Glas javnosti 31.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

HLAPIČINSKI VODOVOD (2.)

Vodovod u mjestu Hlapičina postoji više od 50 godina, kojeg je izgradio rudnik pošto je selo ostalo bez vode prilikom vađenja ugljena. Narednih godina održavalo i proširivalo ga je selo iz naknade od potrošnje te iste vode. Radi se o vodi izvrsne kvalitete što se može vidjeti iz analiza koje se rade redovito i izvanredno po nečijim nalozima ne bi li se našao nekakav izgovor za zatvaranje vodovoda. Ali ne možete naći ništa na vašu žalost, imao sam priliku vidjeti nekoliko rezultata analiza gdje su svi parametri daleko ispod granice dozvoljenog.
Čak je i jedna gospođa koja radi te analize i uzima uzorke vode rekla da je voda koju nam nudite obična ščava u odnosu na našu. Što je ščava to je svima jasno ali to se stalno nama nudi kao bolja voda. Kod nas ne treba čistiti protočne bojlere od kamenca dva puta godišnje jer ga nema, nema ga ni u perilicama, znači da ga nema ni u ljudskom tijelu. To je voda koja nema miris po pijesku ili mulju i može se piti, a vi bi nama to uzeli! Što nam nudite, lošu vodu, visoku cijenu priključka iako magistralni vod pokriva skoro polovicu sela i niste trebali raditi mrežu.
Podsjećam gradonačelnika na njegove riječi sa sastanka prije početka gradnje, citiram: “Nitko vam neče zatvoriti vaš vodovod, to vam ja garantiram, ali kad-tad čete se morati priključiti na novi vodovod”. Pa sad pitam Dobranića šta je to bilo, figa u džepu ili laž, ja mislim da je bila laž jer su vam ruke bile iznad stola.
Nije vaša uloga da nešto zatvarate, okrenite se stvaranju, razvoju. Da netko drugi ima takvo bogatstvo u rukama ne bi se borio da to uništi, a to je model koji slijedite od Vlade - uništi što valja.
Zar nitko ne razmišlja o punionici vode, zar ne vidite kakve se katastrofe događaju u svijetu, ratovi se vode zbog vode a vi bi to uništili. Grad nam godinama daje samo mrvice sa stola a sad bi nas oderali da napunite kasu. Ako vam je baš do rušenja imamo staru školu koja je ruglo i opasnost za djecu pa se pobrinite za to, a vodu ne dirajte. Cijela općina stagnira jer nemate ideje, nemate viziju ali imate strašno puno zaposlenih u gradskoj upravi.
Susjedna općina Sv. Martin ima načelnika i talnicu i općina im cvate, prije 15 godina bili su nigdje, jedna od najsiromašnijih općina u županiji, a gdje su sad, 30 godina ispred nas. Da tu vodu ima Makovec vjerujte da bi je već davno pili Arapi ili bar njihove deve, nije važno tko samo da se proda, ili bi bila još jedna atrakcija općine kojom bi se ponosili. Još mislim da ipak živimo u demokraciji gdje je svakom čovjeku dozvoljeno da bira što će piti, jesti, kupovati, gdje se nikog ne prisiljava na nešto protivno njegovom uvjerenju, ali očito vi mislite da živimo u Libiji i imate posla sa zatucanim plemenom koje ne zna što je dobra voda a što loša. Zašto ne pišete i prijetite Vladi koja nas muze, poslodavcima, čast iznimkama koji radnicima ne daju plaće, ne uplaćuju mirovinsko, socijalno.
Zašto niste državnim službama ponudili autobusni kolodvor da nam bude servis da ne moramo sve obavljati u Čakovcu, zašto se bavite samo šetnicom uz Muru koja izgleda lijepo ali kakve prihode donosi. I one skulpture koje ne sliče na ništa a služe samo za pišanje pasa, ili ono ruglo od garaža, zašto to ne srušite? I nemojte raditi pritisak na onu djecu koja su u mjesnom odboru, to su mladi ljudi ali se boje pa vaša pisma raznose pod okriljem noći.
I zato gradonačelniče niste naš vodovod gradili pa ga nećete niti zatvarati, tu smo jedinstveni. Nisam imao namjeru nikog vrijeđati, niti sam pripadnik ičije stranke i zato mislim da sam napisao samo istinu koja je za pojedince bolna a za nas realnost. A naša voda će teći još godinama...
Vladimir Nađ,
Hlapičina

Izvor: 2918