Glas javnosti 18.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

JOŠ O PRETVORBI PANEXA

Već smo obavijestili javnost da je Odbor za predstavke i pritužbe Sabora “predložio” bivšem Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) - danas u sastavu Agencije za upravljanje državnom imovinom, da s dioničarima prve pretvorbe Panex d.d.-a iznađe sporazumno rješenje i obvezali Agenciju da ih o tome obavijeste. HFP naime na temelju pravomoćne sudske odluke mora vratiti firmu dioničarima a to on, HFP, punih 7 godina odbija provesti. Čelni čovjek te državne institucije prihvatio je taj prijedlog i usmeno je dogovoren prvi sastanak. (Dosad je tadašnji HFP uopće odbijao bilo kakav kontakt.)
Taj čelni čovjek HFP (V.D.) idući dan je smijenjen, a odmah potom došla je odvjetnici dioničara obavijest da se razgovor ili sastanak odgađa jer je njihov pregovarač u te dane uzeo godišnji odmor.
Na pismeni zahtjev odvjetnice da se odredi vrijeme i mjesto razgovora ili pregovora došao je odgovor da je problem vrlo složen jer to sad više nije u nadležnosti nepostojećeg HFP već u portfelju Agencije i sad je to državna imovina. Zakon je doduše donesen, ali ne i dopunski akti za njegovo sprovođenje.
Zato se datum sastanka ne može odrediti, a kad će to biti poslat će obavijest. Dakle prošao je puni mjesec dana a dogovora o sastanku nema, a iz podteksta proizlazi da ga neće ni biti, barem dok je ovakva državna vlast.
Da se radi o samovoljnoj opstrukciji provođenja pravomoćne sudske odluke, a ne o nekakvim zakonskim preprekama najbolje govori činjenica da je HFP odbio dati punomoć odvjetnici za godišnju skupštinu društva Panex d.d. da ona, dok oni - to jest Agencija, iznađu izlaz iz nazovi pravne zavrzlame - glasa na skupštini. Zašto to ne žele - jer bi prvo što bi uradila smijenila bi bez odlaganja totalno poslovno nesposoban Nadzorni odbor Panex d.d.
Taj Nadzorni odbor u proteklih deset ili više godina nije uspio niti obračun poduzeća provesti da se zna gdje se gubi, a gdje zarađuje, a ima samo dvije potpuno jednostavne djelatnosti, ubiranje zakupa i nešto što zovu proizvodnja s dvadesetak radnika, imaju knjigovođu i kompjutere i puno slobodnog vremena. Za ovo ponašanje bivšeg HFP-a a sada Agencije za upravljanje državnom imovinom daleko od svake pravednosti važi naslov: ime novo - politika stara, ili možda još bolje, ona narodna: vuk dlaku mijenja, ćud nikad.
Željko Kermek za
Udrugu Nova
pravednost u praksi

Izvor: 2925