Arhiva 13.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Zoran Šarić: Sve je 'zakuhala' Vera Grabar!

O POLITIČKOM I SUDSKOM PROGONU TE PRESUDI OD 11 MJESECI ZATVORA, ODNOSNO 4 GODINE UVJETNO, KONAČNO JE JAVNO PROGOVORIO ZORAN ŠARIĆ, BIVŠI NAČELNIK OPĆINE SVETI JURAJ NA BREGU

Dana 30.3.2011. na Županijskom sudu u Zagrebu okončana je hajka pokrenuta prije četiri godine, od strane političkih manipulanata i taštinara, na mene kao načelnika Općini Sveti Juraj na Bregu.
Nisam davao nikakve izjave ni komentare, smatrajući da pravna država sa svojim sustavom i sudstvom funkcionira na iskren, pošten i pravedan način, kao i da je utvrđivanje istine jedno od najvažnijih mjerila za izricanje pravedne presude. A sada se moram očitovati o svemu što sam kušao u političko-sudskoj „juhi“ koju je „zakuhala“ bivša tajnica Općine Sveti Juraj na Bregu Vera Grabar.
U pozamašnom nizu presuda i ovrha Veri Grabar postoji i ona Službeničkog suda od 11.2.2009.god. KLASA: UP/I-114-01/07-01/0036, Urbroj: 515-05/04-09-39. Službenički sud je V. Grabar proglasio odgovornom za nepravilnosti u radu kao tajnicu općine bez olakotnih okolnosti i izrekao joj prestanak državne službe.
Iznijet ću samo dio nepravilnosti i radnji temeljem kojih je okrivljena protupravno prisvojila veliku svotu novca koji joj je povjeren za službe tajnice u Općini. Smatram i želim da javnost bude upoznata barem s malim dijelom postupaka i radnji, čemu je prethodila presuda. Pokušat ću biti kratak jer, na žalost, cijele jedne novine ne bi bile dovoljne da se napišu činjenice i predoče dokazi za njezine postupke s kojima sam bio upoznat, na žalost, prekasno.
Kao tajnica Općine u razdoblju od 2004. do 2007., podnosila je lažne obračune plaća i putnih naloga. Od 5.2.2004. do 28.12.2006. podnosila je lažne uplatnice za plaćanje naknade vijećnicima Općinskog vijeća za prisustvovanje sjednicama na kojima je upisala ime i prezime vijećnika i vlastiti broj žiro-računa. U razdoblju od 4.9.2006. do 29.12.2006. podnosila je lažne uplatnice za plaćanje novčane naknade socijalnim slučajevima na kojima je upisala ima i prezime pojedinog korisnika socijalne pomoći i opet vlastiti broj žiro-računa. Od 8.11.2006. do 7.4.2007.podnosila je lažne uplatnice za plaćanje duga jedne čakovečke firme, pri čemu je mene kao načelnika dovela u zabludu da isplaćuje dug Općine.
Grabar je zapravo dug napravila temeljem pravnih poslova koje je sklopila kao vlasnica propalog obrta „Trgovina Marina“. Poreznoj upravi, Područni ured Čakovec, Ispostava Mursko Središće još je danas dužna cca 373.653,00 kn, od čega je dio Porezna uprava prisilno naplatila na štetu Općine rješenjem o ovrsi, a Grabar prikrila odgovornoj osobi. Dana 13.7.2006. god. podnijela je lažnu uplatnicu za plaćanje duga na ime D.B. iz Čakovca u ime dostavljenih knjiga, no, međutim, opet upisuje vlastiti broj žiro-računa. Dana 12.9.2005. dotična je izdala potvrdu predstavnicima Mjesnog odbora Okrugli Vrh u iznosu od 23.460,00 kn, 1.240,00 eura te više uplatnica na različite iznose novca. Sredstva nisu bila u potpunosti položena na žiro-račun Općine, tj. nisu kontirana ili uplaćena u banci, pošti ili financijskoj agenciji.
Ovakvim postupcima i radnjama Grabar je mene kao ovlaštenu osobu dovodila u zabludu da izvršim protuzakonitu isplatu, čime je sebi pribavila znatnu imovinsku korist. Kao profesionalac državne službe, morala je imati saznanja da se svaki prihod i izdatak iz proračuna mora temeljiti na vjerodostojnoj knjigovodstvenoj ispravi. S obzirom na dugovanja koja je imala otprije, a ovdje je spomenut samo jedan dio, može se zaključiti da je ona počinila teške povrede službene dužnosti zbog svoje bezizlazne ekonomsko-financijske situacije.
Županijski sud u Zagrebu nije ni saslušao, a kamoli uzeo u obzir spomenute činjenice. Optužnica je sastavljena ishitreno (npr., potpuno krivi Statut i članci Statuta kao osnova za pokretanje postupka), dok je Grabar uspješno izbjegavala glavne rasprave, opravdavajući se svojim teškim psihičkim stanjem i bolešću. Kao što je napomenuto, Sud nije ni razmatrao obrazloženja i opravdanost za sve putne naloge i radnje za koje me se teretilo. Naime, izvršena je uplata cjelokupne mjesečne naknada za rad načelnika, a ne dijela naknade. Nisam imao obrazloženja za tu cjelokupnu isplatu, a ostalo u optužnici, iako opravdano i obrazloženo, više nije bilo bitno. U tom slučaju preostalo mi je da priznam krivicu, tj. sklopim nagodbu, jer daljnji postupak sa žalbom financijski je za mene preskup s obzirom na privatne financijske obveze prema mojoj djeci - dva studenta i jedna srednjoškolka.
Vremena su, na žalost, takva, ali slobodan sam reći i ponašanja sudova i tužiteljstva da za sve za što je podignuta optužnica, tj. sve što je utuženo - treba obavezno osuditi, tj. proglasiti krivim. Neće vam pomoći pokušaj da dokažete i razotkrijete pravog krivca jer sud, na žalost, ne interesira pravi razlog i okolnosti koji su povod kažnjivom dijelu. Izricanjem presude shvatio sam da Pravda (Zakon) i Pravica (istina) nemaju veze jedno s drugim jer najmanje je bitna istina, a ona bi morala biti mjerilo svega. Važnija je zapravo statistika vezana za poglavlje 23. pravosuđa RH za ulazak u EU, a ja sam samo jedan od statistički riješenih sudskih postupaka u našem pravosuđu.
Nikada namjerno i svjesno nisam primio novčanu naknadu za svoj rad iz općinskog proračuna za ono što nije bilo odrađeno. Uvijek sam spreman prihvatiti odgovornost ukoliko se dokaže da je nešto neosnovano isplaćeno. Manje je poznato da sam kao načelnik volonter za Općinu odradio geodetske poslove u protuvrijednosti 23.900,00 kn. Nijedan načelnik, ni član Poglavarstva nije uložio svoje znanje i školovanje u financijsku korist svoje općine ni približno spomenutoj vrijednosti.
Ne želim se opravdavati političarima zlonamjernicima ni onima koji su mi svojim „dobronamjernim idejama“ uvijek samo nanosili štetu i podmetali. Tobožnja rješenja davali su raznim subjektivnim i konstruktivnim prijedlozima, a u pozadini svega uvijek je stajao privatni i/ili politički interes bolesnih i neostvarivih ambicija. Nikad nijednu javnu funkciju nisam „kupovao“ podilazeći pojedincima i interesnim skupinama jer nisam trgovac interesom na štetu birača, općine ili institucije. Ne želeći donositi odluke protivne Zakonu i interesu pojedinaca, takvim načinom rada i poslovanja mnogima s lošim namjerama zamjerio sam se.
Želim se ponajprije javno ispričati svim stanovnicima moje općine, mojim biračima, onima koji su me uvijek podržavali i vjerovali u moju želju i inicijative za sveukupnim boljitkom i napretkom u našoj općini. Svima onima kojima je nanesena financijska šteta i poniženja od strane tajnice V. Grabar, u koju sam imao povjerenja i vjerovao u njene dobre i poštene namjere. Nikada si neću oprostiti što je momentalnim otkazom nisam udaljio od vas koji ste svakodnevno koristili usluge tadašnjih općinskih službi, odnosno gđe Grabar kao tajnice. Ukupnu financijsku štetu koju je počinila općinskom proračunu nikada nećemo saznati jer to zna samo ona. Nemoguće je ući u trag svim njenim svjesnim i organiziranim malverzacijama, prijevarama i krađama, naplaćujući svakodnevno od vas grobnu, komunalnu i druge naknade i pristojbe, a kasnije vas je uvjeravala da niste podmirili svoje obveze i zahtijevala ponovnu uplatu istih.
Nadam se da će moja javna isprika potaknuti i bivšeg načelnika gosp. Stjepana Perka da se također ispriča svima nama, ponajprije meni osobno, što je zaposlio gđu Grabar 3.11.2003., blagoslovom tadašnjeg Poglavarstava. Naime, kao što je utvrđeno i potkrijepljeno dokazima, dotična je potkradala Općinu i žitelje Općine tijekom 2004. i 2005., za vrijeme mandata Perka kao načelnika.
Upitno je kojim sposobnostima i osobnostima ga je privukla i koje su to profesionalne kvalifikacije i kvalitete, kao i čije su bile preporuke V. Grabar za poslove tajnika. Sam natječaj za mjesto tajnika 2003. još je danas kontroverza niza čudnih i sumnjivih okolnosti, kao i zapisnik tadašnjeg Poglavarstva. Nije upitno je li Perko direktno pogodovao zaposlenju gđe Grabar, iako je bilo i drugih kandidata, nego koja je prava istina i namjera, kao i zašto je to učinio.
Cijeli život pokušavam shvatiti ljude i njihove dobre i loše navike, postupke i ponašanje. Poznata izreka velikog kineskog mislioca Konfucija: “Vrlina je voljeti ljude, a mudrost je razumjeti ih“, a poruka da se ljudima događaju pogreške, ali ako je učiniš i ne ispraviš, učinio si dvije.
Zoran Šarić
dipl. ing. geod.

Izvor: 2920