Glas javnosti 20.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

I zečevi su dio međimurske lovno-gospodarske osnove!

U listu MEĐIMURJE od dana 6.4.2011. broj 2919 pod naslovom “LOJTRICA” županijski vijećnik Ivan Martan na pretprošloj je sjednici Županijske skupštine zabrinuto tražio odgovor o tome koliko zečeva ima u Međimurju, u trenutku u kojem ima toliko gorućih egzistencijalnih problema broj zečeva ipak ne bi trebao biti najvažnije pitanje. Valjda su ih pojeli gladni građani.
Radi točnog informiranja međimurske, pa i šire javnosti, želim reći sljedeće: Nisam postavio pitanje kako vi spominjete koliko ima zečeva u Međimurju. Moje pitanje na aktualnom satu Međimurske Županijske skupštine glasilo je: da su divlji zečevi jako ugroženi i da prijeti opasnost da će nestati s međimurskih polja i šuma. Što ćemo poduzeti da zaštitimo tu vrstu divljači koju je teško umjetno razmnožavati. Na rečeno pitanje dobio sam odgovor koji glasi: Točno je da je zec ugrožen i da će se poduzeti sve što je potrebno kako bi se zaštitio zec u Međimurju. Za mene koji volim čuvati prirodu pa tako i sve što se u njoj nalazi to je važno pitanje.
Nedavno sam od Hrvatskog lovačkog saveza dobio priznanje za doprinos te razvoj lovstva i zaštitu i očuvanje prirode. Od strane nadležnog ministarstva odobrena je lovno-gospodarska osnova. Lovno-gospodarska osnova je planski akt kojim se detaljno uređuje gospodarenje lovištem, u skladu s mogućnostima staništa te brojnosti i stanjem populacije divljači koja se u lovištu uzgaja ili se njezino uzgajanje propisuje. Zakon o lovištu (NN br. 140/05 i 57/09) propisuje da se lovno-gospodarska osnova treba temeljiti na brojnom stanju svih vrsta divljači koje stalno ili sezonski žive u lovištu i na broju divljači koja se može uzgajati u lovištu, pri čemu se ne smiju narušavati prirodni odnosi među vrstama i treba se uzeti u obzir prisutnost zaštićene faune. Planiranje odstrijela divljači mora biti u skladu sa brojnim stanjem, dobnom i spolnom strukturom divljači u lovištu i potrebama za opstanak zaštićene faune.
I za kraj želim naglasiti da bih bio sretan da su zečeve pojeli gladni građani ali na žalost zečevi najčešće završavaju na tanjurima krivolovaca i nekih neodgovornih lovaca i njihovih prijatelja.
Ivan Martan, predsjednik HDSS-a

Izvor: 2921