Gradovi i općine 20.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 09:15.

I Milinović odbio Mursko Središće!

Podpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović odbio je molbu Grada Mursko Središće za zadržavanje laboratorijske jedinice na području Grada Mursko Središće radi uzimanja krvi, odnosno uzoraka za laboratorijske pretrage. Podsjetimo, Ministarstvo je odlučilo ukinuti dislocirane laboratorije u Murskom Središću, Prelogu i Kotoribi, što je naišlo na velik otpor građana i lokalne politike. Gradsko vijeće Murskog Središća usprotivilo se odluci, pa je pokrenuta široka akcija uvjeravanja svih u zdravstvenom lancu (od ravnatelja Županijske bolnice Dragutina Kopasića do ministra Milinovića), ali i u politici - od župana Ivice Perhoča do predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića, kako se radi o ishitrenoj i nedovoljno promišljenoj odluci koja će štetiti pacijentima.
U Ministarstvu ne odustaju od svoje odluke jer jedino se tako može tumačiti dopis ministra Milinovića koji je proteklog tjedna stigao na adresu Grada. Milinovićev dopis vrijedi pročitati nekoliko puta jer zorno pokazuje način i jezik komunikacije visokih državnih činovnika s lokalnom zajednicom.
- Nastavno na Vaš dopis gornjeg broja i nadnevka, a vezano uz zamolbu za zadržavanje postojeće dislocirane laboratorijske jedinice na području Grada Mursko Središće poradi uzimanja uzoraka za laboratorijske pretrage, nakon zaprimanja mišljenja HZZO-a o predmetnom pitanju, dajemo sljedeći odgovor. Sukladno odredbama članka 49. Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (N.N. broj....) svi ugovorni doktori u djelatnosti opće/obiteljske medicine u obvezi su uzimanja uzoraka za laboratorijske pretrage na primarnoj razini zdravstvene zaštite i to od 1. srpnja 2011. godine. Nevedeni način uzimanja uzoraka za laboratorijske pretrage u ordinacijama opće/obiteljske medicine uveden je kako bi se poboljšala dostupnost zdravstvene zaštite na svim područjima RH. Vezano uz osiguravanje potrošnog materijala za uzimanje uzoraka, sukladno odredbama članka (....) ugovorni medicinsko–biokemijski laboratorij na primarnoj razini obvezuje se osigurati ugovornoj ustanovi, odnosno ugovornom privatniku, na čijem se području provode laboratorisjke usluge, a radi prikupljanja laboratorijskih uzoraka i vađenja krvi u njihovim ordinacijama, odgovarajući broj zatvorenih sustava za vađenje krvi i igala, u skladu sa stvarnim potrebama, kao i dnevni prijevoz prikupljenih uzoraka iz ordinacija u laboratorij i dostavu nalaza ugovornoj ustanovi, odnosno ugovornom privatniku. Ističemo da je za navedeno ugovornim medicinsko-biokemijskim laboratorijima predviđen iznos u iznosu godišnje vrijednosti tima (“glavarini”) prema broju opredijeljenih osiguranih osoba ordinacijama u djelatnosti opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece koje gravitiraju pojedinom laboratoriju. Navedenom organizacijom uzimanja i prikupljanja uzoraka za laboratorisjke pretrage kao i uvođenjem e-uputnice za medicinsko biokemijski laboratorij na primarnoj razini zdravstvene zaštite te dostavom rezultata laboratorijskih pretraga elektronskim putem pojednostavio se i ubrzao postupak ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu osiguranim osobama, piše ministar Milinović.

V.Trstenjak

Izvor: 2921