Glas javnosti 02.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Ulica R. Boškovića je javno parkiralište

Dana 22.2.2011. godine na str. 49 lista »Međimurje«, objavljen je članak pod nazivom “zašto parkiranje plaćamo skuplje nego u Zagrebu?!”, kojeg potpisuje T. Horvat, R. Boškovića, Čakovec, na čiji upit dajemo slijedeći odgovor.
Ulica R. Boškovića je ulica u kojoj se nalaze poslovni prostori, zgrada Suda, Županije i privatne kuće, te kao takova nije Pravilnikom o javnim parkiralištima definirana kao stanarska zona, već kao javno parkiralište u zoni naplate obzirom da je potrebito svim korisnicima navedenih institucija omogućiti parkiranje. Stanarskom zonom temeljem istog Pravilnika obuhvaćeni su samo stambeni kvartovi više stambenih objekata u centru Grada ul. T. Masaryka, K. Tomislava, Strossmayerova, Uska, V. Morandinija, O. Keršovanija i Zrinsko-Frankopanska (bez individualnih stambenih objekata). Stanari u tim više stambenim kvartovima plaćaju godišnju kartu po cijeni od 200 kn za prvi auto i 1.000 kn za svaki naredni auto, bez da im se garantira parkirno mjesto. Stanari ulice R. Boškovića, kao i stanari koji žive u kućama u ostalom dijelu grada Čakovca imaju parkirališta ili garaže u vlastitim dvorištima, i nemaju organizirano parkiranje na pločnicima, kolnicima ili na javnim parkiralištima Grada Čakovca.
Vlasnicima privatnih kuća koji žive u ulicama u kojima se vrši naplata parkiranja omogućili smo da, ako ne žele ili ne mogu koristiti vlastito dvorište za potrebe parkiranja, mogu kupiti godišnju parkirnu kartu za parkiranje uz 30% popusta. Pošto je parkiralište u ulici R. Boškovića 3. Zona parkiranja u kojoj je osnovna cijena 2.000 kn, navedenom gosp. prodana je parkirna karta za 3. zonu sa 30% popusta što iznosi 1.400 kn.
Napominjemo da je velika većina građana spomenute ulice iskoristila mogućnost i dijelove dvorišta i kuća pretvorila u poslovne prostore, a kod ishođenja građevinske dokumentacije nije vodila računa o tome da će morati poradi toga koristiti javno parkiralište pod drukčijim uvjetima. No unatoč tome, zbog specifičnosti situacije dana je mogućnost popusta od 30% za cijenu godišnje karte u zoni naplate parkiranja. Ne želeći se uspoređivati sa cijenama parkirnih karata u Zagrebu ili Varaždinu, koje su daleko veće nego u Gradu Čakovcu. Npr. cijena satne parkirne karte u Varaždinu u identičnoj zoni iznosi 5,00 kn, a u Čakovcu 3,00 kn, cijena dnevne karte u Varaždinu iznosi 100,00 kuna a u Čakovcu 60,00 kuna.
Čakovec je jedini grad u Hrvatskoj sa cijenom satne karte u iznosu od 1,00 kune/sat u zonama 4a kategorije, koje su blago rečeno od samog centra udaljene cca 500 metara. Što se tiče konstatacije o lošem projektiranju ul. R. Boškovića, smatramo da se u okviru prostornih mogućnosti koje je projektant imao prilikom rekonstrukcije ulice, iskoristilo maksimalno moguće prostora za parkiranje, nogostupe i zelene površine.
Branko Šalamon,
gradonačelnik

Izvor: 2914