Gradovi i općine 24.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:39.

KAKO JE PRELOG OSTAO BEZ UDARNIKA

Udarničku značku (iz obiteljske arhive, valjda) odlučio je vijećnik Juraj Delladio pokloniti gradonačelniku Preloga Dragutinu Glavini kao - provokaciju. Predavanju značke prethodilo je gradonačelnikovo izlaganje vezano uz odluku o izvršenju proračuna za 2010. godinu, što je Delladija navelo da se poigra ironijom. Glavina je istaknuo da je proračun bio optimističan, ali donošen u vrijeme teške krize te da je dvama rebalansima umanjen tek za 2,716.000 kuna, što iznosi svega 13 posto itd.
- Za zasluge vam dajem udarničku značku, ali ste u nabrajanju zaboravili spomenuti da ste prvo sebi povisili plaću - sipao je otrov Delladio, a ni Dragutin Glavina se nije predavao:
- Značku mi nisi poklonio iskreno jer ja sam bio na radnoj akciji i bio sam udarnik te znam što je ta značka nekada značila. Uvjeravam te da imaš veću plaću od mene - odbrusio je gradonačelnik i vratio značku nakon čega Prelog ostade - bez udarnika.
TUŽNO I RUŽNO
U raspravu o izvršenju proračuna uključio se i drugi SDP-ov vijećnik Dragutin Glavina osvrnuvši se na darovnicu kojom je Grad Prelog od države dobio zemljište za proširenje gospodarske zone:
- Razumijem vijećnike iz HDZ-a koji zahvaljuju Vladi, ali treba reći da je ta zemlja oduvijek i bila priločka. I da su nam samo vratili ono što je historijski naše! - smatra Glavina. Ostalo je nejasno zašto vijećnik D. Glavina nije to stresao u lice državnom tajniku prilikom potpisivanja darovnog ugovora, s obzirom da mu je bio nadohvat ruke i misli.
Kad se zakuha, u preloškoj vijećnici obično je zamjenik gradonačelnika Ljubomir Kolarek - glas razuma. I ovaj je put morao izaći za govornicu te je prepirku nazvao “i tužnom i ružnom”, dodavši kako je Vlada tijekom godina prepoznavala potencijal Preloga te pratila razvoj grada:
- Raspisan je natječaj za gradnju preloške zaobilaznice i zbog toga je danas povijesni dan! - pokušao je Kolarek okrenuti vodu na priločki mlin i navesti vijećnike da ne ogreznu u osobne animozitete. Što se tiče vraćanja dostojanstva i razuma u vijećnicu, možda je baš Kolarek zaslužio - udarničku značku. Al’ njemu je nitko nije ni ponudio.

Željka Drljić

Šesto čulo
Gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina plovi proračunom za ovu godinu i vodi se, prema vlastitim riječima, šestim čulom:
- Unutarnji glas veli mi da će ove godine biti malo teže ostvariti proračun (u odnosu na godinu ranije) - najavio je D. Glavina, no dodao je da od gradskog “štiha” ne odustaje te da je sljedeći izazov sanacija zgrade u Glavnoj 33 u Prelogu:
- Želja mi je da prostore u novouređenoj zgradi u Glavnoj 35 što prije iznajmimo te da od najma pokrivamo tekuće troškove, odnosno održavanje - dodao je gradonačelnik. (d)

AKTUALNI SAT

U akualnih 30 minuta 12. sjednice Gradskog vijeća Preloga, održane 17. ožujka, vijećnik Nino Marđetko upitao je ima li interesa među gospodarstvenicima za gradilišta u sjevernoj gospodarskoj zoni koja će uskoro biti proširena te kada će biti izmještena plinska stanica u Cirkovljanu.
Gradonačelnik Dragutin Glavina odgovorio je da će se do jeseni zainteresirani poduzetnici (kojih ima) moći natjecati za gradilišta.
- Izmještanje plinske stanice u Cirkovljanu je u tijeku - dodao je kratko gradonačelnik.
Vijećnik Dragutin Glavina prenio je žalbe nekolicine građana na buku iz tvrtke LPT čija je hala locirana u sjevernoj zoni:
- Dolazi ljeto i prozori se moraju otvoriti, stoga građane zanima može li se naći rješenje gradnjom zvukobrana - pitao je Glavina.
O ovom se pitanju očitovao i vijećnik Nikola Oto:
- Stanujem u blizini LPT-a, međutim, buka zaista nije tako velika da bi smetala.
Gradonačelnik Glavina spreman je na razgovor s rukovodećima u ovoj tvrtki te uvjeren da će naći zajednički jezik s obzirom na dosadašnju dobru suradnju.
Vijećnik Petar Novak zamolio je da se poprave aluminijska vrata na mrtvačnici na preloškom groblju koja stvaraju neugodnu buku prilikom posljednjih ispraćaja, no i aktualizirao problem podzemnih voda u Otoku.
- Mještani Otoka traže da se ribiči isele s čestice nadomak njihovog mjesta jer nisu poštovali upozorenje inspekcije te nisu očistili cijevi zbog kojih podzemne vode poplavljuju podrume i dvorišta Otočana - iznio je P. Novak.
- Ribiči nisu na gradskom zemljištu, što znači da to zemljište nema veze ni s tamošnjim Mjesnim odborom. To je zemljište Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, no sjetimo se na što je to zemljište ličilo prije 2 ili 3 godine. Bilo je zamuljeno i zaraslo u šikaru, a ribiči su ga uredili i od njega napravili lijepo mjesto za odmor i šetnju. Ako aktivnost ribiča šteti mještanima Otoka na bilo koji način, to treba ispitati, na čemu i radimo. Apeliram na članove Mjesnog odbora i ribiče da pokažu malo više tolerancije i na taj način zajednički riješe problem - smatra gradonačelnik.
Vijećnicu Mariju Mesmar zanimalo je mogu li se gradski čelnici više zauzeti da od 1. srpnja i stupanja novih zakonskih propisa na snagu ne prestane raditi dislociran bolnički laboratorij u Prelogu:
- Na taj će način pasti kvaliteta zdravstvene skrbi našeg stanovništva. Medicinske sestre vadit će krv na osnovi tzv. crnih uputnica, no na “crvene” uputnice to ne moraju. Znači li to da će teško oboljeli pacijenti i mala djeca morati ići u Čakovec?
Gradonačelnik je obznanio da je protiv takvog načina štednje te dodao kako će se preko Županijske skupštine i župana pokušati djelovati prema nadležnima, ne bi li se postiglo da laboratorij ostane u Prelogu.
Nakon što je drveće koje je ugrožavalo sigurnost prometa u Ul. Vladimira Nazora u Prelogu posječeno, vijećnika Nikolu Ota zanimalo je hoće li ova ulica dobiti novo, primjerenije zelenilo.
- Prvo ćemo s pročelnikom Željkom Poredošem napraviti procjenu situacije i planova vezanih uz taj dio grada, kako ne bismo ponovo za 3 godine morali čupati drveće - rekao je gradonačelnik.
No, vijećnik Oto upozorio je i na veliki sigurnosno-prometni problem koji je postao svakodnevica na relaciji Prelog - Čehovec:
- Novoizgrađena pješačko-biciklistička staza na toj dionici puna je blata od traktora i poljoprivredne mehanizacije i vrlo opasna za promet. Namijenjena je biciklistima i pješacima, no njome se svakodnevno voze traktori - upozorio je Oto, a gradonačelnik gaji iluziju da će apel “dragim građanima” dati rezultata. Najavio je i veći oprez komunalnog redara.
Vijećnik Juraj Delladio nije se uspio maknuti od pitanja koje postavlja još od prošle godine: koliko je porezne obveznike koštala sanacija i opremanje zgrade u Glavnoj 35? Ovaj je put tražio pisan odgovor. (žd)

Izvor: 2917