je i izveden u cilju smanjenja broja lisica, tvrdi Horvat, i to na prijavu građana kojima su smetale. Od pet lisica koje su lovci tako uklonili iz lovišta, odnosno polja, jedna je ustrijeljena baš u tom lovu. Izvršni odbor LD-a Zec zaključio je da na spornom području više neće loviti ni plemenitu divljač ni grabežljivce, baš zbog neopravdanog shvaćanja dijela javnosti. Horvat na kraju lopticu vraća Županiji - od nadležnih traži da obavijeste građane s tog područja da njoj prijave ako ih životinje budu ugrožavale štetom koju čine ili opasnošću koju nose, kao lisice, a i da riješi pitanje i šteta i opasnosti.
Županijski je odjel za poljoprivredu LD-u Zec kao lovozakupcu zaprijetio raskidanjem ugovora o zakupu bude li se kršilo odredbu o tome da se unutar pojasa od 300 metara od naselja ne smije pucati, bez obzira na ishod mogućeg prekršajnog postupka. Za isti će se prekršaj isto dogoditi i drugim društvima lovozakupcima, na što su već upozorena. Na sastanku koji je pročelnica Odjela za poljoprivredu i turizam Danica Pošta imala s predstavnicima LD-a Zec i Lovačkog saveza MŽ dogovoreno je konkretno rješenje za ovaj, sporni pojas između Čakovca i Mihovljana – tu se više neće loviti, što su i sami lovci već odlučili. Oni time jedva da što gube - cijeli je pojas širok 700 metara, pa kad se odbiju pojasi zabrane, slobodno se puca samo u koridoru od stotinu metara. Ako se bude javio problem šteta koju pravi divljač, a neka se na to žale, to će se morati riješiti drugim načinom, ne lovom. U slučaju opasnosti, netko će drugi, a ne lovci morati donijeti odluku da se zapuca - ako to bude rješenje. Kad je riječ o neposrednj odgovornosti lovaca u ovom slučaju, još se čeka nalaz lovnog inspektora.(d.k.)

Izvor: 2909