Arhiva 31.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

TUGA U MEĐIMURJU: Četiri smrti prošli tjedan!

SAMLJEO GA STROJ ZA MLJEVENJE STOČNE HRANE

U srijedu popodne kotoripsko groblje bilo je gotovo premalo da primi sve one koji su s puno poštovanja i uvažavanja na posljednji počinak ispratili 44-godišnjeg Bojana Zvošeca iz Kotoribe. Bojan Zvošec dan je prije, ujutro oko osam sati tragično stradao na farmi teladi Agromeđimurja u Donjoj Dubravi na kojoj je radio gotovo dvadesetak godina, posljednjih godina kao poslovođa. Toga jutra na nekoliko je sati na drobilici zamijenio jednog radnika koji je skoknuo do liječnika. Na stroju je, uz upaljen traktor mljeo kukuruzovinu i sijeno.
Bio je dovoljan trenutak nepažnje koji ga je koštao života. Kolega s posla primijetio je da ga nema, a kad ga je krenuo potražiti i približio se stroju, ugledao je kako drobilica izbacuje komadiće njegove odjeće. U trenutku je alarmirao radnike i centar 112, a ubrzo su stigle policija i Hitna pomoć. Što je zapravo uzrok Bojanovog pada u stroj nije mogao utvrditi ni državni inspektor zaštite na radu.
- Ne, ne pamtimo da se ovdje išta slično dogodilo – rekao je jedan od radnika nijemo gledajući u zemlju. – Bojan je, naprotiv, kao poslovođa, stalno upozoravao da treba biti vrlo pažljiv u radu sa strojevima, posebno na tom, koji ga je i stajao života. Znala se zaglaviti neka kukuruzovina, pa ju je trebalo izvaditi, no to su svi znali kako treba. On je bio vrlo strog kad je taj stroj bio u pitanju. Na farmi tovimo telad, i to je vrlo zahtjevan posao iako izgleda bezazlen. Puno se radi i svatko zna svoj posao.
Je li se njemu dogodilo nešto slično, pa se popeo na stroj koji je radio, je li mu zahvaćen komad odjeće, je li to pokušao poravnati nogom, rukom, teško je sada nagađati o bilo čemu. Neki neutvrđen trenutak nepažnje stajao ga je glave. Firma je izgubila vrsnog radnika i stručnjaka, iza sebe je ostavio ženu i troje djece, od kojih najmlađe ima 12 godina. Bojan je bio angažiran u desetak udruga, bio je tajnik Udruge za zaštitu malih životinja Međimurska lastavica, veliki aktivist očuvanja autohtonih vrsta na državnom nivou. Bio je sportaš, a nakon aktivnog bavljenja sportom, i učitelj mlađim naraštajima na sportskim terenima. Volio je mlade, zalagao se za napredak svoga mjesta u svim sferama življenja. Nedostajat će u najmanje sedam mjesnih udruga kojima je bio član. Nije se bavio politikom, već je svoj entuzijazam i znanje širio gdje god se pojavio, simpatičan i uvijek raspoložen. Na žalost, jedan trenutak prekinuo je sve. No, tragovi koje je ostavio za sobom i brojni prijatelji sačuvat će to u trajnim uspomenama na njega. Na groblju se sakupilo preko tisuću ljudi i bilo je premalo prostora i vremena da mu se poklone za sve dobro što je činio za svoga života.
Zinka Čižmešija

Vožnja čamcem nakon slavlja završila kobno

Slavlje koje je u subotu miješano međimursko-podravsko društvo imalo u kući za odmor na jednom od otoka jezera HE Dubrava kod Preloga završilo je dvostrukom tragedijom. U hladnoj vodi jezera smrt su našli Tihomir Šimunković iz Čakovca, star 48 godina, i Mario Herceg iz Vrbanovca u Varaždinskoj županiji, star 33 godine. Tijelo Tihomira Šimunkovića sutradan oko 10 sati pronašao je ophodar HE Dubrava, uz čamac koji je vjetar nanio na južnu obalu jezera. U trenutku zaključenja ovog broja našeg lista za tijelom Marija Hercega još se tragalo. Društvo koje se nalazilo na otoku počelo se predvečer razilaziti, a na otoku su ostali pokojni Tihomir i njegova supruga. No, oko 21 sat na otok su se odlučili vratiti Mladen Bohnec iz Hrženice (47) i Herceg, partner Bohnecove kćeri u nevjenčanoj vezi. Na otok su odnijeli još nekoliko litara vina i neko se vrijeme tamo zadržali pijući, a onda se trojac odlučio otići s otoka, dok je Šimunkovićeva supruga ostala kako bi tamo prespavala. Kasna vožnja čamcem, a pod utjecajem alkohola, pokazala se kobnom. Prema Bohnecovom svjedočenju, Šimunković je naglo dodao gas na vanbrodskom motoru, čamac se prvo oštro uzdignuo, onda se nagnuo, a putnici su završili u vodi. Sva trojica grčevito su se držala za čamac, a Mladen Bohnec u jednom je trenutku odvojio i odlučio potražiti spas plivajući. Uspio se dočepati obale jednog drugog otočića u jezeru, nešto nizvodnije, kamo ga je odnijela struja. Uspio se i izvući na obalu i tamo je ostao preko noći. Kako je u vodi izgubio mobitel, nije odmah mogao dozvati u pomoć rodbinu ili prijatelje. U nedjelju ga je na otoku pronašao jedan od prijatelja, a krenula je i potraga za drugom dvojicom unesrećenih. No, oko 10 sati već je stigla potvrda najcrnjih slutnji za drugu dvojicu iz čamca – čamac je pronađen, pun vode, na južnoj obali jezera, kamo su ga nanijeli struja i vjetar - a u njemu beživotno tijelo Tihomira Šimunkovića, do polovice nagnuto u čamac. Mariju Hercegu, kojeg su očito nadvladali iscrpljenost i hladnoća, nije bilo traga iako je potraga nastavljena u nedjelju i u ponedjeljak.
Ubrzo je proveden i očevid, a nad tijelom Tihomira Šimunkovića određena je i obdukcija, za ponedjeljak, 30. ožujka, kako bi se precizno utvrdio uzrok smrti. Izvidi koji će dati precizniju sliku događaja još traju. No, već sad se može reći da dvostruka tragedija na jezeru mora biti i upozorenje na opasnosti koje nosi plovidba jezerom. Ona iziskuje i vještinu i oprez, a i jednog i drugog kobne je noći bilo manje nego je trebalo. Posebnu vještinu traži upravljanje plovilom relativno skromnih dimenzija, kakvo je ovo iz subotnje tragedije. Kako saznajemo među vlasnicima čamaca uz jezero, sudionici tragedije bili su među redovitim, ali povremenim posjetiteljima jezera i nisu spadali među najiskusnije voditelje čamaca. Uz utjecaj alkohola, zla kob morala je udariti.

POSLJEDNJA VIJEST

Prva smrt na našim cestama ove godine

Prelog - U sudaru teretnog i osobnog automobila koji se u ponedjeljak, 28. ožujka, oko podneva dogodio na ulazu u Prelog iz smjera Svetog Križa smrtno je stradao vozač osobnog automobila, 18-godišnjak iz Svetog Križa. Jedan putnik u vozilu teže je ozlijeđen, a jedan lakše. Kako se nesreća dogodila u trenutku ku kojem smo ovaj broj našeg lista već predavali u tisak, o detaljima nesreće izvijestit ćemo u idućem broju. Ovo je prva žrtva u prometu na našim cestama ove godine.

Izvor: 2918