Gradovi i općine 06.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:39.

PRELOG: Zaboravili Bezeredija?

Kad je prošle godine postavljana replika Bezeredijevog spomenika borcima NOB-a na Trgu slobode u Prelogu, gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina za “Međimurje” je izjavio da će original biti (sa)čuvan u Prelogu te krasiti neki prigodan prostor. Kao moguću opciju spominjao se ulaz u novouređenu zgradu u Glavnoj 33 u kojoj stoluje gradska uprava. No, vrlo brzo gradonačelnik se predomislio te rekao da Bezeredijev rad, ipak, ide u čakovečki Muzej? Zašto je naglo promijenio mišljenje - ostat će tajna prikrivena veličinom Bezeredijevog imena kojim se izgovara dio preloške vlasti “iz sjene” koji, možda, ne bi volio “partizane u svom dvorištu”. Izgovor se, tada, formulira ovako: “Bezeredi je prevelik i mjesto mu je u Muzeju Međimurja.” O ovoj se hipotezi ispod glasa priča (i) u Prelogu.
Podsjetimo, Bezeredijeva terakota desteljećima je stajala nedaleko današnjeg doma kulture, a prohujale godine prijetile su da je pretvore u prah. Tijekom nastajanja replike (koju je izradio akademski slikar i konzervator Darwin Butković) došlo je do oštećenja originala. Takva je mogućnost predviđena i osigurana ugovorom te je akademski umjetnik obvezan oštećenu skulpturu popraviti.
Gradonačelnika Glavinu pitam gdje je Bezeredijev original?
- Trenutno je u Muzeju Međimurja u Čakovcu, a mi smo spremni pomoći pri popravku, bude li potrebno. Istina je da sam želio da ta skluptura ostane u Prelogu, ali zbog njezine umjetničke i povijesne vrijednosti, mjesto joj je u Muzeju - odgovora gradonačelnik.
U Muzeju Međimurja u Čakovcu od ravnatelja mr. sc. Vladimira Kalšana saznajemo da će ova ustanova rado preuzeti ovakav dar, međutim, čeka se popravak i - darovnica iz Grada Preloga. Bezeredijev rad trenutno je deponiran u Čakovcu i u vrlo je lošem stanju - ranjeni partizan ranjen je po “drugi” put.
- Vjerujem da nije upitno izvršavanje obveze Darwina Butkovića i da će uskoro pristupiti poslu. Dogovor je da nam Grad Prelog, nakon toga, pokloni skulpturu te čekamo darovnicu, kako bismo ovaj rad uvrstili u fundus Muzeja - rekao nam je ravnatelj Kalšan pokazujući Bezeredijev rad.
Željka Drljić

Izvor: 2919