Gradovi i općine 08.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

NEDELIŠĆE: Tko puši, zašto puši?

Aktualni sat sjednice Općinskog vijeća u Nedelišću održane 25. veljače nije obilovao pitanjima vijećnika. To nije realan pokazatelj stanja u jedinici lokalne samouprave, ali upućuje na to da vijećnici za svoje sugrađane ne posreduju u pitanjima od svakodnevne važnosti. Nezavisna vijećnica Dijana Posavec inzistira na zdravlju, pa je uputila pitanje načelniku Mladenu Horvatu.
- Ja sam rijetko u uredu Općine, ali primijetila sam da se ovdje puši. Zašto se puši i tko puši - pitala je Posavec.
Načelnik je bio koncizan:
- U pravu ste. Pazit ćemo ubuduće na to i u uredu Općine više se neće pušiti.
Kažnjavanje za
odlaganje
Potpredsjednik Vijeća Ivan Marciuš iz HSS-a pitao je o aktivnostima rendžera koji brinu o urednosti okoliša na području cijele Općine.
- Koliki je obim poslova rendžera kojem naša općina podmiruje pola plaće? Koliko je opomena i kazni ispostavio i koliko smo od toga naplatili - pitao je Marciuš objašnjavajući da je u šumama i zabačenim zelenim površinama i dalje prisutan nered zbog odlaganja otpada svih vrsta.
- Najviše otpada ostavljaju Romi i upravo smo na tu temu ovih dana razgovarali s predstavnikom Ureda za nacionalne manjine. S obzirom da Romima sada ne možemo uskratiti socijalnu pomoć, odnosno od nje naplatiti kazne za njihove prekršaje, dogovorili smo da se poradi na tome da i ta primanja budu podložna sustezanju. Naći ćemo model po kojem ćemo to kažnjavati, a što se broja samih kazni tiče, to tek moramo provjeriti u našoj evidenciji. Nema sumnje da se najveći dio odnosi upravo na Rome - rekao je načelnik.
Dotacije s kriterijem
Vijećnika Roberta Grudića iz HDZ-a zanimalo je po kojim se kriterijima dodjeljuju dotacije udrugama. Referirao se na popis udruga kojima Općina daje dotaciju i konstatirao kako za dio njih i njihovo djelovanje ne zna. Načelnik Horvat odgovorio je da se novac dodjeljuje na temelju javnog poziva za dostavu programa rada i financijskih potreba udruga.
- Javljaju se svi koji to žele, a Općina im na temelju potreba određuje visinu dotacije. Imamo udruge od većeg značaja za cijelu Općinu i njima dotiramo nešto više. Plaćamo, primjerice, nastupe i natjecanja u zemlji i inozemstvu, a posebna stavka je Međimurska popevka i Božićni koncert, iz svima razumljivih razloga - rekao je načelnik dodajući da novac nastoje distribuirati što pravičnije.
Mesapu direktor -
- volonter
Javni natječaj za izbor direktora Mesapa zaključen je. Javile su se tri osobe, međutim, ne i aktualni direktor Marjan Novak. Razlog je u njegovoj nakani da ode u mirovinu, zbog čega je Nadzorni odbor odlučio odustati od natječaja i imenovati direktora - volontera.
- S obzirom da je Županija većinski vlasnik, oni će iz Upravnog odjela za gospodarstvo imenovati direktora - volontera i u Mesapu će ostati raditi još jedna osoba. Dakle, nikoga na natječaju nismo izabrali jer je ovo na tragu jednog od svojedobno predloženih programa restrukturirana Mesapa. Dakle, direktor - volonter iz redova Županije i jedan zaposlenik - rekao je načelnik Mladen Horvat.
A. Ličanin

Izvor: 2915