Kultura i prosvjeta 20.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Jelena i Filip Horvat državni prvaci u solfeggiu

Da u visokim kategorijama glazbenih disciplina do vrha stižu samo najbolji od najboljih to je posve razumljivo. No, koliko je do najpoželjnijeg rezultata naporno doći u sebi su ovih dana osvijestili Jelena i Filip Horvat iz Malog Mihaljevca koji su u Dubrovniku osvojili naslove državnih prvaka u solfeggiu.
Uspoređujući težinu ovogodišnjih zadataka s onima iz prošlih godina, procjenjuju da se za krajnji uspjeh danas uistinu traži sve više.
- Rezultat je to kakav je doista teško bilo očekivati premda je evidentno bilo da oboje visoko kotiramo u ovoj glazbenoj disciplini - ističe Jelena Horvat koja se natjecala u V. kategoriji realiziravši maksimalan broj bodova - 100.
Dodajmo ovome da je Jelena bila jedini kandidat iz solfeggia u ovoj kategoriji, što govori o visokim kriterijima dolaska na državno natjecanje. Sa samo pola boda manje Filip je bio najbolji u IV. kategoriji u kojoj čak ni članovi stručne komisije nisu očekivali da će netko postići tako visok broj bodova, s obzirom na izuzetnu težinu zadataka.
Sjajne rezultate Jelena i Filip Horvat postigli su i zahvaljujući mentorima, profesorima solfeggia Lidiji Đidari i Frani Đuroviću.
Jeleni je ovo četvrti naslov državne prvakinje u solfeggiu koji postiže još od 2005. godine, s tim da je i dobitnica triju državnih nagrada u disciplinama orgulje i komorni sastavi.
Filip je nagradu državnog prvaka osvojio na svoj 18. rođendan.
A. Ličanin

Izvor: 2921