Arhiva 25.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Županija platila 600.000 kuna za službeni BMW, a sada ga vraća

KATASTROFA U KASI!

Godišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna u 2010. godini i rebalans proračuna za 2011. godinu bile su središnje teme sjednice Županijske skupštine održane proteklog četvrtka. Budući da se očekivala oštra politička borba, predsjednik Skupštine Petar Novački već u uvodu je vijećnike pozvao na međusobnu toleranciju.
- Čuvajmo svoje dostojanstvo i dostojanstvo drugih, kao i Skupštine, da na našoj sjednici ne bude kao u Saboru, upozorio je Novački vijećnike, što je očito urodilo plodom jer ekscesnih rasprava nije bilo.
Govoreći o teškom stanju županijskih financija, župan Ivica Perhoč potvrdio je da kumulativni minus u 2010. godini iznosi 18,2 milijuna kuna, da su bitno smanjeni prihodi s osnova poreza na dohodak (za 12 posto), da je cijelu proteklu godinu imao problema s osiguravanjem tekuće likvidnosti, i to zato što nije kapitalizirana imovina u iznosu od 57 milijuna kuna. Preuzete obveze, s druge strane, moraju se plaćati, koristili su se mehanizmi koji su na raspolaganju, minus po tekućem računu za održavanje dnevne likvidnosti, s vjerovnicima su dogovarani reprogrami obveza. Perhoč je priznao da preuzete obveze i prihodi otvaraju problem funkcioniranja Županije i lakonski zaključio kako zbog toga “nije sretan”, uz dodatak da “nije kukavica i da se neće predati”.
Perhoč je na kraju velik dio krivice prebacio na visokocentraliziranu državu jer se u ovakvom sustavu ne može osigurati niti mjesečna tekuća likvidnost, a obveze i u ovoj godini premašuju prihodovnu stavku, pa je pozvao centralnu državu da osigura osnovna prava, a sve ono što je izvan standarda preraspodijeli na jedinice lokalne samouprave.
U obrazloženju reblansa proračuna (koji je 160 milijuna kuna) Perhoč je naglasio da se negativni trendovi nastavljaju i u ovoj godini te najavio usmjeravanje dijela decentraliziranih sredstava na obveze koje se moraju podmiriti, rješavanje viška zaposlenih, “rješavanje” suvlasništva u MESAP-u, Centru dr. Rudolf Steiner, Zračnoj luci, smanjenje plaća, smanjenje poticaja u poljoprivredi, otpuštanja...
Vijećnik Josip Posavec upozorio je da županijska vlast nije odradila ništa što je trebalo odraditi – kapitalizaciju imovine procijenjene na 57 milijuna kuna i osiguravanje dodatnih prihoda.
Posavec je upozorio kako župan nije uspio prodati zemljište, a najvjerojatnije ni neće budući da Grad Čakovec i gradonačelnik Branko Šalamon, zajedno s privatnim investitorom, pored parcele koja se planira prodati, (g)radi ono što bi županijska vlast željela raditi na svojoj parceli. Mladen Križaić najavio je da će HDZ glasati protiv jer ne žele legalizirati minus.
Vladimir Ivković osvrnuo se na procijenjenu cijenu zemljišta koje bi se moralo prodati smatrajući da je u ovim uvjetima previsoka. Usporedio je to s Prelogom u kojem se na tisuću stanovnika godišnje izgradi 15 kuća, a u Čakovcu je samo jedna kuća.
- Čakovec više nije Beverly Hills Međimurja, zaključio je Ivković.
Predrag Kočila pitao je HSS-ovce kako će dići ruke za smanjenje subvencija poljoprivrednicima, a župana je podsjetio na obećanje da će dati ostavku ne bude li išlo kako je zacrtano. Perhoč, naravno, o ostavci ne razmišlja. Vladimir Ivković županu je predbacio da rebalansom gube sport, branitelji, invalidi, crkveni objekti...
Mladen Križaić upozorio je da se iz rebalansa vidi kako je potrebno ostvariti prihode od najmanje 140 milijuna kuna za redovit rad Županije i još 18 milijuna kuna za pokriće minusa, što će biti gotovo nemoguće ostvariti... Crnim prognozama oporbe, koja najavljuje slom županijskih financija do kraja godine, ali i nudi pomoć, ako ih župan zamoli, suprotstavila se Nadica Jelaš tvrdnjom “da će biti bolje jer ova vlast želi i mora biti odgovorna”. Rebalans je prihvaćen većinom glasova.
V.Trstenjak

Prije 4 godine bivši župan Josip Posavec (koji se nije želio voziti u kolonama zvaničnika tadašnjim županijskim automobilom “čudne boje”) na operativni leasing je uzeo crni BMW, kak se to i šika facama takvog ranga. Mjesečna rata iznosila je oko 12 tisuća kuna, tako da je BMW do sada Županiju koštao blizu 600 tisuća kuna, u što su uračunati i osiguranja, registracija, pomjena guma... Leasing traje do kolovoza, a tada će BMW biti vraćen vlasniku, leasing kući. Župan Ivica Perhoč rekao je da mu taj auto ne treba. Nekako će se snaći s postojećim voznim parkom, a želi li Županija BMW zadržati u vlasništvu, trebalo bi doplatiti još oko 150 tisuća kuna. (vt)

Nikad gore, a Popijača nema!

Pretekle srijede održana je 51. sjednica GSV-a Međimurske županije na kojoj je župan Ivica Perhoč predstavio izvršenje proračuna za proteklu i prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, a ono što se moglo čuti djelovalo je prilično depresivno. Naime, Međimurska županija u sve je goroj financijskoj situaciji koja zahtijeva bolne rezove. Između ostalog, župan je najavio i otpuštanja sedmero zaposlenih u Županiji (dio njih će u prijevremenu mirovinu uz otpremnine), ukidanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca i studenata... Uz već otrcanu frazu kako “nema pravo plakati”, župan će se “pokušati okrenuti traženju rješenja”. Ma što god to značilo. Također je ponovio da ne misli prodavati vrijedno zemljište bivše vojarne i poligona u bescjenje. Članovi GSV-a, kao i svaki put do sada, ljutili su se na “lokalne” šerife koji im se nisu udostojili očitovati o mjerama koje su poduzeli za rasterećenje gospodarstva, upozorili na činjenicu kako su plaće sve manje i neredovitije, kako su u rebalansu smanjeni iznosi potpora gospodarstvu, kako se niti ministar Đuro Popijač još nije udostojio odazvati njihovu pozivu... Sve u svemu, na sjednici je vladala prilično tmurna atmosfera koju nisu popravili niti podaci o laganom padu broja nezaposlenih, o čemu je također bilo riječi na GSV-u. (vt)

Izvor: 2926