Arhiva 04.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

VUČETINEC: Mještani žele kapelicu, Varaždinska biskupija protiv!

Direktor vrlo uspješne tvrtke Novi Feromont iz Donjeg Kraljevca Rajko Šarić upustio se u investiciju izgradnje kapelice u Vučetincu. Na njegovom privatnom zemljištu, pozicioniranom u središtu naselja, ovih se dana gradi objekat, a na interpretacijskoj ploči gradilišta stoji kako se radi “RKT kapelica Vučetinec”. Projektant je Petar Stipišić, radovi su povjereni Izgradnji d.o.o. iz Domašinca, a kao investitor je naveden upravo Šarić. Međutim, kad se pogleda u pozadinu “interpretacijske ploče”, onda je razvidno da R. Šarić ne podiže kapelicu sam niti da je to posao proizašao iz njegovih osobnih težnji. Inicijatori izgradnje su upravo mještani gornjeg dijela Vučetinca. Naime, u donjem dijelu sela još od 1924. godine stoji Kapela Žalosne Majke Božje.
Naši sugovornici o ovoj su temi upravo Rajko Šarić i župnik Župe Sveti Juraj na Bregu Ivica Puškadija. Slušajući argumentaciju obojice, potpuno je razvidno da je nedostatak međusobne komunikacije napravio i šumove u kanalu.
- Moje su namjere plemenite i ovo ne smatram privatnom investicijom. Regule su takve da netko mora biti nositelj investicije, pa sam to ja, s obzirom da je zemljište moje. Ne može, niti ja to želim, kapelica biti privatna. Mještani koji su odlučili graditi kapelu prikupljaju milodare - vlastite i od sponzora - kaže nam uvodno Rajko Šarić.
Vraća se nakratko i u povijest u kojoj je dio brijega na kojem se danas podiže nova kapela pripadao Franjevačkom samostanu iz Čakovca koji je ovdje imao vinograd i podrum.
- To je nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirano, no moji su roditelji 1975. godine kupili zadnji dio nenacionaliziranog zemljišta, tog koji je pripadao samostanu. Pozicija na kojoj će biti kapela je ugao u centru sela i stariji mi mještani tvrde da je upravo tu nekada davno također stajala kapelica. Proučavajući karte iz vremena mađarizacije, vidi se da je ucrtan jedan objekat. To je elemenat koji mještani poštuju u nakani da danas tu imaju kapelicu koja će biti spoj starohrvatskog i modernog - kaže Šarić i dodaje da s mještanima Vučetinca ima dobre odnose, pa je u toj maniri i obećao pomoć te će i sam financijski podržati izgradnju.
Kapela, koja će ispasti veća u odnosu na prvotnu zamisao, zauzimat će prostor od 60 metara kvadratnih, zajedno s prilazom.
Puškadija: Bolje da je novac usmjeren na obnovu crkve
Župnik Župe Sveti Juraj na Bregu Ivica Puškadija u razgovoru za list Međimurje ističe da Varaždinska biskupija nije suglasna s projektom izgradnje kapelice.
- S gospodinom Šarićem susreo sam se samo jednom i tada mi je pokazao projekt kapelice. Međutim, Biskupija tome nije dala podršku jer Vučetinec već ima kapelu. Žao mi je što nismo pronašli zajednički jezik jer bi možda novac namijenjen investiciji otišao drugim, samoj župi puno važnijim smjerom. Mislim ovdje na obnovu Crkve sv. Jurja u kojoj nam je svaka financijska pomoć dobro došla, a to sam i spomenuo gospodinu Šariću - ističe I. Puškadija. Naš sugovornik ne poriče investitorovu slobodu da svojim zemljištem raspolaže kako želi i da na njemu gradi objekat prema vlastitom nahođenju. Ne spominje spoznaje o volji mještana Vučetinca, ali dodaje:
- Ni crkva ni župa nisu dale dozvolu da se podigne kapela s predznakom rimokatoličke, što upućuje da je objekat u izgradnji u Vučetincu privatno vlasništvo. Na to i treba tako gledati, što poručujem i vjernicima koji pohode našu crkvu. Nadamo se da razgovori na ovu temu nisu zaključeni. Naime, Rajko Šarić ističe da je intenzivnija komunikacija sa župnikom bila potrebna, ali je, stjecajem okolnosti, promakla.
- Možda sam napravio propust što nisam dovoljno razgovarao sa župnikom Puškadijom. Nekako sam se, krajnje dobronamjerno, ravnao time da mještani žele kapelicu i da to nije ničiji hir, pa sam mislio da je ideja dobrodošla. Izvan svake je sumnje da ću s velečasnim svakako razgovarati, a hoće li Biskupija prihvatiti kapelu ili ne, ne mogu procjenjivati - zaključuje Rajko Šarić za list Međimurje.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2923