Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ŽUPANIJA U MINUSU 20 MILIJUNA KUNA!

Na 13. sjednici Županijske skupštine, održanoj proteklog četvrtka, imenovanjem ravnatelja Županijske uprave za ceste konačno je stavljena točka na “i” sapunice oko izbora čelnog čovjeka ŽUC-a. Upravno vijeće Skupštini je za ravnatelja predložilo Sanimira Radeka koji je s 33 glasa za i jednim suzdržanim dobio potporu vijećnika. Na sjednici je većinom glasova prihvaćena i odluka o donošenju Razvojne strategije Međimurske županije, uz potrebu za nekoliko dopuna, a dosta rasprave bilo je oko županovog izvješća o radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca protekle godine. Vijećnica Bernarda Topolko (HNS) županu je zamjerila što nije ispoštovan dogovor o prioritetima kapitalnih ulaganja u 2011. godini, što se trebalo naći bilo na vijećničkim klupama, bilo u izvješću župana. Vijećnik Mladen Križaić (HDZ) rekao je da bi se o izvješću moglo raspravljati na više načina, ali se usmjerio na apel županu da konkretizira zaključak. Povod su brojke koje govore o 18,5 milijuna kuna minusa, pa je predložio župana da hitno predloži nekoliko mjera kojima će se zaustaviti negativan trend u proračunu. Nezavisni vijećnik Josip Posavec izjasnio se da neće prihvatiti izvješće jer se nije dobro radilo, a loš rad posljedica je slabe brige oko prihoda te podsjetio na činjenicu da još nije kapitalizirana imovina. Njegov kolega Predrag Kočila također je neuspjehom nazvao sadašnje stanje u proračunu te zamjerio nedovoljnu angažiranost Županije u resoru poljoprivrede i turizma. U obranu je na stranu župana stala njegova stranačka kolegica Nadica Jelaš koja je Posavcu poručila da mu je lako biti prorok kad je znao što je aktulanoj vlasti ostavio u naslijeđe.
Na sjednici je prihvaćena i odluka o dopuni odluke o izvršavanju proračuna za 2010. te plan zaštite i spašavanja Međimurske županije, a po prvi put, na pitanja vijećnika odgovarali su pročelnici upravnih odjela.
V. Trstenjak

Glup, nesposoban i korumpiran

Vijećnik Josip Posavec primijetio je kako prvi put u povijesti Međimurske županije vijećnici na stolove nisu dobili vodu (pa ni onu s okusom), što ga je nagnalo da se upusti u analizu minusa od 12 milijuna kuna, odnosno mjesečni gubitak od milijun kuna. Tu je i osam milijuna kuna obveza po kreditu, pa je Posavec od pročelnika UO-a za proračun i javnu nabavu zatražio da vijećnike izvijesti o stanju županijskih financija, ali i o tome je li nakon storniranja računa Gradu Čakovcu za časnički dom obračunata i naplaćena zakonska zatezna kamata. Odgovor zašto nema vode Posavec nije dobio, a u svom obrazloženju stanja financija pročelnik Matija Novak vijećnike je uputio na izvješće župana u kojem je projekcija proračuna za 2010. na prihodovnoj strani oko 109 milijuna kuna, a ukupni izdaci 120,7 milijuna kuna. Manjak za 2010., zajedno s manjkom od 6,6 milijuna kuna iz 2009., nešto je veći od 18 milijuna kuna. Uz to, treba dodati obveze prema kreditu od 8 milijuna kuna te otprilike toliko obevza prema kreditu za Županijsku bolnicu Čakovec. Kamate za časnički dom nisu naplaćene jer je taj iznos kompenziran s dugom za Knjižnicu i čitaonicu.
Posavec je komentirao kako je Međimurska županija s ovim vodstvom postigla rekord i napravila najveći minus u povijesti.
Župan Ivica Perhoč, za divno čudo, nije ovaj put ostao dužan Posavcu koji je svoju ocjenu o Perhoču dao nedavno, nazvavši ga glupim, nesposobnim i korumpiranim.
- Vi ste mene nazvali glupim, nesposobnim i korumpiranim..., ali za razliku od vas, ja nikad nisam skrivao niti jedan podatak. Što se obveza tiče, kapitalizirano je 15 milijuna kuna iz Ljekarni, a da to nije realizirano, vi biste 2008. završili s minusom od 13,5 milijuna kuna. Nije plaćena niti kuna, ili je plaćeno vrlo malo za navodnjavanje, što je obveza od oko 4 milijuna kuna. Obveza je i 3,5 milijuna kuna vezano za projekt HEP- ESCO, a efekti od projekta su nikakvi. Niti jedna od tih škola u kojima je proveden danas nema manje troškove, a obveze su ostale. Postoje i obveze od 4 milijuna kuna prema Međimurskim vodama koje ste vi potpisali. A vi sad pričate o tome, ali kad toliko prozivate mene i moje suradnike kao nesposobne, budite barem toliko pošteni, pa priznajte da su u ovim obvezama mahom rezultati vašeg rada. Danas iz oporbe dijelite lekcije meni i mojim suradnicima, o vašem radu rekli su birači, replicirao je Perhoč Posavcu. (vt)

Izvor: 2913