Glas javnosti 04.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Hoće li dioničari Panexa d.d. konačno dobiti svoje?

Odbor za predstavke i pritužbe građana Sabora održao dana 14. 4. sjednicu na kojoj je razmatrana i pritužba dioničara prve pretvorbe Panexa d.d. Pritužbu je zastupala odvjetnica Dijana Vranković Zoričić iz Zagreba . Ona ima punomoć dioničara prve pretvorbe koji su ugovorili i otplaćivali 53 % dionica.
Pritužba se odnosila na izbjegavanje Hrvatskog fonda za privatizaciju ( HFP ) zbog neizvršavanja pravomoćne sudske presude još iz 2004. godine i neizvršavanja rješenja iz 2005 godine kojim je HFP poništio svoje poništenje pretvorbe iz 1995 godine. Jednostavnije rečeno HFP je oduzeo firmu dioničarima i niti nakon sudske presude u korist dioničara ne želi niti razgovarati sa dioničarima a kamoli je vratiti i to tako traje već punih 7 godina.
Predstavnik je HFP uvjeravao odbor… da HFP radi na tome… i uz to naveo da je HFP vratio novac dioničarima. To je teška poluistina. Istina je to da je HFP vratio tzv staru deviznu štednju preko MEBE u Panex d.d. Uprava postavljena od strane HFP pretvorila je tu štednju u domaću valutu i uz znanje i odobrenje HFP potrošila i nije ga vratila dioničarima.
Kako mogu odgovorni državni službenici članovima odbora, zastupnicima Sabora iznositi nekažnjeno poluistine koje su uvijek gore od čistih neistina?
Odbor za predstavke i pritužbe donio je zaključak u kome predlaže pravnom slijedniku HFP, a to je sada Agencija za upravljanje državnom imovinom, da sa dioničarima... iznađe rješenje spornih pitanja i na taj način okonča spor koji traje dugi niz godina.
Odbor je ujedno obvezao Agenciju da ga izvjesti o ishodu.
Za Udrugu
Željko Kermek

Izvor: 2923