Glas javnosti 13.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Teško je biti svećenik

U razgovoru s majkom svećenika spoznala sam da je biti svećenik posebno teško i zahtjevno poslanje. Njima se mjeri i važe svaka riječ, svako učinjeno djelo, svaki korak. To se upravo očitovalo ovih dana u župi sv. Juraj na Bregu. Nakon nedjeljne mise, župnik je priopćio svojim vjernicima o neprimjerenim riječima upućenim njemu i njegovim suradnicima. Rastužio je i sve prisutne. Vrijeme je Korizme kad razmatramo muku i smrt Isusovu.
Razapeli su Isusa. Razapeli bi ga i danas da dođe među nas. Zar razapinjanje svećenika i njegovih suradnika nije upravo to. Pljuvati čovjeka, gaziti njegovo dostojanstvo, ponižavati i omalovažavati njegovo djelo može samo čovjek, ali čovjek s dušom zloga. Kušnja je to, dragi župniče! Vjerujem da imate dovoljno snage, vjere i ljubavi i da ćete obogaćeni milostima koje ste primili u Jeruzalemu, gdje ste boravili ovih dana, prevazići sve kušnje a on, ona, ili oni koji su pisali te poruke pasti će još dublje u ponor mraka, tame i boli i jednoga dana moliti će vas za pomoć.
To može samo frustrirana, nezadovoljna i nesretna osoba koja pred sobom ne vidi tračak svjetlosti, nade i radosti. Vi ćete to oprostiti i nećete se osvrtati unazad. Budite i nadalje dobar pastir stada svog. Znam da vam je bio izazov a ujedno i kušnja doći u porušenu crkvu i izbezumljeno stado. Vaš entuzijazam, vaša volja i ljubav jači su od svih otrovnih jezika. Jer u životu ima onih koji nas vole, podržavaju a ima i onih koji nas osporavaju i ne vole.
Nitko, pa ni sam Isus nije bio pošteđen toga. Uspjeli ste okupiti mlade. Oni vas trebaju. Mnogi su ranjeni živeći u obiteljima gdje odmalena upijaju mržnju, frustracije i psovke. Svjesna sam da i materijalna situacija u obitelji ima negativne posljedice nezadovoljstva.
Moramo biti strpljivi, tolerantni i međusobno se pomagati, nositi ovozemaljske križeve. A kušnje su sve jače, sve teže i sve bolnije. Ne dopustimo zlome da nam pokvari radost Uskrsa. Sunce novog dana neka nam da snagu i jakost da možemo ići dalje jer ima i dobrih ljudi.
Moći oprostiti svome neprijatelju i moliti za njega nešto je najdragocjenije i najplemenitije u čovjekovom srcu.
Marina

Izvor: 2920