Arhiva 16.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Ubijali pse protivno Zakonu i naplaćivali naknadu!

Tvrtke “Bioinstitut” d.o.o iz Čakovca i “Veterinarska stanica Prelog” d.o.o iz Preloga obavljale poslove prikupljanja i skrbi o živim životinjama iako za to nisu imale potrebne dokumente

Udruga “Prijatelji životinja”, temeljem svog upita o provođenju Zakona o zaštiti životinja poslanoga svim županijama diljem Hrvatske, dobila je tijekom siječnja 2011. godine pisan odgovor iz Ureda župana te Ureda za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Međimurske županije.
Iz navedenog odgovora vidljivo je da su tijekom 2009. i 2010. godine tvrtke “Bioinstitut” d.o.o iz Čakovca i “Veterinarska stanica Prelog” d.o.o iz Preloga obavljale poslove prikupljanja i skrbi o živim životinjama iako za to nisu imale potrebne dokumente – rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, niti su ispunjavale kriterije i uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Također, prema dostupnim podacima, postoje osnovane sumnje da navedene pravne osobe obavljaju poslove tako da stječu protupravnu korist potpisom ugovora za djelatnost prikupljanja i skrbi o živim napuštenim životinjama za koju nisu registrirane. Osim toga, usmrćuju pse protivno Zakonu, odnosno bez ispunjenja svih uvjeta za tu zakonsku mogućnost, usmrćuju pse na zahtjev vlasnika, što je također protivno Zakonu te ne vode sve potrebne evidencije, čime čine niz prekršaja kažnjivih Zakonom o zaštiti životinja, ali i kazneno djelo prijevare kažnjivo po Kaznenom zakonu, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi.
Navedene tvrtke, prema podacima iz izvještaja Međimurske županije, tijekom 2009. godine skupile su 259 životinja, od čega tvrtka “Bioinstitut” d.o.o. iz Čakovca 190, a “Veterinarska stanica Prelog” d.o.o. iz Preloga 69. “Veterinarska stanica Prelog” d.o.o. dodatno je uklonila tri psa s prostora koji pripada HE Dubrava te na zahtjev vlasnika eutanizirala 29 pasa. Direktnim i indirektnim troškovima ukupna isplaćena sredstva tim tvrtkama od strane jedinica lokalne samouprave u 2009. godini iznose 99.576,00 kn.
Budući da navedene tvrtke nemaju sklonište za životinje, postoje opravdane sumnje da su prikupljene životinje eutanizirane odmah ili neposredno nakon hvatanja. Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je usmrtiti napuštenu životinju ako se nisu ispunili uvjeti za tu zakonsku mogućnost. Također, zabranjeno je usmrćivanje zdrave životinje na zahtjev vlasnika.
Udruga “Prijatelji životinja” ovim putem ponovo apelira na jedinice lokalne samouprave da odgovorno provode Zakon o zaštiti životinja u pogledu zbrinjavanja napuštenih životinja te da poslove zbrinjavanja napuštenih životinja povjere isključivo pravnim osobama koje imaju rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kojim se odobrava rad skloništa za napuštene životinje, što je osnovni preduvjet zakonitog obavljanja djelatnosti.
“Prijatelji životinja” i Mreža protiv napuštanja životinja zalažu se za provedbu Zakona o zaštiti životinja i izgradnju skloništa za napuštene životinje koja neće ubijati životinje, već provoditi programe zbrinjavanja, kastracije, udomljavanja i edukacije.
“Prijatelji životinja” Zagreb

Hotel za 300 pasa i 20 mačaka!

Udruga “Prijatelji” za zaštitu životinja iz Čakovca konferencijom za novinstvo održanom u petak, 11. veljače obilježila je deset godina djelovanja. Konferencijom koja je održana u njihovom skloništu za napuštene i ostavljene životinje, u Carinskom odvojku u Čakovcu (u “trokutu”) javnosti je predstavljena i činjenica da je Udruga nedavno dobila rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kojim se utvrđuje da njezin azil za životinje udovoljava svim propisanim uvjetima za takva skloništa. Ono je drugo takvo sklonište u Hrvatskoj u vlasništvu neprofitne udruge, a svojim kapacitetom od 300 pasa i 20 mačaka jedno od tri najveća.U uvodu konferencije Aleksandra Hampamer, članica Uduge i jedna od volonterki, rekla je:
- Tijekom postojanja, Udruga je udomila na tisuće napuštenih i ostavljenih životinja. Samo u prethodne dvije godine, šesto životinja primljeno je u sklonište i gotovo isto toliko udomljeno. U uređenju skloništa imali smo značajnu podršku Grada Čakovca koji je zemljište ustupio na korištenje bez naknade, a i u nekim drugim stvarima, na čemu najsrdačnije zahvaljujemo. No, dodala je da, budući da je sklonište sada registrirano, zakonska obveza i drugih gradova i općina je da ga sufinanciraju, kako bi ono moglo funkcionirati kako treba. Uređenje skloništa do zadovoljenja zakonskih uvjeta, ograđivanje, izrada novih boksova i dvorišta, karantene i medicinskih boksova, bio je velik poduhvat, rekla je. Zahvalila je na podršci koju je Udruga u tome imala od županijskog veterinarskog inspektora Ljubomira Kolareka, a istaknula i osobit doprinos najaktivnijih članova Udruge, predsjednice Ljiljane Zebić Drvar i njenog supruga Antuna.
Gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon istaknuo je ogroman značaj koji je angažman volontera Udruge tijekom protekle godine imao za Grad. Kada bi Grad sada išao uređivati sklonište takvog standarda, to bi ga koštalo barem pet milijuna kuna, a briga o životinjama ipak bi bila puno slabija, rekao je. Upozorio je da su komponente djelovanja skloništa i uklanjanje životinja pregaženih na cesti, a i onih koje su zaražene bjesnoćom, što se obično zanemaruje. No, istaknuo je i drugo: - Troškovi koje sklonište nosi tako su veliki da se njegovo djelovanje ne bi moglo zamisliti bez sredstava lokalne zajednice, a u krizi ih Grad Čakovec ne može sve sam podnijeti.
Apeliram i na građane da vode brigu o svojim ljubimcima. Kapacitet ovog skloništa nije dovoljan s obzirom na broj životinja koje budu napuštene - što zbog krize, što iz drugih razloga. Velik uspjeh ovog skloništa je što se značajan dio životinja zbrine izvan Hrvatske - bez tog legalnog odljeva životinja, ne ni bilo moguće obavljati funkciju koja stoji pred Gradom, ali i svim drugim jedinicama lokalne samouprave. Samo u prošloj godini trebalo je osigurati oko 700 tisuća kuna, ilustrirala je Aleksandra Hampamer - dio je došao je iz donacija, nešto od Grada Čakovca, minimalno od drugih jedinica lokalne samouprave, a dobar dio od prijateljskih udruga iz Njemačke. Županijski veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek upoznao je novinare da se priprema novi pravilnik o zbrinjavanju životinja.
Prijedlog je dijelom i neprovedivo zahtjevan i ovdašnja veterinarska služba će predložiti neke izmjene, rekao je. Iznio je osnovno:
- Nadležne službe medicinske sanitacije uhvatit će napuštene pse, držati ih u karanteni od sedam dana, a onda će se morati obaviti čipiranje i cijepljenje, da budu zaštićene životinje koje već jesu u skloništu.
Očekujem da će općine i gradovi na prvom kolegiju gradonačelnika i načelnika prihvatiti ravnomjernu raspodjelu financijske obveze u zbrinjavanju napuštenih životinja. Njega će pripremiti Udruga “Prijatelji”.
Upozorio je i na to da u Međimurju danas imamo oko tisuću nezbrinutih pasa po romskim naseljima. Zbrinjavanje bi tu stajalo 1,4 milijuna kuna, a najveći bi teret bio na Gradu Čakovcu i općinama Mala Subotica i Nedelišće. Nužno je i tu naći neki model financiranja, da se i u tome obveza ravnomjerno raspodijeli.
Župan Ivica Perhoč koji se priključio konferenciji također je istaknuo da će se tema zbrinjavanja napuštenih životinja ponovo naći pred kolegijem gradova i općina. Oni se sada ignorantski odnose prema svojoj zakonskoj obvezi da te stvari urede ili sudjeluju u financiranju djelatnosti iz svog proračuna, očekujući da će teret podnijeti samo Grad Čakovec jer je sklonište na njegovom području.
Dražen Kovač

Izvor: 2912